Nyelvtanulás – de hogyan?

/ Kérdezz!Felelek

„Válassz egy olyan nyelvet, ami nagyon te vagy”

Az idegennyelv-ismeret ma már sok munkakör betöltésénél alapkövetelmény, sőt, pozíciók sora épül rá. Persze nemcsak emiatt jó nyelveket beszélni, hanem azért is, mert így kinyílik a világ. Gönczi Orsival beszélgettünk, aki számára már igazán korán egyértelmű volt, hogy nyelvtanítással fog foglalkozni.

Szeretnél belevágni a nyelvtanulásba? Nem tudod, hogyan barátkozz meg a nyelvvel, amit éppen tanulsz? Akkor olvass tovább!

Önismeret = sikeres nyelvtanulás

Orsi szerint a nyelvtanulásban fontos szerepe van az önismeretnek és az önelfogadásnak. Ebben az tud segíteni, ha sokféle dolgot kipróbálunk, felmérjük, hogy számunkra milyen módszer válik be, mi tud minket motiválni és saját magunk számára reális célt tűzünk ki. 

Azt javasolja, hogy első lépésként lehetőség szerint olyan nyelvet kezdjünk el tanulni, amiről úgy gondoljuk, hogy az “nagyon mi vagyunk”. Példaként azt említi, hogy ő olaszul, spanyolul és görögül is tanul(t), és nemcsak a nyelvek tetszenek neki, hanem érdekli az adott országok kultúrája, emellett az életérzést is abszolút magáévá tudja tenni.

Nyelvóráin is arra törekszik, hogy ne csak nyelvet, hanem kultúrát tanítson – ez utóbbi ismerete, nemcsak sokkal vonzóbbá és érdekesebbé teheti a tanulást, de egy bizonyos szint felett már elengedhetetlen, ha tényleg meg akarunk tanulni egy nyelvet.

Angol, német, spanyol, lengyel, orosz, holland – a végtelenségig lehetne folytatni a sort a különböző idegennyelvekről. Orsi YouTube-csatornáján nyelvtanárokkal látható sorozat, akik beavatnak az általuk tanított nyelvek rejtelmeibe.

Az évek során több diáknál tapasztalta azt, hogy a nyelvtanulás ezen apró örömei – amelyekkel igazán meg lehetne szeretni egy nyelvet – már nem fértek bele az órákba, például a nyelvvizsga közelgő határideje miatt.

Orsi tippjei a hatékony nyelvtanulásra:

  • Olvasás és filmnézés: ebben az esetben legyen a nyelv az eszköz, és ne a cél! Olyan témában fogyasszunk tartalmat, ami egyébként is érdekel minket, amit magyarul is szívesen elolvasnánk, megnéznénk.
  • Szókártya: az egyik klasszikus, szótanuláshoz sokan használják és szeretik.
  • Nyelvvizsgázás: Orsi kifejezetten szereti a nyelvvizsgát kitűzni célként, mert objektív fokmérője a nyelvtudásnak.
  • Ne nyomasszuk magunkat feleslegesen nyelvtanulás közben, ne rójunk magunkra olyan terheket, amiket nem muszáj.

Ha már csak egy kicsi hiányzik a nyelvtanulós élményhez, akkor hallgasd meg Orsi videóját arról, hogy hogyan válassz nyelvkönyvet!

Nem sikerül a nyelvvizsga – de miért?

Sok különóra, rengeteg magolás és szamárfüles füzetek után sem sikerül a nyelvvizsga? Vajon mi a lehet a baj?

Orsi szerint a tipikus okok között lehetnek a következők:

  • Előfordulhat, hogy csak szeretted volna letudni a vizsgát, a tanulás igazi élménye elveszett, te magad sem élvezted a felkészülést.
  • Elvégeztél egy kurzust, ami adott szintű nyelvtudást ígért, azonban lehet, hogy te magad még nem jutottál el arra a szintre. 
  • Szorongsz a vizsgától, és hiába készültél fel alaposan, a vizsgahelyzetben leblokkolsz.

Egy sikertelen vizsga után semmiképp se add fel – inkább gondold át az okokat, és a tanulságok tudatában folytasd a felkészülést!

Nyelvérzék – fikció vagy valóság?

Joggal merülhet fel, hogy a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa a jó nyelvérzék. Orsi erről így vélekedik:

„Beszélhetünk arról, hogy egyes embereknek van nyelvérzékük, egyeseknek pedig nincs. A saját példám azt mutatja, hogyha van egy általam már ismert nyelv, akkor nagyon hamar ragadnak a szavak, a szerkezeteket könnyen megértem és használom őket. Azonban szerintem sokan a nyelvérzék kérdését potenciális kifogásként kezelik, hogy kibújjanak az érdemi munka alól. Tanárként sokkal jobban szeretem azokat a diákokat, akiknek kevésbé van affinitásuk a nyelvtanuláshoz, hiszen sokkal keményebben kell dolgoznunk, hogy elérjük a kitűzött célt. Egy nyelv elsajátításához pedig a szorgalom és az elkötelezettség egy pont után sokkal fontosabb, mint a nyelvérzék.”

Amit pedig Orsi szerint mindenképp érdemes betartani: „A nyelvtanulást szeretem az egészséges életmódhoz hasonlítani. Ahogy egy extrém diétába sem jó belevágni, úgy a nyelvek elsajátításánál is türelmesnek kell lenni magunkhoz.”


Gönczi Orsi nyelvtanár, 17 éves kora óta tart angol és olasz különórákat. Emellett olaszul, spanyolul, görögül és latinul is beszél. YouTube-csatornáján a nyelvtanulásról, nyelvtanításról készít videókat.

Akkor is jól jöhet a hatékony nyelvtanulás, ha külföldi félévet vagy külföldi tanulmányokat fontolgatsz. Olvasd el posztjainkat ebben a témában is!