Ötletből valóság: így született a Tudatos Pályaválasztási Tréning

/ KonnektLife

Volt egyszer egy iskola, amely éves projektmunkát adott feladatul a diákjainak. Volt egyszer egy diák, akinek szívügye lett egy olyan esemény létrehozása, ami segíti a pályaválasztást. És ott vagyunk mi, a Konnekt Egyesület, akik hiszünk abban, hogy a szívügyek valóra válhatnak.


Ahogy magát a Konnektet, a Tudatos Pályaválasztási Tréninget is egy álmodozással, közös ötleteléssel teli beszélgetés indította útjára. Liza, egyesületünk egyik vezetője éppen külföldre utazott, amikor a reptéren sorban állva összetalálkozott Csanáddal, mentorporgramunk egyik diákjával. Csanádnak éppen egy éves projektmunkát kellett kitalálnia az iskolájába. Valami olyat szeretett volna, ami hasznos és segíti a diáktársait. Liza pedig – ahogy mindig – tele volt rengeteg ötlettel, ami fiatalokat érintő probémára lehet válasz.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, számomra az ilyen véletlen összetalálkozások és egymás általi inspirálódások, óriási ajándékok az életben. Sokszor akkor jönnek, amikor legkevésbé várnád és fantasztikus dolgokat tudnak elindítani. E rövidke reptéri beszélgetéssel született meg

a projekt legfontosabb alapja: az elhivatottság.

Csanád elhatározta, hogy a Konnekten belül, a mi küldetésünkhöz kapcsolódva valósítja meg projektjét. Több verzió is volt, mire letisztult a végső irány: kidolgozunk egy interaktív foglalkozást, ami átadja a diákoknak, hogy mit tudnak ők tenni annak érdekében, hogy tudatos döntést hozzanak a pályaválasztáskor. És itt jött be a Konnekt szíve-lelke: nyolc mentorunk úgy érezte szívesen segít és áldoz a szabadidejéből, hogy segítsen Csanádnak. Így fogtunk hozzá egy csapatként a tréning részleteinek kidolgozásához.

Tudatos Pályaválasztási Tréning az EAKI középiskolában

 

Nem volt egyszerű, hiszen a féléves mentorprogramunk módszertanát kellett három órába sűrítenünk úgy, hogy a diákok ötletekkel és motivációval telve menjenek haza, utána pedig tegyenek is lépéseket azért, hogy jó döntést tudjanak hozni. A tréninget hat fázisra osztottuk fel. Az önismerettől kezdve, a kiszemelt pályával kapcsolatban felfedezendő területeken át a célok kitűzéséig és a döntéshozásig játékos feladatokkal igyekszünk elhinteni a diákokban módszereket. Emellett kidolgoztunk egy húsz oldalas munkafüzetet, telis-tele kérdésekkel, amelyek megválaszolása biztosan segít tisztábban látni az utat.

Végső soron a célunk nem az, hogy a diákok megtalálják a tökéletes utat. Azt szeretnénk, ha elsajátítanának egy jó hozzáállást az élet adta kérdésekhez és útkeresésekhez.

Ebben segít a Tudatos Pályaválasztási Tréning. A foglalkozással már több mint száz diáknak segítettünk és Csanád is rengeteget tanult a megvalósítás során. Tanult vezetésről, célkitűzésről, csapatmunkáról. EZ a Konnekt vízió.