Online mentorálás – tippek a virtuális találkozásokhoz

/ KonnektLife

Terveink szerint most még javában tartanának az ötödik Mentorprogramunk mentor-diák találkozói. Ilyenkor már a legtöbb párosunk túl van a találkozókon, iskolalátogatáson és a kitűzött célok értékelése, az érettségire felkészülés, lezárás van terítéken. Az élet közbeszólt.


A koronavírus két hete mindenkinek átalakította az életét. Diákjaink az online oktatást igyekeznek megszokni és rendszert találni az otthoni létükben, mentoraink között van, aki a megélhetéséért aggódik, másnak pedig nem okozott nagy fennakadást a home office. Így vagy úgy, de egy valami közös: mindannyiunknak szüksége van a valós, emberi interakciókra, egy jó keretre a napjainkhoz és érzelmi feltöltődésre. A mentorálás, a közös gondolkozás, a virtuális találkozók rendszeressége és az a bizalmi viszony, amit ezekben a kapcsolatainkban élünk meg, egy szükséges jó ezekben a napokban. Ne engedjük, hogy az új felállás eltávolítson, inkább használjuk ki a helyzet adta lehetőséget. Ehhez adunk most pár tippet Mentorprogramunk résztvevőinek és bárkinek, aki hasonló mentorálást csinál:

  1. Ismerjétek meg egymás új helyzetét! – Ha meg is volt jól tervezve a folyamatotok, most álljatok meg egy kicsit és beszéljetek arról, hogy a mentorálás témáját hogyan érinti ez a mostani helyzet. (Pl.: hogyan változhat most az a szektor, ami fele érdeklődik, hogyan alakul az érettségi idén?) Az aktuális, valós igényekre reagáljatok!
  2. Fektessétek le újra a kereteket! – Beszéljétek meg, hogy milyen csatornán kommunikáltok és milyen rendszerességgel, meddig tart az együttműködésetek.
  3. Legyen a kommunikáció kétirányú! – Most egy hajóban eveztek, segítsétek egymást a tapasztalataitokkal! (diák felhatalmazása, empowerment)
  4. Osszátok meg a képernyőt! – Használjátok ki a videóhívások képernyőmegosztás funkcióját, így interaktívabb lehet a mentorálás: dolgozzatok közösen pro/kontra listán, nézzetek meg közösen egy-egy videót, böngésszétek át egy suli oldalát.
  5. Csatlakozzatok össze többen! – Keressetek olyan diákot, akiknek ugyanaz az érdeklődési köre, csináljatok közös beszélgetést, amiben megosztjátok az eddigi tapasztalatitokat.
  6. Ne feledjétek a check-in-t és a zárókört! – Használjatok kreatív, aktuális kérdéseket, mint pl: mi volt az a dolog, amit tuti nem csináltál volna, ha nem lenne karantén? Hány forintot spórol meg neked a karantén egy héten?
  7. Gondolkozzatok a pályaorientáción túl is! – Ebben az időszakban nagy segítség lehet az időbeosztás segítése. Segítsetek a diákoknak, hogy hogyan állítsanak egy jó keretet a napjaiknak. Osszátok meg a saját módszereiteket.

Ne feledjétek, együtt csináljuk ezt is végig! Írjatok, kérdezzetek, osszátok meg a tapasztalatotokat! #konnektközösség #konnektmentorprogram