Karácsonyi bevásárlólista – kicsit másképp

/ Kincsesláda

Hogyan vásárolj tudatosan ajándékokat?

Egyre nagyobb teret hódítanak azok a kezdeményezések, amelyek a tudatos fogyasztásra hívják fel a figyelmet. De valljuk be, a karácsony előtti akciók és rohanás sűrűjében nehéz tartani magunkat az előre eltervezett listáinkhoz, így azon kaphatjuk magunkat, hogy több szatyorni ajándékkal baktatunk hazafelé.

Ajándékozni és vásárolni nem rossz dolog, de nem mindegy, hogyan csináljuk, hiszen vásárláskor is döntünk. Döntünk arról, hogy milyen cégek tevékenységét támogatjuk, és arról is, hogy hány felesleges tárgytól kíméljük meg a polcainkat. Összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, hogy mit adj, ha ez fontos szempont számodra is.

Finomságok, amelyek mindenki arcára mosolyt csalnak

Vannak olyan ajándékok, amikkel jó eséllyel – feltéve, ha ismerjük a megajándékozott ízlését – nem lehet melléfogni. Ilyenek az ehető meglepetések is. 

A KockaCsoki manufaktúrájában komplex foglalkoztatási programot működtet, ahol autizmus spektrum zavarral élő fiatalok biztonságos, értő környezetben szerezhetnek munkatapasztalatot. Így ha innen vásárolsz, ezt a tevékenységet is támogatod.

A tunki-tunki szendvicskrémei, mártogatósai és szószai házilag készülnek és mentesek az állati eredetű hozzávalóktól, tartósítószerektől, színezékektől, finomított és egyéb mesterséges alapanyagoktól, továbbá hozzáadott cukor-, szója-, zsiradék- és gluténmentesek is. Így ezek a termékek speciális étrend szerint táplálkozó ismerőseidnek is szuper választások lehetnek.

Tárgyak újratöltve

Ha másodkézből vásárolsz, nemcsak olcsóbban juthatsz hozzá alig használt vagy újszerű dolgokhoz, de hozzájárulsz ahhoz is, hogy egy már legyártott tárgy ne kerüljön a szemétbe. Ez persze több időt és energiát igényel, mintha újonnan szereznél be valamit, illetve nem is mindenki örül, ha használt dolgot kap ajándékba. Így mindenképp olyan ismerősödet ajándékozd meg ilyen módon, akiről tudod, hogy ez számára nem probléma, és arra se felejts el figyelni, hogy olyan állapotú ajándékot adj, amilyennek te is örülnél.

Hol kutakodj? Könyveket antikváriumban, ruhákat gardróbvásárokon keress, a Facebook Marketplace és az olyan adományboltok mint például a Pakk, rengeteg kincset rejtenek.

Ajándék plusz töltettel

Belépő múzeumba, koncertre, színházba, talán folytatnunk sem kell a sort – egy közös élményre még sok év után is szívesen fogtok visszaemlékezni a megajándékozottal. A helyszínen készült fotót pedig a következő jeles alkalommal használhatod fel egy személyes ajándékhoz.  

Ha a közös program most nem opció, akkor klasszikus megoldás lehet egy könyv, benne néhány személyes sorral. (Nincs ötleted melyik olvasnivalót válaszd? Akkor irány Ott Anna Instagramja!) 

Különösen figyelmes ajándék lehet az AdniJóga társadalmi vállalkozás Nyugi Postája is, ami minden napra tartogat egy jógával, mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos tartalmat. Előnye, hogy ezzel sem kerül a polcra még egy felesleges tárgy.

Vedd magadra a jótékonyságot 

És ezt szó szerint értjük! Ma már több nonprofit szervezet webshopjában találhatsz olyan termékeket, amelyek megvásárlásával nemcsak praktikus ajándék kerül a kosárba, de egy szervezet fenntartható működését is támogatod. Még csak a meglepett méreteit sem kell tudnod ahhoz, hogy olyan táskát vegyél neki, mint amilyet a BAGázs Egyesület webshopjában is találsz.

„Az ajándékod árával idén egy nemes ügyet támogattam”

Tökéletes ajándék olyan ismerősnek, akinek szeretnéd megmutatni, hogy jót tenni nem bonyolult és nem is feltétlenül kerül sok pénzbe. Mit kell ehhez tenned?
1. Válassz ki egy olyan nonprofit szervezetet, amelyikről azt gondolod, hogy az általa képviselt ügy szimpatikus lenne a megajándékozottnak.
2. Fogd az ajándékára szánt összeget és utald át a szervezetnek.
3. Készíts egyedi ajándékkártyát, amelyben leírod, hogy mivel foglalkozik a szervezet, és miért tartottad fontosnak, hogy őket támogassátok közösen.

Ma már sok nonprofitnak van saját támogatói oldala, ahol pár kattintással tudsz adományt küldeni. Tudtad, hogy ide kattintva minket is támogathatsz? Ez csak néhány gombnyomás és egy ebéd árába kerül. Köszönjük, ha idén valakit ezzel ajándékozol meg!

Reméljük, sikerült ötleteket adnunk ahhoz, hogy az idei karácsony tudatosabban teljen!


Ha kíváncsi vagy, milyen útjai vannak, hogy rendszeres támogatója egy nonprofit szervezetnek, olvass tovább itt!