Konnekt LIVE: egy lépéssel közelebb a tudatos pályaválasztáshoz!

/ KonnektLife

A Konnektben valami újba és egészen különleges dologba kezdtünk bele idén. Egy új lehetőséget teremtünk számos középiskolás fiatalnak: egy egész napos rendezvényen 200 diák több mint 30 szakmát ismerhet meg valós példákon és őszinte beszélgetéseken keresztül. Május 26-án megrendezzük a Konnekt LIVE-ot a Brody Studiosban. A részletekről és a miértekről Popper Eliza, a rendezvény főszervezője számol be.


Mi a Konnektben hiszünk abban, hogy bárki képes pozitív változást létrehozni saját környezetében. A Konnekt ennek szellemiségében indít el olyan programokat, amik egy megoldási lehetőséget nyújtanak egy adott társadalmi problémára. Fiatalok vagyunk, elkötelezettek, akik rengeteg problémát és kihívást látunk magunk előtt. Ahelyett azonban, hogy várnánk, hogy valaki más kínáljon megoldást ezekre, mi folyamatosan azon agyalunk, mi mit tudnánk tenni azért, hogy jobb legyen.

Ha valaki középiskolás koromban megkérdezi tőlem, hogy mit gondolok: vajon mit csinál a szociológus a hétköznapokban, hogyan telik egy jogász napja, hogyan lesz valakiből színész vagy asztalos, milyen hátulütői vannak a vállalkozói életnek, vagy mik az óvópedagógia szépségei, egészen biztosan nem tudtam volna válaszolni neki. Hiába lettem bölcsebb (és lássuk be, öregebb), belelátni minden szakma mögé képtelenség. Pedig milyen jó lett volna, ha anno 18 évesen, pályaválasztás előtt állva valósabb képet láttam volna az előttem álló lehetőségekről és ezek alapján hozhattam volna tudatosabb döntést a jövőmet illetően.

2015-ben a Konnekt Mentorprogram ezt a célt tűzte ki zászlajára. A hat hónapos program során középiskolás diákoknak segítünk önmagukat és lehetőségeiket jobban megismerni. A program az elmúlt 3 év során több mint 100 diáknak segített a tudatosabb pályaválasztásban, azonban ez nagyon kicsi szám ahhoz képest, amennyi diáknak szüksége lenne információra és támogatásra. A Konnekt LIVE többek között erre a problémára nyújt egy megoldást. 

A cél az, hogy minél több pályaválasztás előtt álló fiatalnak nyújtsunk betekintést minél több szakma mögé, hogy valósabb információk birtokában tudjanak dönteni.

Tulajdonképpen az állásbörze mintájára egy szakmabörzét szervezünk, ahol az állások helyett az egyes szakmák kerülnek bemutatásra. Nem eladni szeretnénk a szakmákat, és nem is meggyőzni a diákokat arról, hogy milyen irányba menjenek, hanem segíteni szeretnénk a számukra megfelelő út megtalálásában. Egy informális, közvetlen kapcsolatokon alapuló környezetet hozunk létre, ahol a diákok több mint 30 szakma képviselőjével beszélgethetnek szabadon, válaszokat keresve kérdéseikre.

A Mentorprogram egy lépés, egy irány, ami segít sok fiatalnak. De nem minden fiatalnak van szüksége egy mentorra, nem minden fiatalnak fér bele egy intenzív hat hónapos program, nem minden fiatalhoz tudunk eljutni így. Ez csak egy megoldás a sok közül. A Konnekt LIVE egy másik megoldás, egy gyorsabb, bár felszínesebb megoldás, ami egy első lépés lehet sok fiatal életében: az első fontos kérdések feltétele, ami elindíthat egy tudatosabb döntési folyamatot.

Mindenkinek van egy álma: a miénk az, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok valós információk alapján hoznak tudatosabb döntést a jövőjükről.

A Konnekt LIVE egy lépéssel közelebb vihet minket ehhez az álomhoz.