Ti mondtátok! – így tanultok középsulisként

/ Kincsesláda

Budapest és vidék, lányok és fiúk, Konnektesek és nem Konnektesek, humán és reál beállítottságúak. Rengeteg kreatív ötlettel és egy témába vágó könyvajánlóval lettünk gazdagabbak nektek köszönhetően és ismét bebizonyosodott, hogy mennyire sokszínűek vagyunk, vagyis mennyi mindent tanulhatunk egymástól! Ezúttal diákokat kérdeztünk arról, hogyan szoktak tanulni, milyen módszerek váltak be náluk személyesen. Ha megtetszett a versírás, a sétálva tanulás, vagy esetleg a tükörbe felmondás ötlete, próbáld ki te is!


Noémi: Minden tárgyra másképp készülök fel. Irodalmat elég elolvasnom és máris megjegyzem. Töriből a jegyzeteimet aláhúzogatom vagy színes tűfilccel kiszínezem téma szerint. Legtöbbször kiírom a fontos dolgokat külön lapra, pl. évszámokat, neveket, fogalmakat vagy matekból a képleteket. Töri felelés előtt hangosan felmondom és elmagyarázom magamnak. Van, hogy mutogatok, számolok, felsorolok az ujjaimon. Az órai anyagból általában azokra emlékszem hosszútávon is, amikhez valamit kötöttünk, vagy a tanár elmesélt hozzá egy sztorit, vagy ha nevettünk az osztállyal.

Máté: A töri nagyon érdekes, így odafigyelek órán és a nagy részére emlékszem, azt otthon már csak átolvasni szoktam. Ha utazás közben tanulok, akkor zenét hallgatok közben, de ha valami nagyon koncentrálós, amit tényleg bele kell verni a fejembe, akkor nem hallgatok. Matekból pedig a már órán megoldott feladatokat szoktam megoldani újra, így le is tudom ellenőrizni, hogy helyes volt-e a gondolatmenetem.

Ami még sokat segít: az asszociációk. Például a cosinus a szomszédos befogó osztva az átfogóval, ezt úgy jegyzem meg, hogy a cOsinus és a szOmszédos is “o” betűs.

Lilla: Én általában este a kanapén szoktam tanulni, az órai jegyzeteket meg a könyvet összevetem és beleírom a hiányzó információkat, amik még órán elhangzottak, és ilyenkor átolvasva beugranak. Mondogatom hangosan, amíg kívülről nem megy. A bonyolultabb dolgokat megpróbálom értelmezni vagy elképzelni. Az új kifejezésekhez pedig megpróbálok asszociálni, hogy miről jegyezhetném meg. Ha klasszikus zenét hallgatok, az lenyugtat és inspirál, és meleg teát is szoktam kortyolgatni közben. Nálam fontos, hogy a telefon ne legyen a közelemben tanulás közben, hogy még véletlenül se nézzek rá!

Rozi: Én a legtöbb tantárgyra ugyanúgy tanulok: kiírom egy füzetbe (külön van tanulós füzetem) a lényeges dolgokat, amik a tankönyvben és a füzetemben vannak, megtanulom és tükörrel szemben elmondom. Felmondom többször, ezt este és másnap reggel is elismétlem, sőt még elmondom suli fele menet is. Ezek általában az irodalom, a föci, a biosz, a töri és a kémia elméleti részei. A számolós feladatokat (fizika, kémia, matek) pedig gyakorlással: megcsinálom a tankönyvi példákat. Nyelv tanulásakor pedig csak a szavakat tanulom meg, mert a mondatok összeállítása már könnyedén megy.

Timi: Mindig leírom az anyagot, majd a lényeget színessel kiemelem és hangosan mondogatom magamnak, amíg meg nem jegyzem. Általában ülve vagy fekve tanulok.

Néha versbe szedem és úgy tanulom meg.

Melani: Töriből az évszámok memorizálásához fejlesztettem ki egy olyan módszert, hogy egy kis lap egyik oldalára felírom az évszámot, a másik oldalára, hogy mi történt, és addig forgatom, amíg megjegyzem. A többi tanulnivalót részekre bontom, értelmezem, és visszamondom magamnak.

Petra: Órákig szoktam szenvedni, mielőtt ráveszem magam, hogy tanuljak. Mikor nekiállok barátomtól a Google-től kérdezek meg az anyag értelmezéséhez dolgokat, illetve zanza.tv-n nézek videókat. Tételek kidolgozását is az online meglevő anyagokból ollózom össze. Ha kész, kinyomtatom, kiemelem színessel a fontosakat, és újra elolvasom. Ezután bekezdésenként visszamondom magamnak, addig, amíg nem megy, majd a végén egybe az egészet. Ezzel egy hetem is gyakran elmegy. Ágyban vagy földön szeretek tanulni.

Bogi: Az én bevált módszerem az, hogy a nagy témazárók előtt fogom az összes addigi leckét, és szoktam csinálni egy összefoglalást egy külön füzetbe, ahonnan már csak a lényeget tanulom meg, és mellé olvasom az órai körítést.

Bence: Tanulni úgy szoktam, hogy vagy leülök egy csöndes helyen és kizárok mindent és csak arra koncentrálok hogy megjegyezzem, ez azt jelenti, hogy átolvasom többször és mondom magamban; vagy úgy, hogy járkálok fel-alá a lakásban és úgy próbálom memorizálni közben.

Dominika: Nekem az esti fürdés segít kitisztítani a fejem, és ez ad energiát ahhoz, hogy elkezdjek tanulni, ekkor tudok a leginkább koncentrálni. Ezért nekem az utazás közbeni tanulás, vagy ha a telefonom nálam van, az nem jön be, mert nem tudok 100%-ig fókuszálni, és abszolút nem hatékony. Ha leülök egy dolgot csinálni, addig nyomom, míg kész nincs, nem hagyom félbe a dolgokat. Épp ezért, van, hogy mondjuk este 11-től hajnali 2-ig ülök a tanulnivaló felett. 

Másik nagyszerű dolog a könyvtár! Annak a helynek olyan a hangulata, hogy nem is tudok mással foglalkozni, mint a feladatlapok kitöltésével, tételkidolgozással.

Ha tudom, hogy lesz két órám ott, akkor előre beosztom és megtervezem, hogy mivel mennyit foglalkozom, és tolom 200 százalékkal!

Mirtill: Témazáró előtt kiírom a füzet és a tankönyv anyagát összevetve, utána részenként elolvasom és felmondom, amíg meg nem tanulom. Aláhúzogatással és színekkel emelem ki a fontos dolgokat. Valamikor meg külön pontokba is szedem és vázlatosan leírom.

Bendegúz: A humán tárgyakat mindenképp elolvasom először, részekre szedve, majd minden rész után megpróbálom a fontos dolgokat külön kiírni, és újra elolvasom, amíg nem tudom. Idegen nyelvnél kiírom a szavakat, aztán újra és újra, egyik nyelvről a másikra, majd vissza. A reál tárgyak elég jól mennek, azokat is elolvasom, átnézem, ott azon szoktam elgondolkodni, hogy mi az, ami nem jutna eszembe, ha kérdeznék, és azt akkor újra megnézem. Eddig ez bejött!

Emily: Vizuális típus vagyok, így képekkel sokkal könnyebben jegyzem meg az anyagot, kedvencem a zanza.tv! Ami még sokat segít az a biztatás!

Doló: Nagyon rossz módszerem van, hajnal 3 és reggel 9 között szó szerint kijegyzetelem az anyagot. Viszont mostanában sokat segített egy könyv, amit mindenkinek ajánlok: Carol Vordermantól a Segíts a gyerekednek! Tanulási technikák lépésről lépésre.