Civil szervezetek a fókuszban – támogass, hogy támogathassanak

/ Kincsesláda

A civil szervezetek számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy folyamatos és stabil működésükhöz meg tudják teremteni a szükséges erőforrásokat. Mivel nem forprofit módon működnek, ezért számukra létkérdés, hogy a tevékenységük ellátásához szükséges forrásokat biztosítani tudják. A társadalom egésze számára pedig a civil szervezetek léte és működése elengedhetetlen, mert mind a társadalom egészében, mind az egyének és a közösségek életében fontos szerepet töltenek be.

De pontosan mik is azok a civil szervezetek, és miért fontosak nekünk?

A nonprofit vagy más néven civil szervezetek állampolgárok által önként létrehozott szervezetek, melyek működése során a legfontosabb szempont, hogy a közösségi érdekeket jelenítsék meg és képviseljék. Az élet valamennyi területén jelen vannak, hozzájárulnak a társadalmi problémák kezeléséhez, reagálnak a valós egyéni és közösségi igényekre, és a társadalom kulturális, vallási és etnikai sokszínűsége jelenik meg működésükben. A civil szervezetek azért is nagyon fontosak, mert az alternatívák megjelenítésének színterei, azaz a többségitől eltérő értékeket, szükségleteket, érdekeket (is) képviselik.

Ahhoz, hogy ezek a szervezetek működhessenek és céljaikat elérhessék, egyéni támogatással tudsz hozzájárulni. Ehhez szeretnénk most tippeket adni, amik között reméljük, hogy még a „gyakorlott” támogatók is találnak új ötleteket ☺

Önkéntesség

A civil szervezetek számára az egyik legnagyobb támogatás a náluk végzett önkéntes munka. Nagyon sok szervezet keres önkénteseket hosszú távra, egy adott időszakra (ilyen pl. a Konnekt Mentorprogram, ami a tanévhez igazodik), egy-egy eseményre vagy egy konkrét feladatra. Az érdeklődésednek és a rendelkezésre álló idő alapján is kereshetsz önkéntes lehetőségeket, de akár saját szaktudásodat is felajánlhatod, amivel lehet, hogy éppen jókor találsz meg egy szervezetet. Például nyelvtudással segíthetsz szakmai anyagok lefordításában, vagy webdesignerként a szervezet honlapjának ki- vagy átdolgozásában. Ezzel ráadásul nem csak a civil szervezetet segítheted, hanem az önéletrajzodban is nagyon jó referencia lesz, pályakezdőként pedig segíthet az első tapasztalatok megszerzésében!

Kíváncsi vagy, miért szeretnek szervezőink önkénteskedni? Koloszár Katinka és Popper Lili már meséltek a témáról, kattints!

Tárgyi adományok

Ha vannak otthon már nem használt, de még jó állapotban lévő dolgaid, amiktől megválnál, nemcsak a Marketplace-re tudod feltenni, hanem elviheted olyan szervezetekhez, akik aztán a rászorulókhoz juttatják el ezeket. Télen például különösen nagy szükség van a meleg ruhák gyűjtésére, de sok szervezet egész évben várja ezeket az adományokat. Amikor szelektálnál, keress rá, hogy hol tudod hozzád legközelebb leadni a feleslegessé vált holmikat!
Ételadománnyal is tudsz segíteni, hiszen vannak olyan civil szervezetek, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy ezekből élelmiszercsomagokat, meleg ételt vagy szendvicset készítsenek és vigyenek el a rászorulóknak.

Így segítenek a Budapest Bike Maffia önkéntesei is, Havasi Zoltán, a szervezet alapítója a Konnekt LIVE-on beszélt tevékenységükről. Nézd meg a videót!

Szülinapra támogatás ajándékba

Akár a családban, barátok között, akár még szélesebb körben a social media felületeken kérd arra a rokonaidat, barátaidat, hogy szülinapod alkalmából támogassanak egy számukra fontos célért dolgozó civil szervezetet! Biztasd őket, hogy osszák meg kommentben, kinek segítettek szülinapod alkalmából, hogy még inkább közös élmény legyen. Így biztosan hasznos lesz az ajándék, ráadásul nem csak egy szervezetet támogattok, hanem egyszerre többet is ☺

Pénzadomány

Ha nincs időd az önkéntességre vagy a tárgyi adományt nehezen tudnád eljuttatni az általad kiválasztott szervezetnek, akkor egyszeri vagy rendszeres támogatás nyújthatsz pénz formájában, így már a Konnektet is segítheted ilyen módon.

Támogass és legyél egyedi!

Vannak olyan szervezetek is, amelyek a saját logójukat vagy a legfőbb üzeneteiket jelenítik meg különböző termékeken, amiknek megvásárlásával egyrészt anyagi támogatást nyújthatsz a munkájukhoz, másrészt pedig a nevüket vagy az üzeneteiket, missziójukat terjesztheted azáltal, hogy használod ezeket a termékeket. Extraként pedig nagyon jó kapcsolódási pont lehet másokkal, hiszen magadról is sokat elmondasz azáltal, hogy egy-egy ügy vagy civil kezdeményezés, szervezet mellé állsz 😉

Még speciálisabb, amikor az adott civil szervezet saját célcsoportja készíti ezeket a termékeket, például fogyatékossággal élő emberek vagy autista művészek. Így többféle szempontból is támogatod őket, hiszen az egyének számára ezeknek a termékeknek a megalkotása terápiás célt is szolgálhat, valamint a foglalkoztatásukat teszi lehetővé, a termékek eladásából befolyó összeget a szervezet pedig szintén ezekre az emberekre, az ő életkörülményeik javítására fordítja. Karácsonyra, szülinapra vagy bármilyen ünnepre az egyik legegyedibb ajándék, amivel ráadásul jó ügyet támogatsz!

Egyéni felajánlások

Találhatunk példát arra is, hogy vállalkozók a bevételük egy részét rendszeres jelleggel felajánlják egy – vagy akár több – nonprofit szervezetnek. Nagyszerű példa erre a Konnekt Egyesület volt mentora, Varga Szabolcs, aki asztalosként dolgozik Gesztfa nevű vállalkozásában, és minden eladott bútor után az összeg 2%-át a Konnekt Egyesületnek adja.
Ez a gyakorlat példaként állhat azok előtt, akiknek erre szintén van lehetőségük munkájukból adódóan, de vásárlóként is szerepet játszhat a döntésedben, hogy melyik céget választod egy termék vagy szolgáltatás megvásárlásakor, ha tudod, hogy a megfizetett összeg egy része jó ügyet szolgál.

Kövess, lájkolj, kommentelj, ossz meg!

A civil szervezeteknek az is nagy segítség, ha a social media felületeken követed őket, és megosztod a posztjaikat, ezzel segítve, hogy a tevékenységükről minél többen tudjanak, és az üzeneteik, felhívásaik másokhoz is eljussanak. Lájkold, vagy ha még aktívabban jelen lennél, kommenteld is a posztjaikat, ezzel másokat is arra buzdíthatsz, hogy megnézzék a tartalmakat, és felkeltsd vele minél több ember érdeklődését.

A Konnektet követed már YouTube-on?

Ajánld fel adód 1%-át

Magánszemélyként bárki dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek. Az 1%-ról rendelkezni online vagy postai úton is lehet. Az idei évben a felajánlás határideje 2021. május 20.

Fontos, hogy ha korábban rendelkeztél is az 1%-odról, ezt évente szükséges megtenned, tehát az idei évben se felejts el nyilatkozni. Mivel ez tényleg csak néhány percet vesz igénybe, és nem kerül „pluszba”, talán ez a legegyszerűbb módja annak a támogatásnak.

Reméljük, tudtunk ötletet adni ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legközelebb álló módját a támogatásnak, ezáltal pedig könnyebben tudsz majd egy értékteremtő ügy mellé állni.


Szombath Zita