Hogyan szerezz szakmai tapasztalatot?

/ KonnektLife

Nem tudod, honnan lesz valós és hasznos szakmai tapasztalatod mire kijössz az egyetemről? Ne aggódj, mi segítünk! Összeszedtük, hogy miket tehetsz annak érdekében, hogy ne legyen üres a CV-d a diplomaosztó után!

Szerző: Mozsár Nadin

Kövesd egy szakmabeli munkáját!

A tapasztalatszerzésnek az egyik legjobb módja, ha élesben nézed meg, hogy mit is csinál az adott szakmabeli. A job shadowing során egy szakember munkájába nyerhetsz betekintést: tanulhatsz tőle miközben valós képet kapsz arról, hogy milyen feladatai vannak, miként tölti el egy napját, milyen kihívásokkal néz szembe és hogyan oldja meg azokat. Ezáltal jobban megismerheted az adott szakmát és iparágat, láthatod a szakmai elvárásokat, a munkakörnyezetet és a szükséges készségeket. Mindemellett pedig még a szakmai kapcsolataidat is építheted!

+1 tipp: Keress rá a neten a job shadowing programokra, ugyanis számos szervezet és cég támogatja a fiatalok efajta tapasztalatszerzését! 

Keress egy gyakornoki programot!

Lehetőség van cégek által meghirdetett gyakornoki programokra jelentkezni, amik segítenek megalapozni a későbbi karriered. A leggyakrabban nagyobb, nemzetközi cégeknél találkozhatunk ilyen fajta kezdeményezésekkel, amelyeknél általában egyetemi hallgatóknak és/vagy pályakezdőknek nyújtanak szakmai segítséget mentorálással egybekötve. Illetve a fiataloknak cégen belüli továbbképzéseket és workshopokat biztosíthatnak, és lehetőséget különböző munkakörök felfedezésére. A programok időtartama változó, akár pár hónaptól 1 évig is tarthat, ami után a jól teljesítő gyakornokok további álláslehetőségeket kaphatnak a vállalatnál. Érdemes tudni azt is, hogy fizetett és fizetés nélküli opciókkal is lehet találkozni, emellett kiemelten fontos a nyelvtudás a programokra való jelentkezéskor.

Önkénteskedj!

Az önkénteskedés rengeteg lehetőséget rejt magában, emellett akár a következő szenvedélyeddé is válhat. Sok szervezet mögött számos lelkes önkéntes dolgozik, hogy minden flottul menjen a közös cél érdekében. Önkéntesként rengeteget tanulhatsz magadról, fejlesztheted az olyan soft skilljeidet is, mint az együttműködési képesség vagy asszertív kommunikáció. A szervezetekben mindig szükség van olyan személyekre, akik az operatív háttérfeladatokat végzik, ilyen például a HR, a rendezvényszervező vagy a kommunikációs csapat is. Ezekre a feladatokra szinte mindig keresnek önkénteseket. Így a szakmai tapasztalat mellett egy közösség hasznos tagjává válhatsz és új kapcsolatokat alakíthatsz ki.

Csatlakozz egy diákszervezethez!

Az egyetemen nemcsak az órákat érdemes látogatni, hanem a diákszervezetek és szakkollégiumok programjait is. Sőt ajánlott csatlakozni is egy szervezethez, ugyanis általuk akár komoly gyakorlati tapasztalatra is szert tehetsz.

A diákszervezetek és a szakkollégiumok egyfajta játszóteret biztosítanak ahhoz, hogy kipróbáld magad éles helyzetekben, valós tapasztalatot szerezz és kis lépésekben beletanulj a munkafolyamatokba. Mindezt igazi tét nélkül! Mindkét esetben egy közösséghez csatlakozhatsz, ahol amellett, hogy barátokat szerzel, szakmailag is fejlődhetsz. Minden egyetemen különböző diákszervezetek és szakkollégiumok működnek, így gólyaként érdemes tájékozódni róluk.

Ha pedig ennyi nem volt elég, akkor nézd meg az alábbi videónkat: