Pályaváltás – szükséges rossz vagy az újrakezdés lehetősége?

/ Kérdezz!Felelek

Így hozhatod ki a legtöbbet abból, ha váltanál

Te is emlékszel még a felsőoktatási jelentkezés előtti hetekre, napokra? Amikor hosszas gondolkodás után, esetleg hirtelen ötlettől vezérelve sikerült beírnod a potenciális szakokat és arról álmodoztál, milyenek lesznek majd az egyetemi évek, majd a diploma megszerzése utáni első munkahelyed? 

Aztán diplomával a kezedben az első munkahelyeden, esetleg több év munkatapasztalattal a hátad mögött azt keresed, vajon hová tűnt a lelkesedésedet és miért nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt az érettségi előtt elképzelted.

Hogy mit tehetsz ilyenkor? Az egyik lehetőség, ha új vizekre evezel, és pályát váltasz. A pályaváltásnak nem kell mumusnak lennie. Bár nagy lépés, főleg abban az esetben, ha egy merőben más területet választunk. 

Érdemes tudatosan készülni rá, ha úgy érezzük, már nem vagyunk elégedettek azzal a döntéssel, amit több éve hoztunk, és amely következményeként most a jelenlegi helyünkön boldogtalanok vagyunk. De ne szaladjunk ennyire előre!

Mindenki életében eljön a pályaváltás?

Nap mint nap tapasztalhatod, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül nem egyszerű választani. A választás nehézsége mellett ott lebeg a fejed felett, hogy egy döntés meghozásával a többi opcióról egyben lemondasz. Így van ez, amikor egy adott szakmai út felé indulsz el, az időd, pénzed, energiád nagy részét egy bizonyos területbe fekteted. 

Ezt a helyzetet bonyolíthatja az a faktor, hogy a pályaválasztás egy középiskolás életében az egyik első felelősségteljes döntés. A napjainkban dinamikusan változó munkaerőpiacán pedig sorra tűnnek fel azok a szakmák, amelyekről a középiskolai évek alatt még nem is lehetett hallani. Ki gondolta volna, hogy 2022-ben scrum masterek vagy product designerek fognak az utcákon szaladgálni?

Ismerd fel, ha váltanod kell!

Tehát ha a fent leírt érzések gyötörnek vagy csak megfordulnak a fejedben, nem kell megijedned: ez teljesen normális. Azt kell jól megfontolnod ilyenkor, hogy mi is az, amivel nem vagy elégedett.

Vajon csak munkahelyet vagy szakterületet, szakmát kell váltanod? Mérd fel, hogy azokat a dolgokat, amelyekkel nem vagy elégedett, tudnád-e másképp alakítani. Nem elég rugalmasak a munkakörülmények? Úgy érzed, nem találod a helyedet a csapatban? Nincs elég kihívás a feladataidban? Esetleg valamilyen csalódás ért, amikor kiléptél a munkaerőpiacra?

Tedd fel magadnak a jó kérdéseket, és derítsd ki, hogy egy másik terület, iparág, munkakör vagy szakma választása változtatna pozitív irányban a helyzeteden.

Adj magadnak időt!

Ha megszületett a döntés, hogy pályát módosítanál, akkor biztosan te is tudod, hogy ez nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni. Ne siesd el a váltást, tudatosítsd magadban, hogy ez akár hónapokba, néhány évbe telhet, amíg kiforrja magát. Készülj fel, hogy valószínűleg ez az időszak nem mindig lesz könnyű, de tartsd szem előtt, hogy hosszabb távon jobban jársz, ha a rövid távú feszültséget kibírod.

Előfordulhat, hogy egy teljesen új területbe vágsz bele és a ranglétra aljáról kell építkezned. Ez különösen nehéz lehet, ha az előző területen már szép sikereket és pozíciókat könyvelhetsz el magadnak, és fizetésben is visszaesést jelenthet.

Amit még mindenképp vegyél figyelembe: egy váltással együtt az identitásod is változhat, hiszen az önmagadról alkotott kép egy egész nagy szeletét teszi az ki, hogy mivel foglalkozol. 

Ezt az állapotot ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor egy növényt kitépnek gyökerestől. Időre van szüksége, amíg akklimatizálódik az új környezetben, így nekünk is időt kell hagyni magunknak, amíg kialakul az új szakmai identitás. Ilyenkor érdemes az identitásunk más részeit is előtérbe helyeznünk, így erősítve magunkat” – magyarázza Harsányi Kata pszichológus. 

 


Elérkezettnek látod az időt, hogy válts? Többször felmerült már benned a gondolat, de túl bizonytalan vagy az első lépésekkel kapcsolatban? Akkor a január 22-ei Konnekt LIVE két izgalmas workshopot is tartogat számodra! 

11:30 és 12:50 között a Hogyan váltsak? – útkereső workshop pályaváltóknak című workshophoz csatlakozhatsz. Az alkalmon Bálind Martina és Rosero Anna egy olyan folyamatot és eszköztárat mutatnak be interaktívan, ami segítséget ad abban, hogy megválaszold magadnak a kérdést, hogy mire is van szükséged a munkád során. Tényleg itt van az ideje a váltásnak, és ha igen, mi lenne a neked való szakma?

14:30 és 15:50 között pedig Harsányi Kata pszichológussal és Mórocz Kata coach, szervezetfejlesztővel gondolkodhatsz azon, hogy mikor lehet valóban szükség a váltásra, legyen szó pozícióról, munkahelyről vagy akár a szakmákról. A Jó helyen vagy? – ismerd fel, ha váltanod kell! workshopra ide kattintva tudsz regisztrálni.