Konnekt Mentorprogram és Hova Tovább? a diákok szemével

/ KonnektLife

Mindig nagyon boldogok vagyunk, ha a diákok pozitív visszajelzéseit olvashatjuk 1-1 programunkról.

Most 2 ilyen írást osztunk meg veletek.

Somlai Jana ebben az évben a Mentorprogram egyik diákja volt, ő fél éven keresztül volt részese a Konnekt Egyesületnek (és reméljük, hogy valamilyen formában találkozunk még vele), ezáltal rendesen belekóstolt az itteni „konnektikus” hangulatba is.

A másik pedig Király Dorka, aki az Álmos Vezér Gimnázium 11-es tanulója.
Ő a Hova Tovább? programunk trénerei által tartott pályaorientációs órán ismerkedett meg velünk.

Somlai Jana beszámolója a 2022/23-as Mentorprogramról:

Október első hetében ismerkedtem meg a Konnekt Egyesülettel és vágtam bele a Mentorprogramba. Az első találkozásnál még nagyon izgultam, de már az ismerkedős interjún kiderült, hogy nincs mitől tartanom, egy remekül működő csapattal van dolgom, akiknek a diákok segítése a legfontosabb. A mentorainkat a személyiségünk alapján válogatták hozzánk, és a nyitónapon igyekeztek minket minél jobban összeismertetni.

A mentorom egy figyelmes és kedves lány volt, akivel a félév alatt közösen igyekeztük felvenni a harcot a pályaválasztás nehézségeivel szemben. A legelején átbeszéltük, miért jelentkeztem a programba és hogy mit akarok vele elérni. Ezután önismereti témák boncolgatásával folytattuk és közben egyre jobban megismertük egymást. Utána igyekeztünk a személyiségemhez passzoló szakmákat keresni, pro és contra listákat írni róluk, majd szakmabelitől vagy egyetemistától megtudni, milyen is az adott irány.

Közben párhuzamosan zajlottak a csapattalálkozók, ahol önmagam fejlesztéséről tanulhattam a többi mentorálttal közösen, és kicsit kikapcsolódhattam a hétköznapokból. Sok jófej embert ismerhettem meg, a konnektes önkéntesek mind segítőkészen bíztattak minket, hogy bátran kérdezzünk, és bármilyen jellegű témával kerestük őket, mindig igyekeztek velünk megosztani tapasztalataikat, gondolataikat. A beszélgetések után, haza felé menet mindig azt éreztem, hogy nem csak tanultam valamit, hanem fel is töltöttek energiával.

Mikor elérkezett az április, és ezzel a program is véget ért, úgy éreztem, sokat változtam. Persze, nem csak a Mentorprogram miatt tudtam idén ennyi újat elsajátítani, de a segítségük nélkül nem szenteltem volna ennyi időt ennyi új álláspont megismerésére. És persze rendkívül hálás vagyok a sok új kedves és lelkes ismerősért, felejthetetlen élmény volt ez a félév veletek!

Íme néhány kép Jana Konnektes fél évéből:
Király Dorka élménye a Hova Tovább? kapcsán:

Mi leszel, ha nagy leszel? A kérdés, amit minden kamasz éveiben járó fiatal megkap a gimnáziumi évei alatt.
Az első pár alkalomkor még zsigerből rávágjuk, hogy „Nem tudom, szerencsére még van időm kitalálni”. Aztán egy idő után az emberre ösztönösen rájön a pánik, hogy azért mégis el kéne kezdeni agyalni, legalább az irányt be kéne lőni. Ebben tökéletes partner a Konnekt Egyesület, akiktől 2023. április 26-án kijött a 11.b-hez kettő önkéntesük, Szilvia és Bea, és rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak 50 percen keresztül pályaválasztás témában. Különösen tetszett mindenkinek, hogy nemcsak a monológjukat kellett hallgatnunk, hanem körbeültünk, és interaktívan részt vettünk az egész programban. Bea és Szilvia nagyon segítőkészek voltak, elmondták a saját történetüket, bebizonyítva, hogy a szakmaválasztás nem örök életre szól, ha úgy gondolja az ember – és van lehetősége-, váltson nyugodtan. Szilvia például régebben biológia- kémia szakos tanár volt, azonban mostanra 180 fokos fordulatot vett az élete. Bea félig önkéntes és az embereken segít, félig megmaradt a régi munkahelyén HR-esként. Megtudtuk, mi a pályaválasztás legfontosabb 5 lépése, ki mit szeretne csinálni a jövőben az osztályból, és még önismereti lapokat is kaptunk.

Nekem személy szerint ez volt az egyik kedvenc pályaorientációs programom, és kíváncsian várom, hogy mit fog hozni az élet mindannyiunknak.

Dorka és az Álmos Vezér Gimi 11.b osztálya

Jana és Dorka, köszönjük nektek az élmény- és tapasztalat megosztást!
Sok sikert kívánunk nektek a pályaválasztásban, örülünk, hogy mi is hozzá tudtunk tenni egy kis szeletet ehhez a nem könnyű feladathoz!

A HovaTovább? program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Családbarát Magyarország támogatásával valósulhat meg. Hálásan köszönjük!

Ha kedvet kaptál, a Mentorprogramunkhoz (ami a következő évtől 3 hónapos lesz), akkor ITT tudsz előjelentkezni, hogy minél hamarabb értesülj a program indulásáról!

Valamint kövess minket Instagramon, Facebookon, TikTokon és iratkozz fel a YouTube csatornánkra!