Au pairként Ausztriában

/ Kérdezz!Felelek

Széll Kati, aki jelenleg a Konnekt LIVE csapatot erősíti, a középiskola után nem rögtön az egyetem felé vette az irányt, hanem a Fertő-tó partjára utazott, hogy gyerekekre vigyázzon.

Kati az au pairként töltött időszakról mesélt nekünk.

Miért döntöttél úgy, hogy a középiskola után külföldön próbálod ki magadat? Miért pont au pairként? 

Sok évig tanultam németül, szerettem volna nyelvvizsgát belőle, ezért úgy gondoltam, anyanyelvi környezetben tudom a legjobban elsajátítani. Így is lett. Egyébként két osztálytársam is ment au pairnek, erről a lehetőségről tőlük hallottam. Mindig is szerettem gyerekekkel foglalkozni, így a nyelvgyakorlás mellett tökéletes volt számomra ebből a szempontból is. 

Az Ausztriában töltött hónapok alatt megtapasztalhattam, hogy teljesen más anyanyelvi környezetben tanulni. Amellett, hogy csak a német nyelvet használtam, nyelvkurzusra is beiratkoztam.

Mi volt a folyamata annak, hogy elkezdj dolgozni au pairként, milyen lépéseket tettél? 

2017. szeptember-október körül kezdtem családot keresni az aupairworld.com-on, és novemberben már ki is utaztam Neusiedl am See-be, amely a Fertő-tó északi partján lévő kisváros.

Neusiedl am See város felülről

Ezen az oldalon fogadócsaládként és au pairként is lehet regisztrálni, és különböző szempontok – például ország, város, gyerekek száma és életkora – alapján lehet szűrni ahhoz, hogy a családok megtalálják a megfelelő munkaerőt, a dolgozni vágyók pedig a számukra megfelelő fogadócsaládot. Mielőtt kiutaztam, el kellett végeznem egy online kurzust, majd a végén egy online vizsgatesztet kitölteni. Főleg az elsősegély és gyereknevelés volt a téma. 

Mennyire sikerült megismerned a helyi kultúrát? Neked mi tetszett benne, és mi az, amivel kevésbé tudtál azonosulni? 

Általában hétköznap délutánonként voltak teljesen rám bízva a gyerekek, így volt időm felfedezni a várost és a környéket. A családdal is sokat kirándultunk, egy hétig voltunk síelni is (én akkor először), így több részét láttam az országnak. 

Az különösen tetszett, hogy tartják a népi hagyományaikat. Például az egyik egyházi ünnepen az egész városon át körmenetet tartottak, ezen sokan helyi népviseletbe öltöztek.

Egy furcsa dolog volt: a család nem ismerte a gyümölcslevest, amit én viszonylag gyakran eszem, de hogy megismerjék, egyszer nekik is főztem. 

Hogyan tekintesz vissza a kint töltött időre?

Sokat segített ez az időszak: magabiztosabb, önállóbb lettem. Olyan tulajdonságaimat is megismertem, amit előtte nem és a végén sikeres nyelvvizsgát tettem németből. Nagyon megszerettem a rám bízott gyerekeket, sokat tanultam tőlük. 

Milyen tanácsot adnál annak, aki hasonlót tervez? 

Mindenképp vágj bele! Csak jól lehet járni vele, rengeteg új tapasztalatod lesz, és mivel nagyrészt önállóan kell mindent csinálnod, magabiztosabb leszel, ha sikerült megoldanod a veled szembejövő helyzeteket. Ez a teljes önállóság ne riasszon el, hiszen azért mindig van, aki segít. 

Ha még biztosabbra szeretnél menni, vannak olyan au pair oldalak is, ahol ügyintézők segítenek a folyamatban. Illetve arra érdemes odafigyelni a család kiválasztásakor, szerződés megkötésekor, hogy pontosan mit várnak el tőled, milyen feladataid lesznek, mennyi szabadidőd van.


Kíváncsi vagy, milyen au pairként Hollandiában? Egy előző blogposztunkban Bernhardt Hanna emlékezett vissza a külföldön töltött gap year-ére.

A külföldi tanulás érdekel? Kattints, és olvasd el blogposztjainkat ebben a témában!