Konnekt LIVE: az ember a szakma mögött – 1. rész

/ Kérdezz!Felelek

Május 26-án a Konnekt LIVE-on több mint 30 szakmából közel 60 fiatalt hozunk össze a Brody Studiosba, hogy első kézből kaphass valós képet az előtted álló pályákról és lehetőségekről. Hogy jobban megismerd a szakmabelieket és az előadóinkat, néhány érdekes kérdéssel bombáztuk meg őket. Az első válaszolóink Gallyas Luca építész és Fiák Kriszta zenei menedzser voltak.


Mi volt az a pofon, ami nélkül nem lennél az, aki most vagy?

Luca: Nagyon rosszul éltem meg, amikor harmadikos koromban elköltöztünk két évre Angliába. Itt kellett hagynom a barátaimat, a megszokott életemet. Utólag viszont már tudom, hogy rengeteget tanultam és fejlődtem ennek köszönhetően mindenféle szempontból.

Kriszta: Sok-sok munkahelyi konfliktus, amit nőként, egy vezető zenei produkció irányítójaként meg kellett tapasztalnom. Egy konkrét esetet sem emelnék ki, inkább azt a tényt, hogy nagyon sok konfliktust hol a Művésztől, hol a csapat tagjaitól át kellett vállalnom. Rengetegszer nekem jut a rossz rendőr szerepe. Nagyon sok döntést önállóan kell napi szinten meghoznom, óriási felelősség mellett.

Mit üzennél a 17 éves önmagadnak?

Luca: Azt, hogy nem az érettségi lesz a legnagyobb megpróbáltatás az életben.

Kriszta: Ne legyen ennyire maximalista és próbáljon meg inkább önmagára figyelni. De egyáltalán nem baj, hogy a jogot választja, mert ki tudja…

Írd le a munkád egy teljesen elvont képpel?

Luca: 100 méteres gátfutás.

Kriszta: Talán a legjobban a cirkuszi tányérpörgető szerepköre illik rám. Egyszerre rengeteg mindent csinálok, több rendezvényt, feladatkört – a sajtóstól a marketingesen át a koncertszervezőig.

Milyen három értéket tartasz a legfontosabbnak a munkádban?

Luca: Tudás, alaposság, önkritika.

Kriszta: Kreativitás, flexibilitás, mozgalmasság. Alapvetően egy kreatív szakma szereplője vagyok, ami engem is mindig új dolgokra, tanulásra inspirál. Flexibilisebb mint egy hagyományos munkahely, viszont szinte minden este még a gép előtt ülök vagy épp dolgozom egy rendezvényen. Mozgalmas (és egyben izgalmas is), mert rengeteget utazom és folyamatosan új élmények érnek. De talán a legfontosabb, hogy azt csinálhatom, ami egyben a hobbim is: imádom a zenét, a koncerteket, a fesztiválokat. Jó érzés ezeknek az eseményeknek a szervezésében, háttérmunkáiban részt venni.

Melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?

Luca: Bulgakov: A Mester és Margarita

Kriszta: Alapkönyv: a Biblia – de mellette rengeteg más regény, írás: Márai, Marquez, Hemingway, Szabó Magda és még sokan mások.

Mi az a három dolog, amit mindig megcsinálsz reggel?

Luca: Csak ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy kilépjek az utcára, sajnos nem alakult ki reggeli rutinom.

Kriszta: 1. Email olvasás és netezés + zene. 2. Kávé helyett CC light. 3. Zuhany.