Szakmák nagyító alatt

/ Kincsesláda

Közeledik a felsőoktatási képzésekre való jelentkezés határideje, ami nemcsak azoknak adhat okot izgalomra, akiknek most kell meghozniuk arról a döntést, hogy hol folytatják a középiskola után, hanem azoknak is, akik esetleg 1-2 év múlva állnak majd válaszút előtt. 

Ki is tudna hitelesebben beszélni egy-egy munkáról, mint az adott szakma művelője? Döntés előtt állóknak, szülőknek, újrakezdőknek és pályaváltóknak is hasznos lehet összeállításunk, amelyben a Konnekt LIVE szakmái közül válogattunk. Meghívott vendégeink tanulmányaikról, karrierútjukról és a munkában töltött mindennapjaikról is meséltek.

FORDÍTÓ

A Konnekt LIVE egyik szakmabelije Szádvári Panka volt, aki Spanyolországban élt két évet, ahol elsajátította a spanyol nyelvet. Ezt a tudást aztán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem romanisztika-spanyol alapszakán és a Szegedi Tudományegyetem fordító és tolmács mesterképzésén tökéletesítette. Már az egyetemi évei alatt is folyamatosan vállalt önkéntes fordítási munkákat, így például a filmfordítás világába is betekinthetett. Az egyetem elvégzése után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vállalt spanyoltanári állást, mellette szerződéseket fordított angol nyelvre. Jelenleg is tanít az egyetemen, és közben sikerült kiépítenie saját ügyfélkörét, így az utóbbi években szabadúszó fordítóvá vált. Elsősorban spanyolból, néha angolból és olaszból is fordít. 

Miért jó fordítónak lenni?

„Szeretem, hogy a magam ura vagyok. Saját magamnak osztom be az időt, ott fordítok, ahol akarok. Ehhez önfegyelemre is szükség van, ami nem mindig könnyű, de sokkal több a pozitív vonzata az ilyen életstílusnak, legalábbis az én esetemben. Emellett a fordítás egy kreatív dolog, művészi énemet is kiélhetem benne, és mindig tartogat meglepetéseket.” 

Hasznos skillek ehhez a munkához

 • magyar nyelvhelyesség
 • legalább egy, de inkább két idegen nyelv magas szintű ismerete
 • magányos munkavégzés szeretete
 • határidők tartása
 • precizitás

 

LAKBERENDEZŐ

Laczkó Tímea közgazdász diplomát szerezve értékesítés, -támogatás, üzletfejlesztés majd stratégiai területen dolgozott 15 évig (felső vezetői szintre eljutva), majd 2016-ban hozta meg a döntést, hogy az eddigi tapasztalatait kreatív területtel ötvözve önálló lábra áll, és egy új szakmát elsajátítva saját vállalkozást alapít. Azóta folyamatosan képzi magát lakberendezési, belsőépítészeti területen, és élete legjobb döntésének tartja a váltást. 

Miért jó lakberendezőként dolgozni?

„Ez a szakma egy hihetetlenül kreatív és összetett terület, ugyanis az ingatlanok akkor válnak élővé, otthonná, egy kellemes közeggé, ha azok az őket felhasználó emberek lelkét, szellemiségét, működését tükrözi. Egy izgalmas utazás az egész folyamat, ahogy először a fejünkben születnek meg az ötletek, majd a tervek papírra (gépre) kerülnek, és onnan tovább lépve fizikai síkon terek, berendezések formájában megvalósulnak. Igazi szabad, kreatív teremtői tevékenység. Nincs olyan, hogy végére értem, én tudom ezt a szakmát, már nincs mit tanulnom, mert minden megrendelő más, a technológiák napról napra fejlődnek, és a kreativitásnak sincs határa. Végül, de nem utolsó sorban szeret emberek életében értéket teremteni, amit ezzel a munkával is meg tudok valósítani.” 

Hasznos skillek ehhez a munkához

 • rendszerszemlélet
 • térlátás
 • kreativitás
 • emberismeret
 • türelem

 

MÁRKAMENEDZSER

Lángi Dorka a Budapesti Műszaki Egyetem nemzetközi gazdálkodás BSC képzésén végzett, ahol kifejezetten divatmarketinggel foglalkozott a projekt- és diplomamunkája kapcsán, melyet Koppenhágában a KEA Design and Technology egyetemén egy ‘Fenntartható divatkommunikációs‘ top-up képzéssel folytatott. Innen jött haza a Triumph fehérneműcég marketing gyakornoki állására: itt 3 évet dolgozott a gyakorlat után PR és digital marketing specialistaként, majd a Triumph fiatalosabb márkájának, a sloggi-nak a 2017-es újrapozícionálása után átvette a magyarországi és további 4 ország Brand Marketing Manageri pozícióját. 

Miért jó ezzel foglalkozni?

„Brand Marketing Managerként az én felelősségem minden olyan kommunikációs felület, amivel a vásárlók találkoznak az üzleten kívül. Így a PR, sajtó kapcsolattartás, a teljes social media, YouTube, weboldal, hírlevél, magazin, TV hirdetés és az összes influencer együttműködés, fotózás. Ehhez természetesen van egy globálisan meghatározott budget-t, amiből gazdálkodnom kell, valamint a marketing osztályon belül folyamatosan egyeztetnünk kell, hogy a havonta induló kampányok megjelenése egységes legyen mind az üzletben, mind a további kommunikációs felületen. Ezen kívül a félévente esedékes kollekció váltás során elő kell készítenünk a partnereink és dolgozóink számára is egy előzetes marketing tervet divatbemutatóval, mely segíti őket az előrendelésben. A legjobban azt szeretem a munkámban, hogy nincs ugyanolyan munkanap, rettentő változatos és kreatív terület.” 

Hasznos skillek a szakmához

 • kreativitás
 • a digitális világ szeretete és ismerete
 • a divat trendek követése és szeretete
 • nyitottság
 • könnyű kapcsolatteremtési készség
 • rendszerben gondolkodás

Ha kíváncsi vagy még több karrierútra, kattints a Konnekt YouTube csatornájára, ahol megtalálhatod a 2020-as Konnekt LIVE beszélgetéseit is.