5 dolog, amiért érdemes mentorálni

/ KonnektLife

Egy mentorálás során azt talán nem kell magyarázni, hogy mit kaphat az, akit mentorálnak, de arról általában kevesebb szó esik, hogy mit kaphat az, aki mentorál. Ha benned is felmerült, hogy szívesen osztanád meg a tapasztalataidat mentorként, de még hezitálsz, vajon bele fog-e férni az idődbe vagy tényleg neked való-e ez, akkor a következő sorok neked szólnak!

Volt mentorokkal és Konnektes szervezőkkel gyűjtöttük össze azokat a szempontokat, amiért érdemes a mentor szerepet kipróbálni.

Egy apró nyomot hagyhatsz a világban

A te pályaválasztásoddal, karrierutaddal kapcsolatban is vannak olyan dolgok, amikről sokat tisztult a kép utólag? Jó lett volna, ha neked is elmondja valaki annak idején? Ha úgy gondolod, azóta sokat tanultál és tapasztaltál, akkor add át ezt a tudást a jövő generációjának! Ezzel nem lehet kikerülni a buktatókat, de abban segíthetsz, hogy ő már egy kicsit több tapasztalattal kezdjen neki az útnak, ahol vannak zsákutcák és elágazások is. Elmondhatod és saját példádon keresztül mutathatod meg, hogy a döntések nem véglegesek, ha pedig feladunk valamit egy időre, attól nem kell örökre elengednünk. 

Te is tanulsz

A Mentorprogramban tanulhatsz a mentorálásról, egy másik generációról és magadról is – egyik sem jön rosszul, ugye?

Hetedik éve indítjuk el a Mentorprogramot, így a mentorálásra felkészítő tréningjeinket volt időnk csiszolgatni; eddig több mint 300 fiatal felnőttnek segítettünk ráhangolódni a szerepre. A fél év alatt pedig soha nem leszel magadra hagyva: a csapatkoordinátorodhoz vagy a program vezetőjéhez bármikor fordulhatsz, ha tanácsra vagy szupervízióra van szükséged. 

A rendszeres találkozások során nemcsak a fiatalabb generáció gondolkodására láthatsz rá és kaphatsz ebből új lendületet, de mélyebben megismerheted egy másik személyiség gondolatait, érzéseit. A mentorálás során – a felkészítő alkalmak segítségével – elsajátíthatod a coaching szemlélet alapjait, gyakorolhatod a jó kérdezéstechnikát és a célkitűző módszereket.

Te is sokszor törted már a fejed azon, hogy mi legyen a következő lépés? Nem is annyira egyenes az az út? Ha egyszer te is pályaváltáson vagy valamilyen kitérőn törnéd a fejed, a Mentorprogramban mentorként elsajátított módszertan a te segítségedre is lehet a minél tudatosabb döntések meghozásában.

A mentoráltad sikere a te sikered is

Néha a saját sikereinket sem könnyű megélni, hát még azt elsajátítani, hogy a másokénak örüljünk… A mentorálásban az a szép, hogy a mentorált sikere egy kicsit a mentor sikere is. Látni, ahogy a mentorált felnő egy feladathoz, hisz magában és kihasználja a benne lévő potenciált… Nehéz lenne erre nem büszkének lenni. 🙂

Egy közösség részese lehetsz

A Konnektben nagy hangsúlyt fektetünk a személyes kapcsolódásokra. Igyekszünk támogató közösséget kovácsolni minden évadban, ahol nincsenek rossz kérdések, és ahol mindenki megmutathatja és őszintén kifejezheti magát. Nem mellesleg, a kapcsolati háló is könnyedén bővült így. Már alig várjuk az idei Nyitókonferenciát vagy a karácsonyi bulit!

„A program a legjobb társaságot vonzza be nagyon sok tekintetben. Legyél akár teljesen visszahúzódó személyiség vagy a leghangosabb a szobában, nem fogod úgy érezni, hogy kilógsz – mondja Dávid Zsombor, a szervezőcsapat tagja, aki már mentorként is kipróbálta magát.

Jó ügyet szolgálhatsz

Ahhoz, hogy jót tegyél, nem kell mindig nagy áldozatot hozni, sőt! Magunk között is sokszor beszélgetünk arról, hogy mennyire szeretünk önkénteskedni, és nemcsak azért, mert pusztán egy ügy iránti lelkesedésből több száz fős rendezvények jönnek létre vagy több ezer diáknak segítünk, hanem mert ezt mi magunk is élvezzük.


Máris kedvet kaptál? Akkor kattints, és jelentkezz mentornak! Ha pedig van olyan középsulis ismerősöd, akinek jól jönne a mentorálás, oszd meg vele ezt a linket!

Tudj meg többet a Konnekt Mentorprogramról!