Decemberben zárult a Konnekt 9. Mentorprogramja – de hamarosan indul a következő!

/ KonnektLife

2023 decemberében zárult a Konnekt Egyesület idei évadának első Mentorprogramja. Az egyesület legrégebbi és egyben legnépszerűbb programja októberben kezdődött és 15 diák-mentor párossal zajlott három hónapon át. Olvass tovább és tudj meg többet a Mentorprogramról, és jelentkezz a következőre!

Boldog Anna (tréner) beszámolója

2015-ben a Mentorprogrammal kezdődött minden a Konnekt Egyesület számára, így különösen közel áll a szívünkhöz.

A program célja a diákok tudatos pályaválasztásának támogatása. A cél 8 év után is változatlan, viszont a diákok élete, igényei és céljai rengeteget változtak, így a 9. évadban a Mentorprogram azonos üzenettel, de egy új struktúrával indult útjára. Az egyik legnagyobb változás az, hogy egy évadban már nem csak egyszer, hanem háromszor, rövidebb futamokban is elindítjuk a programot, így még több diáknak van lehetősége rajta részt venni.

A résztvevő fiatalok általában kíváncsiak és ambiciózusak, akik ha a jelentkezéskor még elveszettnek is érzik magukat, szeretnék az életüket tudatosabban, megfontoltabban tervezni. A jelentkező mentorok pedig változatos élettapasztalattal rendelkező, szintén kíváncsi, érdeklődő és empatikus felnőttek, akik úgy érzik, meglátásaikkal, kérdéseikkel, tapasztalataikkal hozzá tudnának járulni a diákok útkereséséhez. 

A diákok és mentorok egy gondosan megtervezett, játékos-beszélgetős kiválasztási folyamatot követően találnak egymásra, ez alkalommal a kiválasztás és párosítás eredményéről az októberi nyitóalkalom után hullt le a lepel.
A nyolcadikostól már érettségizettig, visszafogottól a cserfesig különböző, de egytől-egyig fejlődni vágyó diákokat teljesen különböző karakterű, hátterű, vagy pozícióban lévő mentorok támogatták. 

Az új felépítés szerint a párosok 3 hónapon át dolgoztak együtt heti rendszerességgel a diákok kérdésein, elakadásain, személyes ambícióik feltérképezésén. A személyes munkán túl pedig egy 4 alkalmas workshop-sorozattal is megtámogattuk a haladást, melyek az önismeret, célkitűzés, kutatás, felfedezés és döntéshozás témaköreire épültek. 

Az olyan feladatok, mint az “alternatív szakmakereső”, vagy a siker és kudarc előnyeinek és hátrányainak feltérképezése, és az olyan módszerek, mint a Johari-ablak, vagy a SMART-célok állítása kétségtelenül szélesítette a látókörüket és pontosította a magukról alkotott képet. A mentorokkal pedig a folyamatban felmerült kérdéseken, konkrét dilemmákon dolgoztak. A Program legnagyobb adottságának pedig a Konnekt missziójában “inspiráló kapcsolódásokként” említett személyes beszélgetések bizonyultak, melyek által a diákok testközelből ismerkedhettek meg az általuk érdekesnek talált, vágyott szakmákkal.

Trénerként nagyon hálás feladat volt végigkövetni a változást a diákok életében. A szorongó, általában túl sok opciótól, különböző iránytól tartó, faktválasztáson agyaló, külföldi-belföldi jövő között mérlegelő fiatalok eszméletlen nagy utat jártak be a program végéig, hogy a záróalkalmon már arról számoljanak be, hogy megnyugodtak, motiváltabbá és magabiztosabbá váltak, a Konnektben közösségre találtak, a mentorukkal barátság alakul ki közöttük, a szorongás helyett pedig inkább izgalommal állnak a jövőjükhöz.

A Mentorprogram tréner csapata. Eszter, a program vezetője sajnos beteg volt amikor a fotó készült. 🙁

Úgy érzed neked is jól jönne egy ilyen támogató közösség és egy mentor, aki külső szemlélőként (aki nem anya, apa, “mindnent is tudó” nagybácsi stb.) nyújt neked segítő kezet a pályaválasztás során?
Akkor itt az idő, hogy jelentkezz, hiszen februárban indulunk! Bővebb infó a programról ITT.

Jelentkezési határidő: január 21.
Jelentkezni ENNEK a formnak a kitöltésével tudsz.

Ha többet szeretnél megtudni a munkánkról, akkor nézz rá az alábbi oldalainkra:

Videós tartalmakért iratkozz fel a YouTube csatornánkra!
Ha pedig még nem követsz minket InstagramonFacebook-on, akkor itt a nagyszerű alkalom, hogy megtedd!