Konnektesnek lenni fogalom

/ KonnektLife

A Konnekt ereje a közösségben rejlik: egytől egyig minden önkéntes a szívét lelkét beleteszi az egyesületbe. Egymásra való nyitottsággal és teljes figyelemmel fordulunk a másik felé. Ebben hiszünk és ebből építkezünk. Személyes kapcsolódásokat hozunk létre, melyek nemcsak a tudatos pályaorientációt, de az egyént is építik. Arról kérdeztük a hozzánk közel álló szervezőket, mentorokat, szülőket, alkalmi önkénteseket és alumni tagjainkat, hogy számukra mit jelent valójában a Konnekt.


Te milyen értékek mentén éled az életed?

De mielőtt rátérnénk a válaszokra, lépjünk egyet hátra és nézzünk rá a nagy egészre. Gondoljuk végig közösen azt, hogy mi is mozgat bennünket. Mi segít nap mint nap felkelni és a szívünket beletenni egy projektbe?

Ha egy cetlire fel kell írnod az 5 legfontosabb értéket, ami mentén éled az életedet, mi kerülne a papírra? Mi alapján hozod meg a döntéseidet? Mik azok a tényezők, amik segítenek beleállni egy-egy helyzetbe? A Konnetkben arra törekszünk, hogy az elvont célokat és sztereotípiákat maguk mögött hagyják a diákok a pályaválasztás során. Hogy a valósággal legyenek tisztában: lássák a lehetőségeiket, a saját képességeiket és a tényleges vágyaikat.

Mindehhez pedig szerintünk a következőkre van szükség:

  1. Egyénközpontúság 
  2. Nyitottság
  3. Tudatosság 
  4. Önismeret
  5. Személyes tapasztalat

Ezek mentén építjük már 5 éve a programjainkat. Hiszünk abban, hogy a fiatalok önmaguk és a helyzetkép ismeretével tudatosabb döntést hoznak a pályaválasztáskor, így a végén merik a saját útjukat választani.

Erősségünk a különbözőségünk

A 2019/20-as évadot közel 40 szervezővel kezdtük meg: mindenki más-más területről érkezett, így igazán sokszínűek vagyunk, ami nagy erősségünk is. Van köztünk például coach, marketing szakember, rendezvényszervező, vállalkozó, pszichológus, szerkesztő-riporter és doktorandusz is. A szakmák mellett korban is széles skálát lefedünk: a legfiatalabb önkéntesünk még érettségi előtt áll, a legidősebb pedig már nyugdíjas. Bármennyire is különbözőek vagyunk, a fiatal generáció segítésének vágya összeköt bennünket. A szervezői csapat lelkesedése tettenérhető minden egyes megbeszélés, tréning és rendezvény során. 

Fazekas Nóra 4 éve része a Konnekt közösségének, jelenleg pedig a Nagykövet program egyik vezetőjeként azért dolgozik, hogy a tanárok és a szülők támogató háttérként állhassanak a diákok mögött a pályaválasztás során.

A kezdetektől segítette az egyesületet Gyulavári Ádám, aki ma az alumnink tagja. Ádám sokat dolgozott a Mentorprogram módszertanának fejlesztésén, illetve a Konnekt LIVE oszlopos tagjaként egy új rendezvény megszületését köszönhetjük többek között neki is. Ádám szerint a Konnekt legnagyobb feladata az, hogy a pályaválasztó középiskolásoknak a döntés előkészítésében segítsen.

Gyulavári Ádám

“Valószínűleg a legtöbb embernek az egyik legelső legmeghatározóbb döntési helyzete, hogy mihez kezd magával az érettségi után. Sajnos nagyon kevés olyan középiskola van, ami erre a döntésre felkészít vagy egyáltalán foglalkozik vele. Szülői példából is nehéz kiindulni, hiszen sokat változott a világ 18+ év alatt. A döntés kimenetele pedig egyénileg és társadalmilag is elég fontos. A Konnektet azért segítem, hogy egy boldogabb, tudatosabb és sikeresebb emberektől gazdag országban éljek.” 

Az alkalmankénti segítség is sokat jelent

Fontosnak érezzük, hogy mindenki megtalálja a módját annak, ő maga miként szeretne kapcsolódni az egyesülethez. Épp ezért azok számára, akik csak esetenként tudják segíteni a munkánkat, létrehoztuk az alkalmi önkéntes lehetőséget. Ilyen például a Konnekt LIVE: ekkor az önkéntes táborunkat nemcsak az egyesületi szervezők teszik ki, hanem az alkalmi segítőink is. 

Vinkovics Bence az elmúlt 2 évben különböző szerepekben fordult meg az egyesületben. Bence legelőször a Konnekt LIVE pályaorientációs fesztiválunkon találkozott velünk. A rendezvény akkora hatással volt rá, hogy jelentkezett a következő Mentorprogramunkba, utána pedig alkalmi önkéntesként maradt kapcsolatban a Konnekt közösségével.

“A mentorommal való közös munka és ötletelés rengeteget segített, hatalmas élmény volt. A program végeztével alkalmi önkéntesnek jelentkeztem, mert nagyon jól éreztem magam a Konnektes társaságban és semmiképpen sem szerettem volna teljesen elszakadni az egyesülettől. Úgy éreztem ez egy olyan ügy, aminek a jövőben is szeretnék valamilyen szinten a részese lenni. Mindig teljesen feltölt energiával, amikor önkéntesként részt veszek egy, a Konnekt által szervezett rendezvényen. Jó érzés egy olyan jókedvű és energikus csapattal dolgozni, mint a Konnekt, hiszen a vidámság mellett, volt Konnektes diákként, tapasztalatból tudom, hogy milyen nagy segítséget jelentenek ezek az események. Lenyűgöző a csapat által befektetett munkamennyiség, arról nem is beszélve, milyen sok embernek és mennyit tud segíteni, akár egy olyan egynapos rendezvény is, mint a Konnekt LIVE, ahol szemtől szemben beszélhetnek valakivel az általuk megcélzott szakmából.”

Vinkovics Bence

Bence szerint a Konnekt ereje abban is rejlik, hogy a diákok olyan emberekkel kerülhetnek közvetlen kapcsolatba, akikben még friss élményként élnek a pályaválasztás kérdései és kihívásai.

“Egy továbbtanulás előtt álló középiskolás diáknak sok fontos és nehéz döntést kell meghoznia, amiben gyakran csak kevés segítséget kap. A tanárok nem tudnak elég időt szánni egy-egy tanulóra, a szülők pedig már régen és teljesen más körülmények között voltak ebben a helyzetben. Az ebből adódó űrt töltik be a Konnekt programjai. A diákok egy nyitott, baráti környezetben kaphatnak személyre szabott tanácsokat, fejleszthetik soft skilljeiket és kapcsolatba kerülhetnek egy olyan korosztállyal, mellyel mindennapi életük során, csak jóval ritkábban találkoznának. Emberekkel, akiknek már van tapasztalata a munka világában, de még friss emlékként élnek bennük a továbbtanulás és a felsőoktatás örömei, kihívásai.”

Segítő kéz a 18 éves önmagadnak?

Az oktatási rendszer inkább a lexikális tudást helyezi előtérbe. A diákok tényleges gyakorlati tapasztalatot kevésbé szereznek, nem ismerik meg a valós lehetőségeiket. Nem titkolt mozgatórugónk az, hogy szeretnénk, ha a középiskolások az általunk bejárt tévutakat kihagynák, hogy eggyel közelebb kerüljenek a tényleges életcéljukhoz 18 évesen. Ebben osztoznak velünk mentorjaink is. 

Megyeri Kitti

Megyeri Kitti a Mentorprogram során olyasfajta bizalmat és nyitottságot tapasztalt a mentoráltja részéről, ami már önmagában sikerélményként él benne.

“Rendkívül inspiráló volt ezt a pár hónapot egy ilyen közösségben eltölteni, ahol mindenki a szívét, lelkét, idejét nem sajnálva beleteszi abba, hogy az események és maga a program a végén sikerrel záruljon. Azzal a gondolattal indultam neki, hogy talán a segítségére tudok lenni egy középiskolásnak, mert emlékszem, hogy én milyen tanácstalan voltam akkoriban, és jó, ha van valaki, aki már túl van rajta, és segít benne… Most pedig, a végéhez közeledve azt érzem, hogy sokkal többet kaptam ettől a programtól, mint amennyit elképzeltem, és nagyon hálás vagyok ezért.”

Petneházy Nóra tavaly szeptemberben mentorként és szervezőként csatlakozott a Konnekthez: a Mentorprogram mellett a HovaTovább csapatunkat erősíti. Nóri a többiekhez hasonlóan úgy érzi, hogy az egyesület munkája egy űrt képes betölteni a diákok életében.

A szülőket sem hagyjuk magukra

Valljuk, hogy a diákokat nem szabad magukra hagyni a döntésben. Támogató légkört kell számukra teremteni, ahol mernek kérdezni, ahol érzik a bizalmat, és ahol képesek tisztán látni a lehetőségeiket. Ezért is tartjuk rendkívül fontosnak a szülők szerepét a folyamatban. A szülői támogatás elengedhetetlen része a diák jóllétének. A programjaink során figyelünk arra, hogy a szülők kapjanak használható gyakorlati tudást és módszereket a pályaorientáció kapcsán. 

A szülők számára nem evidens a pályaválasztás folyamata és lehetőségei. Így volt ezzel eleinte anno Jaczkóné Megyeri Hajnalka is, akinek korábban mindkét lánya a Mentorprogram résztvevője volt.

“Annak idején, amikor mi is pályaválasztás előtt álltunk, nem volt egyáltalán, aki elbeszélgetett volna velünk, mit szeretnénk, mihez van tehetségünk. Teljesen magunkra voltunk utalva. Ezért is örültem, amikor felfedeztem a Facebookon ezt az új kezdeményezést, programot, amire rögtön jelentkeztünk is (persze megbeszélve gyermekemmel). Pont érettségi előtt álltunk, úgyhogy jókor jött. Nagyon tetszett a program, mivel minden diák egy saját mentort kapott, aki igyekezett megismerni és segíteni őt. Szervezett neki találkozókat egyetemistákkal, nyílt napokon elmentek olyan szakokra, ami szóba jöhetett. Annyira tetszett a lányomnak, hogy a következő évben és persze azóta is aktív tagja lett a szervezői csoportnak.”

Jaczkóné Megyeri Hajnalka“Véleményem szerint sokkal több ilyen jellegű programra van szükség a diákok részére, mivel sok mindenben fejleszti őket, barátokat szereznek. Megtanulják elfogadni mások véleményét, csapatban gondolkodni. Azért is fontos támogatni a Konnektet, hogy minél több fiatalhoz eljusson, akár olyan területeken is ahol a szülők kevésbé tudják gyermekeiket segíteni, koordinálni. Sajnos az iskolákban nincs ilyen jellegű programokra kapacitás, ezért is nagyon fontos a Konnekt munkája, segítsége.”

A megkérdezetteink válaszaiból is jól látszik, hogy nagyon hasonló szükségletet vélnek felfedezni a társadalomban: a tudatos pályaválasztás támogatottsága iskolai keretek között nem teljesen megoldott még, sok szülő pedig nem kap segítséget ahhoz, hogy miként tudna támogató háttérként jelen lenni a pályaorientációban. Ebbe a társadalmi űrbe illeszkedik be a  Konnekt csapata.

A Konnekt működése és sikere az önkénteseink nélkül elképzelhetetlen lenne, azonban a fenntarthatósághoz szükségünk van támogatásra is. Számításaink szerint az egyesület éves költségvetésének negyedét tudnák kitenni az adó 1%-ból származó felajánlások. Segíts minket és május 20-ig bezáróan ajánld fel számunkra az 1%-od! Egy korábbi blogposztunkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat is, így még könnyebben rendelkezhetsz az adód 1%-áról.