Az első online Konnekt LIVE, a szervezők szemszögéből

/ KonnektLife

2020-ban a legszemélyesebb pályaorientációs fesztivál, a Konnekt LIVE is online kerül megrendezésre. Az idei társszervezőkkel, Michelberger Hannával és Kovács Zsuzsannával beszélgettünk arról, miben lesz más ez a rendezvény, mint az eddigiek. 

A Konnekt Egyesület korábban három alkalommal szervezte meg sikeresen a pályaorientációs fesztivált. Idén a pandémiás helyzet miatt teljes újratervezésre volt szükségünk: az alapokat megtartva egy számunkra is teljesen új formátumot álmodtunk meg. A szervezés augusztus óta online zajlik, és maga az esemény, november 28-án online keretek között kerül megrendezésre. Az idei LIVE csapatban rendezvényszervezők, pályaválasztási szakértők, partner koordinátorok és kommunikációs szakértők vannak. Az önkéntes szervezői csapatot szuper szakemberek alkotják, akik a mindennapokban is magasan helytállnak. Nagyon hálásak vagyunk a munkájukért.

Az önkéntes szervezői csapattal összegyűjtöttük az iránymutató LIVE értékeket és azokat a dolgokat, amiket mindenképpen szeretnénk látni a rendezvényen, ehhez mérten alakítottuk a programot. Habár az online megvalósítás egy teljesen új rendezvényt von maga után, az értékeink a régiek maradtak: 42 szakmabeli beszélgetéssel és 12 előadótermi programmal készülünk ebben az évben. A diákok közel 60 különféle szakmát képviselő szakmabelivel beszélgethetnek Zoomon keresztül. A velük való beszélgetést önkéntes facilitátor vezeti majd. Nagyon fontos azonban, hogy kérdéseket a diákoktól is várjuk: lehetőség lesz a beszélgetés alatt élőben kérdezni a szakmaképviselőktől. A színes előadótermi programok keretében pedig érdekesebbnél érdekesebb témákat, szakmákat és életutakat ismerhetünk meg, pl. hogyan alakítja át az egyes szakmákat a COVID és milyen hatása van a munkaerőpiacra, vagy milyen menő szakmákat és karriert lehet felépíteni akár vidéken is.

A részletes programot a Konnekt LIVE weboldalon lehet megnézni és testre szabni. A tervezésnél azt érdemes figyelembe venni, hogy a szakmabeliekkel való beszélgetés csak az esemény alatt, élőben lehetséges, míg az előadások később is visszanézhetőek. Az esemény ingyenesen és támogatói jeggyel is látogatható, amellyel a Konnekt Egyesület tevékenységeit tudod támogatni. 

A fesztiválra elsősorban 16-23 év közötti fiatalokat, tehát középiskolás és egyetemista diákokat várunk, de inspirációként szolgálhat akár pályaváltók vagy pályaválságban lévők számára is. Mivel online formában tartjuk, a budapesti fiatalokon kívül szeretettel várjuk a vidéki diákokat és akár a határon túlról is be lehet csatlakozni. 

Az esemény előtt szervezünk két Hova Tovább workshopot az érdeklődőknek (november 23-án és november 27-én), ahol pályaválasztással kapcsolatban adunk egy részletes útmutatót, illetve segítünk abban, milyen szakmabelihez érdemes beülni a LIVE-on. 

Mi, akik akár szervezőként, akár önkéntesként, akár szakmabeliként megálmodtuk és létrehoztuk a LIVE-ot, azt gondoljuk, hogy hatalmas segítség ez a rendezvény a fiatalok számára, és bárcsak lett volna a mi időnkben is ilyen, néhány kanyart, téves utat és évet megspórolt volna nekünk. Éppen ezért szeretnénk segítő kezet nyújtani mindenkinek, mert tudjuk, hogy gond az is, ha nem látjuk, merre tovább, mert nincs ötletünk, de az is, ha túl sok ötletünk van. Valós példákkal, személyes életutakkal szeretnénk inspirálni, megmutatni azt, mi van egy-egy szakma mögött, hogyan lehet oda eljutni, mik a kihívások és a nehézségek.

Ugyanakkor szeretnénk azt a különleges hangulatot megteremteni az online LIVE által is, amit eddig mindig sikerült, amikor személyesen voltunk jelen. Idén ez egy nagy kihívás lesz, hogyan működik majd mindez az online térben, de hiszünk abban, hogy a személyesség és az emberközeliség nem ismer határokat. 

A fiatalok olyan információkat kaphatnak meg egy csomagban a LIVE-on, amit máshonnan csak nagyon nehezen tudnának megszerezni. Így a legfontosabb, amit a résztvevők haza vihetnek magukkal az az információ. Továbbá célunk, hogy inspiráljunk, a LIVE lehet az első lépés ahhoz, hogy döntést merjenek hozni a saját pályaválasztásukkal kapcsolatban a fiatalok. 

Végezetül, Te aki olvasod, akár diák, szülő, tanár vagy felnőtt vagy. Ha úgy érzed, olyan cipőben jársz, amikor jól jön egy kis inspiráció, motiváció a pályaválasztást illetően, várunk Téged is szeretettel november 28-án a virtuális térben. Ha van olyan családtagod, ismerősöd, akinek érdekes lehet, szólj róla neki is vagy hozd magaddal.  

Tudd, hogy nincs rossz kérdés, csak elmulasztott kérdés és nem szégyen a „nem tudom”.