„Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja” – hogy vannak a pszichológusok a saját mentális jóllétükkel?

/ Kérdezz!Felelek

Konnekt LIVE szakmabeliek – pszichológus

A pszichológia a 2021-es felsőoktatási felvételin a harmadik legnépszerűbb alapszak volt. De vajon csak azoknak ajánlott ebben az irányban továbbtanulni, akiknek soha nincsenek rossz napjaik? Egyébként a pszichológusok is járnak pszichológusok? 

Milbik Zsuzsi, a Konnekt LIVE pszichológus szakmabelije osztotta meg a gondolatait.

A pszichológiát és – tapasztalatom szerint – benne a pszichológusokat is nagy misztérium övezi. Vajon ők teljesen külön emberfaj, nincsenek problémáik, akik mindent jól csinálnak, mindent meg tudnak magyarázni és oldani a saját életükben is? Hiszen interjúkban, szakmai cikkekben olyan könnyedén tudják a nehéz helyzetek megoldásait körülírni.

Vagy akár saját önismeretünkben is találkozhatunk azzal, hogy míg a mi fejünkben teljesen összegabalyodnak a családunk tagjai, barátaink, az érzéseink, vágyaink, addig egy pszichológus mintha mindig tisztán látna, és kibillenthetetlen türelemmel fordul a kisebb-nagyobb problémáink felé. Vagy ő is az a fajta, aki csak beszél róla és tanítja?

A pszichológus legfőbb munkaeszköze a személyisége. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzon rá. A pszichológus is ember, érzésekkel, gondolatokkal, saját történettel. Bizony, időnként lehet nehezebb helyzetben, lehet fáradt, félhet dolgoktól, érezhet bizonytalanságot, de még dühöt is. Ugyanakkor tudja, hogy ezeknek nem a munkafolyamataiban kell hangot adnia, hanem saját önismeretében és szupervízióban dolgozik rajtuk. 

Egy igen találó kép írja le, mennyire fontos, hogy a szakember a saját jóllétéről gondoskodjon. Képzeljük el, hogy egy mocsári túrán vagyunk, egy kijelölt ösvényen haladunk. Az egyik társunk letér az ösvényről, és elkezd süllyedni a mocsárban. Segíteni szeretnénk rajta, de nem léphetünk utána, mert akkor mind a ketten elsüllyedünk. Akkor tudjuk a társunkat kihúzni, ha magunkat a szilárd talajon tartjuk.

A különböző módszerek képzései is úgy vannak felépítve, hogy részük az önismereti élmény, majd az elmélet megtanulása után, mikor elkezd dolgozni az ember, szupervíziós folyamatba járva egy tapasztalt szakemberrel átbeszéli az eseteiben megjelenő kérdéseket, elakadásokat, esetleg nehézségeket. A szakmai oldal mellett beléphet a magánéleti oldal is, egy-egy eset megszólíthatja korábbi vagy aktuális élethelyzetünket, problémáinkat, amelyek – ha nem dolgozunk velük -, negatívan hathatnak arra, mit lépünk szakmailag. Itt is megjelenik, hogy igazán hasznos egy külső szakemberrel együtt ránézni arra, amiben vagyunk, új szempontokat kapni, töltődni.

Amikor pszichológia szakra jelentkeztem, nem is gondoltam, hogy ennyi belső munkával jár ez a szakma. Az alapképzés során a négy nagy alapterület (személyiség- és klinikai pszichológia, fejlődés- és pedagógiai pszichológia, kognitív pszichológia, szociálpszichológia) közül a klinikai irány érdekelt leginkább, a szabadon választható tantárgyaimat is innen választottam. Azt vettem észre, hogy amellett hogy izgalmas, megterhelő is a számomra. Erre eltávolodással reagáltam, így társadalom- és szervezetpszichológia szakirányon folytattam a tanulmányaimat a mesterképzésen. Az egyetem mellett el is kezdtem dolgozni a cégnél, de éreztem, hogy vissza-visszavágyom a „klasszikus” pszichológiához.

Viszont már tudatosabban tettem meg a lépéseimet, elkezdtem egy módszert tanulni, önismeretbe járni, és figyelni a határaimra. Megtaláltam a helyem, kialakítottam, hogy hogyan tudok jól pszichológus lenni – a tanácsadás területén helyezkedtem el, folyamatosan képzem magam, fejlesztem az önismeretem és szupervízióban gyakran ránézek a folyamataimra. 

Persze előfordul, hogy vannak nehéz eseteim, hogy rossz napom van, hogy kétségeim vannak, de ilyenkor már tudom, hogy nem otthagynom kell az egészet, hanem arra van szükségem, hogy ilyenkor magamra is jobban figyeljek.

Milbik Zsuzsa pszichológiai tanulmányai közben gyakornokként HR és szervezetpszichológiai területen dolgozott. 5 éve, a diplomáját megszerezve egy családsegítő központban kezdte el pszichológusi karrierjét. Jelenleg iskolapszichológusként és a Bebalanced Pszichológiai Központban dolgozik fiatal felnőttekkel és párokkal, emellett előadásokat és tréningeket is tart.


Ha szívesen kérdeznéd még Zsuzsit a pszichológus szakmáról, akkor csatlakozz január 22-én a Konnekt LIVE-hoz!

Mi vár rád még? A több mint 50 szakmán kívül interaktív workshopokon és beszélgetéseken vehetsz részt például pályaváltás vagy külföldi tanulás témában.

Az előadóterembe jön például Porkoláb Eszter, a Hester’s Life tulajdonosa, a Mélylevegő Projekt vagy a HighVibes, Magyarország első zero waste rendezvényszervezője.