Konnekt LIVE: az ember a szakma mögött – 2. rész

/ Kérdezz!Felelek

Ezúttal Gaál Zita kommunikációs szakértő és Sütő Dániel tévés szerkesztő-riporter engedett be minket a színfalak mögé, és válaszoltak a nem mindennapi kérdéseinkre. Május 26-án mindkettőjükkel személyesen találkozhatsz és felteheted a szakmájukkal kapcsolatos kérdéseidet. Ha érdekel a tévézés vagy a kommunikáció, akkor feltétlen keresd fel őket a Konnekt LIVE-on.


Mi volt az a pofon, ami nélkül nem lennél az, aki most vagy?

Zita: Sokszor nem úgy alakultak az emberi kapcsolataim, ahogy elterveztem, de ezek a csalódások és nehézségek rengeteget segítettek abban, hogy jobban megismerjem önmagamat.  

Dani: Évekkel ezelőtt a fejemhez vágták, hogy sosem leszek jó tévés, mert nem szeretem, és nem is vagyok jó a „direkt casting”-ban (aki eljön a Konnekt LIVE-ra, annak elmondom, hogy ez mit jelent pontosan). Emiatt akkor buktam egy munkát, de rájöttem, hogy más célokat és feladatokat kell keresnem. Jelentem: megtaláltam! És azóta szerkesztőként és riporterként is maximálisan helyt tudok állni mindenhol.

Mit üzennél a 17 éves önmagadnak?

Zita: Azt, hogy kezdjen el a lelkével is foglalkozni, ne aggódjon annyit, ne akarjon mindenkinek megfelelni, és higgyen saját magában.

Dani: Azt, hogy semmiképp ne menjen kommunikációs iskolába tanulni. És, hogy célozzon meg egy külföldi képzést 1-2 évre.

Írd le a munkád egy teljesen elvont képpel?

Zita: Egy hálózathoz hasonlítanám, amiben minden mindenhez kapcsolódik.

Dani: Az én munkám olyan, mint amikor vacsoraidőben teltház van egy étteremben és a szakács előtt sorakoznak a cetlik, milyen ételeket kell főznie expressz sebességgel. Minden tányérra más kerül, de egyformán oda kell figyelni az apró részletekre.

Milyen három értéket tartasz a legfontosabbnak a munkádban?

Zita: Szervezettség, precizitás, erős kommunikációs készség.

Dani: Rugalmasság, kreativitás, tudatosság. A rugalmasság azért, mert a tévés szakmában legtöbbször nincs napi 4-8 órás munkanap, a kreativitás szerintem egyértelmű – nem lehet minden adás és riport egyforma, a tudatosság pedig a szakmai előrelépések miatt lehet fontos. Célok nélkül nehéz haladni az utunkon.

Melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?

Zita: Nagyon szeretek olvasni, és minden könyv hatással volt rám, aminek a világa vagy a mondanivalója magába szippantott, éppen ezért nem tudnék egyet kiemelni.

Dani: Nem sok időm van komoly könyveket olvasni, és nem is tudnak lekötni (valamit kell majd csinálni a nyugdíjas években is). Ha már a kezembe veszek valamit, akkor az általában valami szórakoztató popkult dolog. Nagy kedvencem Tim Burton Rímbörtön című verses könyve (ajánlom!), de nagy rajongója vagyok Homonnay Gergely Erzsi macskás könyveinek is.

Mi az a három dolog, amit mindig megcsinálsz reggel?

Zita: Nyújtok egy keveset, reggelit készítek, és beveszem a vitaminjaimat.

Dani: Megeszem a reggeli túró rudim, közben csekkolom az e-maileket és a FB üzeneteket (csak a nagyon fontosakra válaszolok azonnal, a többire ráér akkor is, ha beérek a munkahelyemre), zuhanyzom. Ha időben felkelek, elmegyek edzeni is.