A pénz még mindig tabu téma?

/ Kérdezz!Felelek

Van, aki minden egyes forinttal elszámol magában. És van, aki abszolút nem figyeli a kiadásait és a bevételeit. A pénzügyi tudatosság elsajátítása kulcsfontosságú már kisiskolás korban, hiszen meg kell tanulnunk jól bánni a pénzzel ahhoz, hogy ne folyjon ki a kezeink közül. Papszt Krisztát pénzügyi mentort, a #konnektworkshop előadóját kérdeztük arról, hogyan érdemes beosztani a pénzügyeket, és milyen szerepe van a szülőknek a tudatosság kialakulásában.


Mit jelent az, hogy pénzügyi mentor?

Pénzügyi mentorként segítek azoknak a magánszemélyeknek, családoknak, akik felismerik azt, hogy pénzügyeiket nem jól kezelik, szeretnének megtakarítással rendelkezni, csak a megszokott mintákat, rutinokat egyedül nem tudják megváltoztatni. Együtt dolgozunk egy pénzkezelési rendszer kialakításán, meghatározunk célokat, és megismertetem a célok elérését segítő pénzügyi megoldásokat

Hogyan váltál te magad is pénzügyi mentorrá?

15 éves banki vezetői munkám során tapasztaltam, hogy milyen információk, motivációk alapján döntenek az emberek a pénzügyeiket illetően. Kidolgoztam egy saját rendszert, amellyel segíteni tudok a hozzám fordulóknak.

Milyen szerepe van a szülőknek és az iskolának a pénzügyi tudatosság kialakulásában?

Szülőként a pénzügyi tudatosság kialakulásában nagy szerepünk van, hiszen elsődleges minta a gyerek számára a szülő. A kiskorúaknál nagyon jól alkalmazható pénzügyi tudatosságra való nevelésben a zsebpénz. Sok szülő mégsem alkalmazza.

A pénz sok magyar családban még mindig tabu téma, pedig rengeteg életszituáció van, amely remek alkalom (lenne) arra, hogy a gyerekekkel megismertessük a pénz világát.

Milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban beosztani a pénzügyeket?

Elsődlegesen a gondolkodásmód, amit el kell sajátítani, reális pénzügyi célokat kell kitűzni és meg kell tervezni a cél eléréséig vezető utat, s hozzárendelni a személyiséghez, pénzügyi tudáshoz passzoló pénzügyi termékeket. A hatékony pénzkezelést segítő eszköz mindenkinek más. Van, akinek a kockásfüzet válik be, van akinek egy táblázat, megint másoknak a különböző appok.

Hogyan érdemes vezetni a pénzügyeket?

Ha változást szeretnénk elérni, akkor a részletes kiadás/bevétel nyilvántartást javasolom. Itt is a részletekben rejlenek a megoldások. Nem elég nyomon követni, felírni a részletes kiadásokat, hanem elemezni is kell őket.

Érdemes-e kategorizálni a kiadásokat?

A kategorizálás fontos. Fő kategóriák, amit érdemes vezetni: a lakhatási költségek, rezsi, élelem, háztartási költségek, adók, közlekedés, szórakozás, személyes kiadások, hiteltörlesztés, biztosítások, változó kiadások (pl.ajándék).

Mit ajánlasz a szülőknek, milyen rendszerességgel érdemes zsebpénzt adni a gyermeküknek?

A gyerek korától függ, hogy milyen időszakra kapja a zsebpénzt. A kisiskolásoknál a napi/heti, középiskolában már a havi zsebpénz javasolt. Az összeg főleg a családi költségvetéstől függ, de a tehetősebb családokban is javasolt a reális összegű zsebpénz.