„A külföldön töltött idő alatt még önállóbbá váltam”

/ Kérdezz!Felelek

Erasmuson Nottinghamben

Petróczi Zsuzsi 2018-ban fél évet töltött Erasmuson Angliában. Ajánljuk beszámolóját azoknak, akik szeretnének alaposan felkészülni egy külföldön töltött tanulmányi útra.

Miért döntöttél úgy, hogy Erasmusra mész?

A Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem el a turizmus-vendéglátás alapszakot, de mindig is szerettem volna külföldön tanulni legalább egy ideig. Az Erasmusról már sokat hallottam gimiben is, majd egyetemen egyre többet megtudtam a programról, és jó lehetőségnek tűnt arra, hogy külföldön is kipróbáljam magam. (Végül alapszakos tanulmányaim harmadik évében pályáztam meg az Erasmust és Campus Mundi ösztöndíjjal mentem ki külföldre.) 

Milyen előkészületei voltak az útnak?

Szerencsére a Corvinuson nagyon sok információ állt rendelkezésre, már jelentkezés előtt sokat böngésztem az online elérhető tájékoztatókat és a pályázati kiírásokat. Amikor eldöntöttem, hogy mindenképp pályázni szeretnék, akkor részt vettem egy általános tájékoztató előadáson is, ahol nagyon sok hasznos információ elhangzott. Ezután online felületen pályáztam és az egyetemi Erasmus irodával folyamatos kapcsolatban álltam (a kiutazás előtt, valamint a kintlétem alatt és után is), hiszen az ott dolgozók segítettek minden a pályázattal és ösztöndíjjal kapcsolatos adminisztratív feladatok lebonyolításában. 

Miután elnyertem a pályázatot, a külföldi egyetem nemzetközi hallgatókkal foglalkozó irodája is felvette velem a kapcsolatot és ők igazítottak el a kinti operatív teendőkkel kapcsolatban. Kiutazás előtt az egyik legnagyobb kihívást jelentő előkészület a lakáskeresés volt, mivel egy szemeszterre, látatlanban nem szívesen adnak ki lakást, a kollégiumokban pedig szintén csak minimum 1 évre várnak diákokat. Kiutazás előtt az egyetemmel, illetve ösztöndíjjal kapcsolatos adminisztratív teendők elintézése és a szálláskeresés mellett már csatlakoztam nemzetközi diákoknak dedikált Facebook csoportokhoz is, ahol sok hasznos tippet kaptam és értesültem a különböző programokról is. 

Melyik egyetemre és milyen szakra mentél? Milyen városok, egyetemek és szakok jöhettek még szóba?

A Nottingham Trent University-t választottam, Business Management & Entrepreneurship szakon tanultam fél évig. Szóba jött még a Wirtschaftsuniversität Wien is, mivel ez egy szintén neves egyetem, és németet is tanultam gimiben. 

Mi az a megszerzett tudás/tapasztalat, amit a mai napig kamatoztatsz?

Önállóság – már eleve sokkal önállóbbnak éreztem magamat egyetemen elején is a gimihez képest, mivel vidékről költöztem a fővárosba. De a külföldön töltött idő alatt lettem még önállóbb. Rengeteg olyan dolgot kellett elintézem, amiről azelőtt fogalmam sem volt, illetve folyamatosan új helyzetekbe kerültem. 

Az első kint töltött hetemen lesérült a lábam, de akkor még nem lehetett bejelentkezni a helyi háziorvoshoz, mivel csak következő héten volt az egyetemi beiratkozás. Így egy kedves patikus bácsi tanácsai alapján kezeltem a lábam, ami végül szerencsére meg is gyógyult neki köszönhetően.

Rugalmasság – a gyakorlatias külföldi oktatás és a brit diákok mentalitása eltért az általam addig tapasztaltaktól. A kint töltött idő alatt én is megtanultam sokkal könnyebben alkalmazkodni különböző helyzetekhez és másokhoz is. 

Nyitottság – a kint szerzett élmények által sokkal nyitottabbá váltam új helyzetekre, emberekre és kihívásokra. 

Wollaton Hall, Nottingham

Mit javasolsz azoknak, akik gondolkodnak a külföldi féléven? 

Kezdjetek el minél hamarabb utánanézni a lehetőségeknek – mivel pályázáskor több kritériumnak meg kell felelni és sok adminisztratív teendő van, ezért nem árt ezekre időben felkészülni. 

Kérdezősködjetek az ismerőseiteknél, esetleg keressetek olyan hallgatókat az egyetemetekről, akik nem rég jártak a megpályázni kívánt kinti iskolába, hiszen nekik hasznos tapasztalataik lehetnek. 

Az ösztöndíj dokumentációja hosszadalmas és bonyolultnak tűnik elsőre, de ez ne ijesszen el senkit – a legfontosabb talán itt is a határidők betartása. 

Erasmus pro és kontra Zsuzsi szerint

Úgy gondolom, hogy egy külföldön töltött félév a tanulmányok és a későbbi munkakeresés szempontjából is hasznos tapasztalatot jelent. Kiváló azok számára, akik fejleszteni szeretnék nyelvtudásukat vagy akár egy teljesen új nyelvet megtanulni. A kint töltött idő egy életre szóló élményt jelent, amely során a személyes fejlődésre is lehetőség van. 

Alapvetően bármelyik egyetemistának ajánlanám az Erasmust, szerintem szinte senki nem bánja meg. Tény, hogy sok szervezési feladattal jár, de emiatt nem érdemes megijedni. Aki pedig attól tart, hogy mégsem tetszene neki a külföldi élet, vagy esetleg tart tőle, hogy nagyon hiányoznának neki az otthon lévő szerettei, szerintem érdemes szem előtt tartani, hogy tényleg csak pár hónapról van szó, ami a sok új impulzus miatt nagyon gyorsan elrepül. 


Szívesen elolvasnád, hogy milyen egy gap year külföldön? Kattints Hanna sztorijáért, aki Hollandiában volt au pair.

Ha pedig külföldi egyetem szakára iratkoznál be szívesen, ajánljuk Eszti beszámolóját, aki a Virgina Tech-en tanul.