Adó 1% – ezeket kell tudnod róla!

/ Kincsesláda

Májushoz közeledve bizonyára a te buborékodban is megsokasodtak azok az üzenetek, amelyek az 1% felajánlásáról szólnak. Bár ez a tavasz valószínűleg mindenki számára egészen máshogy alakul, mint az eddigiek, éppen ezért jelent az adó 1% még fontosabb forrást a nonprofit szervezeteknek. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót, amit az 1 százalék felajánlásáról tudni kell. Amit semmiképp ne felejts el, az az idei határidő: 2020. május 20.


Közös gondolkodásMiért ajánljuk, hogy rendelkezz az adó 1%-odról?

Ahogy például egy vásárlás során a pénzeddel szavazol, így ez is egy lehetőség arra, hogy felelősen dönts. Olyan emberek munkáját és szervezetek működését segítheted a felajánlásoddal, akik egy számodra fontos ügyért tesznek a mindennapokban. Ha eddig még nem volt olyan szervezet, amelynek a munkáját aktívan követted, ez egy jó alkalom lehet arra, hogy átgondold, te mi mellé állnál szívesen.

Miért jó neked?

Mindez csak egy kis lépés lehet ahhoz, hogy kapcsolódj egy szervezethez: nem jelent hosszú távú elköteleződést vagy plusz kiadást, és időt sem kell rá rendszeresen fordítanod, mégis segítesz. Ha már támogatsz egy szervezetet valamilyen formában, akkor ez még egy plusz lehetőség arra, hogy segítsd a működésüket és fejlődésüket. Meggyőztünk? Görgess tovább! 

Miért jó a szervezetnek?

Az adó 1% felajánlásokból összegyűlt pénz hosszú távon hozzájárulhat a szervezet fenntartható működéséhez és a költségvetése fontos részét képezheti. Emellett sokkal többről is szól: kapcsolódást, visszajelzést és megerősítést jelent. Mi a Konnektben például azért dolgozunk – önkéntes alapon, szabadidőnkben -, hogy tudatos pályaorientációval segítsünk a középiskolásoknak egy olyan út megtalálásában, amiben elégedettek és kiteljesedettek lehetnek.

Hogyan ajánlhatom fel az adó 1 százalékom?

  • Az adóbevallásomat a NAV készíti és van ügyfélkapum: Lépj be az eszja oldalra, majd válaszd az 1+1% felajánlását. Írd be a keresőbe, hogy Konnekt Egyesület és küldd el.
  • Az adóbevallásomat a NAV készíti és nincs ügyfélkapum: Töltsd le a nyilatkozatot és nyomtasd ki. A borítékot írd alá keresztben, írd rá az adójeled és május 20-ig postázd el a NAV-nak. 
  • Az adóbevallásomat a könyvelőm vagy én magam készítem: Az adóbevallásod részét képező EGYSZA lap kitöltésével rendelkezhetsz elektronikusan vagy papír alapon 2020. május 20-ig. De az adóbevallásodtól függetlenül is rendelkezhetsz május 20-ig. Úgy kell eljárnod, mintha a NAV készítené a bevallásod.
  • Ha a munkaadód összegyűjti az 1% nyilatkozatot: Töltsd le a nyilatkozatot és nyomtasd ki, töltsd ki az adataiddal, a borítékot írd alá keresztben és írd rá az adójeled. Legkésőbb május 10-ig add oda a munkáltatódnak.

Hívd fel rá mások figyelmét és ne hagyd, hogy a lustaságon múljon!

Konnekt Egyesület szervezőiLehet, hogy számodra ez már egy jól bevált ujjgyakorlat, de lehet, hogy van olyan ismerősöd, aki idén rendelkezik először! Beszélj a felajánlás fontosságáról az ismerőseidnek, vagy oszd meg az általad választott szervezet posztjait, hiszen a láthatóság ebben az esetben is sokat jelenthet. Arról se feledkezz el, hogy a +1%-kal egy technikai számmal rendelkező egyház munkáját segítheted.

Úgy döntöttél, hogy ebben az évben a Konnektet támogatod az 1%-kal? Kövesd weboldalunkat, Facebook és Instagram oldalunkat, ahol folyamatosan friss tartalommal jelentkezünk ezzel kapcsolatban.

Ha úgy érzed, még nem tudtál meg mindent a felajánlásról, látogass el az adó1százalék.com oldalra!