Konnekt Mentorprogram 7.0 – így teltek az első hónapok

/ KonnektLife

Idén 7. alkalommal indítottuk útjára a Mentorprogramot, és vártuk a pályaválasztás előtt álló diákok, és ezt az utat már megjárt mentorjelöltek jelentkezését. A mentor és diák interjúkat követően, összesen 23 párossal indult el a program, idén ismét személyes részvétellel.

Most az elmúlt közel három hónapról készítettünk egy rövid összefoglalót.

Október közepén tartottuk a nyitóhétvégét. Az első napon a mentorokat készítettük fel az előttük álló feladatra, másnap pedig először találkoztak egymással a mentor-diák párosok, és kezdték meg a féléves közös útjukat. A nyitókonferencián trénercsapatunk egy rendhagyó szülői értekezletet is tartott a programban résztvevő diákok szüleinek. Rekordszámban, összesen 26 szülő vett részt a workshopon, ahol betekintést nyerhettek a programba, abba, hogy mi vár gyermekükre az elkövetkezendő félév során, és támogatást kaptak ahhoz, hogy ők is segíteni tudják gyerekeiket a pályaválasztásban.

A nyitóhétvégén alakult meg a mentor-diák párosokból álló három csapat is. A résztvevők hobbijaik és kedvenc állataik nevének ötvözéséből alkották meg a fantáziadús neveket – így született meg a Késdobáló Bluggyhalak, a Kerekecsegek és a Poppolipok csapata.

A csapatok a féléves program során összesen 5 találkozót tartanak, ahol a csapatépítés mellett a fő cél a diákok készségfejlesztése különböző, a pályaválasztáshoz kapcsolódó témákban, úgy mint a pályaorientáció, önismeret, célkitűzés, siker-kudarc, és egy összegző lezáró alkalom.

Annak érdekében, hogy a Mentorprogrammal a lehető legjobban tudjuk segíteni a diákokat az útkeresésben, és biztosítsuk a program hatékonyságát, a félév során mentor szupervíziós alkalmat is szerveztünk, valamint hatásmérő kérdőív kitöltését kértük a résztvevő diákoktól. Utóbbival célunk, hogy lássuk a diákok jövőbeli terveit, és a továbbtanulással kapcsolatos elképzeléseit, és hogy mit várnak a Mentorprogramtól mindehhez. A csapatokat vezető koordinátoraink számára pedig több készségfejlesztő tréninget is tartottunk, facilitálás témában külsős trénerek bevonásával, valamint belső tudásmegosztás keretében tréner gyakorló alkalmakon.

Eközben pedig folyamatosan zajlanak a mentor-diák párosok találkozói, de a december a Mentorprogramban is legalább annyira szólt az ünnepre hangolódásról és lelassulásról, mint az útkeresésről. Így aztán nem maradhatott el a közös karácsonyozás, amit online tartottunk. A résztvevők a „rapid randi” játék keretében oszthatták meg egymással, hogy mit jelent számukra a karácsony előtti időszak, mi az, ami nélkül nem tudják elképzelni az ünnepet, vagy éppen, hogy ha tervezhetnének egy karácsonyi csúnya pulcsit, milyen dizájnnal szállnának versenybe. A vicces pillanatok mellett idén is készültünk érzékenyítő, elgondolkodtató témákkal, így volt szó társadalmi felelősségvállalásról, meghívott vendégünkkel, Sebesfi Ádámmal pedig az örökbefogadásról beszélgethettünk.

És mi vár ránk jövőre? Januártól folytatódnak a csapattalálkozók, és még az év elején egy egész napos tréningnapra is várjuk a diákokat és mentorokat különböző témákban tartott készségfejlesztő tréningekre.

Hamarosan pedig megosztjuk a Horváth OrsiSomfai Petra, Stumpf KataAntal Veronika párosok beszámolóját is, akik vállalták, hogy betekintést adnak a közös útjukról.


Az összefoglalóért köszönet Szombath Zitának!