Egészséges életmód: “a legmegfelelőbb pillanat a kezdésre a most azonnal”

/ Kérdezz!Felelek

Hogyan tudunk tartós változást elérni az életünkben? Miként győzhetjük le az érettségivel járó stresszt? Miért van szükség a tudatos táplálkozásra és testmozgásra? – erről kérdeztük Gaál Zitát, az Életmódtér blog alapítóját, aki marketinges munkája mellett életmód és sporttáplálkozási tanácsadással, sportoktatással és gerincjógával is foglalkozik.


Hogyan kerültél közel az egészséges életmódhoz?

Gyerekkoromtól kezdve sportoltam, viszont a helytelen táplálkozási szokásaim miatt sokat ingadozott a testsúlyom. Aztán egyetem alatt, amikor dolgozni kezdtem, az ülő életmód következtében lassan már minden nap fájt a derekam. Biztos voltam benne, hogy az a hosszú távú célom, hogy életem végéig aktív és egészséges legyek, így szerettem volna egy olyan életmódot kialakítani, ami ezt támogatja. Mivel nem csak az érdekelt, hogy vékony legyek és ne fájjon a hátam, hanem mélyebb ismereteket is szerettem volna szerezni az egészséges életmódról, az elmúlt öt évben sportoktatói, jóga oktatói, sporttáplálkozási és életmód tanácsadói tanulmányokat folytattam.

 

Miért indítottad el az Életmódtér blogodat? Mi a célod vele a jövőben?

Kommunikáció szakot végeztem, eredetileg újságíró vagyok, évekig írtam egészséggel és táplálkozással kapcsolatos cikkeket. Egyrészt tehát hiányzott az írás. Másrészt sok ismerősöm fordult hozzám tanácsért, mert látták, hogy nekem már sikerült a náluk is felmerülő problémákkal megküzdenem. Mivel örömmel segítettem, és szuper visszajelzéseket kaptam, éreztem, hogy ez az utam. 

Azt tapasztaltam, hogy a gyakorlati tanácsokra óriási az igény, ezért a saját életmód oldalamon keresztül szerettem volna támogatni azokat, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint amikkel én is küzdöttem életem nagy részében.

Szerettem volna segíteni az életmódváltás gyakorlatias, több irányból való megközelítésében: tehát a táplálkozás és a testedzés mellett meg szerettem volna osztani a tapasztalataimat a gerincvédelem, a stresszoldás, valamint az önismeret témakörében is. Hiszek abban, hogy az ezeket a területeket integráló, holisztikus megközelítés tartós pozitív változásokat hoz az emberek életében. Így született meg az Életmódtér. A jövőben szeretném meghonosítani a preventív szemléletmódot, tehát azt, hogy ne csak akkor változtassunk, ha baj van (amikor már rá vagyunk kényszerítve), hanem akkor is, ha még „tünetmentesek” vagyunk. Tehát tudatosan figyeljünk arra, hogy amennyire tudjuk megelőzzük a testi-lelki betegségek kialakulását.

Szerinted a mai világban mi az, ami a leginkább problémás az emberek életmódjában? Hogyan tudunk ezeken változtatni?

Szerintem az egyik ilyen dolog a mozgásszegény életmód. Ülünk az irodában, otthon, a kocsiban, a buszon, a tv előtt, így a gerincünk fokozott veszélynek van kitéve.  A felnőtt magyar lakosság közel 80%-a szenved derékfájdalomtól, ami egy nagyon beszédes arány.

A megoldás itt kézenfekvő, fel kell állni a székből és járni, mozogni, sportolni, aktívan tölteni az időnk nagy részét, miközben minden szituációban ügyelünk a helyes tartásra. A másik dolog a túlfogyasztás, aminek az egyik következménye, hogy a túlsúly napjainkra egy komoly társadalmi problémává nőtte ki magát, ami számos krónikus betegség kialakulásának a kockázatát is növeli. Emellett egyre több ételallergiával és érzékenységgel lehet találkozni, amit szintén az ipari úton előállított szintetikus termékek túlzott fogyasztása okozza. Ezek elkerülésében rengeteget segít, ha tisztában vagyunk az egészséges táplálkozás alapjaival, ha az étrendünk nagy része feldolgozatlan összetevőkből áll, illetve ha változatosan és tápanyagokban gazdagon táplálkozunk.

Mit javasolsz a középiskolások számára, mire figyeljenek oda leginkább az érettségi előtti hajtásban?

Az érettségi óriási stresszt jelenthet, de némi tudatossággal ezt az időszakot is könnyebben át lehet vészelni. Nagyon fontos a minőségi pihenés, hogy a diákok naponta 7-8 órát aludjanak, így kipihentebben tudnak megbirkózni a napi feladatokkal. Szívem szerint én minden diáknak tanítanék 1-2 stresszoldó, vizualizációs gyakorlatot, ezek nagyon sokat segíthetnek egy nehezebb időszakban. Szuper az is, ha rendszeresen sportolnak, vagy egy számukra kedves mozgásformát űznek. A rendszeresség a táplálkozás terén is biztos recept. Tehát ha minden nap ugyanakkor vannak az étkezéseik, ha naponta 2-3 alkalommal friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és figyelnek, hogy naponta minimum 2-2,5 liter vizet megigyanak, már attól energikusabbak lehetnek.

Január elején az újévi fogadalmak időszakában mitől megy nehezebben/könnyebben sokaknak az életmódváltás? Hogyan tudunk tartós változást elérni?

Sok embernek segít, ha az új évben kezdi el az életmódváltást, mert úgy érzi, hogy ez egy tiszta lapot biztosít számára.  

Igazából, ha megszületik az elhatározás, a legmegfelelőbb pillanat a kezdésre a most azonnal, hogy még véletlenül se kezdjünk el halogatni.

Az életmódváltás alapja mindig bizonyos rögzült viselkedési minták, szokások átalakítása. Különbözőek vagyunk, van, aki kis lépésekben tolerálja jobban a változásokat, és van olyan is, akinek egyszerűbb az azonnali megvonás, a teljes átalakítás. Mindenki saját maga tudja kitapasztalni, hogy melyik kategóriába tartozik. A legfontosabb, hogy meghatározzuk a célunkat, mit szeretnénk a legjobban elérni, miért szeretnénk életmódot váltani, és mi a legfőbb belső motivációnk ebben. Gondoljuk át, hogy ennek eléréséhez milyen segítségre vagy segítőkre van szükségünk. Ezután érdemes egy tervet készíteni rövid és hosszú távú célok kitűzésével, majd nekikezdeni a megvalósításnak.

Kiemelt kép: pexels.com