„A karrierutamra is egy önkéntes projekten keresztül találtam rá”

/ Kérdezz!Felelek

Egy jól kidolgozott önkéntes program tapasztalatot és élményt nyújt a résztvevőknek 

Az önkéntes munkáért fizetést nem, de legalább annyira értékes dolgokat kaphatunk mint a pénz. Mivel mi a Konnektben mindannyian önkéntesen dolgozunk, ebben igazán van tapasztalatunk, így most Koloszár Katinkát és Popper Lilit kérdeztük az élményeikről, hogy miért szeretnek az idejükből és a szakmai tudásukból áldozni. Kundrák Bella írása.


Koloszár KatinkaKoloszár Katinka mentoráltként csatlakozott a Konnekthez, sztoriját igazi sikertörténetnek tartja, hiszen a mentorával közös munka során találta meg útját a továbbtanulás útvesztőjében. A szervezeten belül a kommunikációs csapatban kezdte pályafutását, most a LIVE csapatban is tevékenykedik. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció és média mesterszakán tanul, emellett PR asszisztensként dolgozik egy kreatív ügynökségnél.

Popper LiliPopper Lili a Nagykövet programot koordináló csapat tagja, trénere. Szabadúszó kommunikációs szakemberként és prezentáció dizájnerként dolgozik, utóbbinál nem csak vizuális megoldásokkal, de előadásmódban is segíti ügyfeleit.

Az önkéntes munka hallatán talán már egyre kevésbé, de azért akarva-akaratlanul még mindig az ingyen munka vagy a drága időnk feláldozása jut eszünkbe, legyen szó szakmai vagy fizikai segítségről, rövidebb vagy hosszabb távú elköteleződésről. Ezzel nincs is semmi probléma, valószínűleg minden jó szándékunk ellenére kétszer meggondoljuk, hogy mibe is invesztáljuk az említetteket.

A pro és kontra lista felállításához mi most az előző mellett sorakoztatunk fel érveket, annak a jegyében, hogy mi mit kaphatunk akkor, ha önkénteskedünk.

Közösséget találhatsz

Ha csatlakozol egy szervezethez, szükségszerűen új embereket ismersz meg, akikkel egy közös már tuti van bennetek: ugyanazért az ügyért szeretnétek tenni. Az élmények során kialakuló kötelékek, illetve a kiépülő kapcsolati háló semmiképpen sem hátrány.

Lili: „Sokat éltem külföldön és mikor ott közösséget kerestem, legegyszerűbben úgy találtam azt meg, hogy elmentem önkénteskedni. Nincs ez másként itthon sem a Konnekttel, ahová egyébként azért csatlakoztam, mert szerettem volna segíteni a fiatalok tudatos pályaválasztását, de közben hovatartozást is találtam – amire a mai rohanó világunkban viszonylag kevés lehetőségünk van.”

Munkatapasztalatot szerezhetsz

Az önkéntes munka során új területeket próbálhatsz ki, gyakorolhatod a meglévő készségeidet és könnyen találhatsz arra is terepet, hogy elhagyd a komfortzónádat.

Lili először mentorként tevékenykedett az egyesületben, majd szervező lett a trénercsapatban – utóbbi választásánál fontos volt, hogy az akkorra kissé megkopott tréneri készségeit felfrissíthesse. Most trénertársaival együtt a Nagykövet és a Hova Tovább program workshopjain adja át gimiseknek a Mentorprogram esszenciáját 3 órába sűrítve.

Azt már csak kulisszatitokként súgjuk meg, hogy Lili, aki egyébként prezentáció dizájnerként is dolgozik, egy korábbi önkéntes projektje kommunikációs kihívásain keresztül találta meg a karrierútjának ezt az ágát.

Katinka már harmadik „szerepében” van jelen a Konnektben: mentorált volt, majd a kommunikációs csapatban ültette át az egyetemen tanultakat, most pedig a LIVE keretein belül tesz azért, hogy a pályaválasztás előtt állók a szakmák legszélesebb skálájával találkozhassanak. 

„Nem csak az egyetemi éveim alatt, de a jelenlegi munkámhoz is rengeteg tapasztalatot jelentett a Konnektben végzett tevékenységem, arról nem is beszélve, hogy sok feladatnál már rutinnal indulhatok a munkahelyen, sőt, emiatt kifejezetten rám gondolnak” – osztotta meg az előnyöket.

Konnekt LIVE

Jót teszel és jól is érzed magad tőle

Mindenki számára van egy olyan nemes ügy, amihez valahogyan tud kapcsolódni és nem kell mindenkinek főállású aktivistának lenni ahhoz, hogy egy picit jobbá tegye a világot vagy könnyebbé valakinek az életét.

Lili: „A gimnáziumokban tartott workshopokon mindig azt látom a fiatalok arcán, hogy kicsit megnyugszanak, hogy végre megfoghatóvá vált a pályaorientáció kérdése és megértik, mi a következő lépésük a folyamatban. Minden egyes alkalommal azt érzem, hogy ennek igenis van értelme. Elképesztő, hogy egy-egy mondattal milyen maradandó élményt tudunk adni a diákoknak, olyanokat, amik a mi pályaválasztásunkat is meghatározták.”

Gondoltad volna, hogy az önkéntes munkának még ereje is van?

Katinka: „Én úgy váltam mentoráltból szervezővé, hogy teljesen magával húzott az az erő, amit a szervezetben az önkéntesek jelentenek. Számomra a sok visszajelzés, a pozitív élmények, az, hogy másoknak segítek, eközben tapasztalok és még jól is érzem magamat, mind igazolják, hogy megéri ezt a munkát csinálni.”

Reméljük, sikerült hasznos alternatívát mutatni arra az esetre, ha most több szabadidőd lenne, kapacitásod szabadult fel vagy szeretnél csatlakozni valahová. A Konnekt Egyesület előreláthatólag idén tavasszal hirdet önkéntes felvételt és reméljük, akkor már személyesen is találkozhatunk. Ha szívesen segítenél most, nézz szét például a KÖSZ¡ – Koronavírussal kapcsolatos Összefogás oldalán.

Most nem teheted meg, hogy valahol önkénteskedj? Egy ettől sokkal egyszerűbb módon is segíthetsz. Ajánld fel adód 1%-át – katt az előző blogposztunkra, hogy hogyan – vagy ha már megtetted, beszélj erről másoknak is!