Szakmák nagyító alatt 2.

/ Kincsesláda

Ki is tudna hitelesebben beszélni egy-egy munkáról, mint az adott szakma művelője? Döntés előtt állóknak, szülőknek, újrakezdőknek és pályaváltóknak is hasznos lehet összeállításunk, amelyben olyan Konnekt LIVE szakmák közül válogattunk, amelyekről néhány éve talán még nem is gondoltuk, hogy létezni fognak. Meghívott vendégeink tanulmányaikról, karrierútjukról és a munkában töltött mindennapjaikról is meséltek.

Online marketing szakértő

Szabó Fanny Bella a Metropolitan Egyetemen tanult marketing és kommunikáció szakon. Több, mint 11 éve van a reklámszakmában – ebben volt rendezvényes, PR és produkciós ügynökségi munkaterület is. Az utóbbi 7 évben főleg digitális és influencer marketing területen dolgozott. Ebből 8 évet ügynökségekben töltött (utoljára a Cafe Communications-ben digital account managerként, ahol a Coca-Cola Company volt az ügyfele), majd volt egy közel fél éves ázsiai utazása (digitális nomádként) és, mikor visszatért, már freelancerként folytatta. Egyéni vállalkozóként online kommunikációs, influencer marketing, brand stratégiai és projekt manager megbízásai vannak, ahol nem csak social media kezelés, de marketing stratégiai tanácsadás, majd kivitelezés is a feladatai közé tartoznak. Az utóbbi két évben ezt Get Beyond néven teszik business partnerével, Ispán Boglárkával.

Miért jó ez a szakma?

A munkám során terméket/projektet/eseményt vagy embert teszünk (köz)ismertté egy releváns célcsoport számára. Ez egyszerű és nagyszerű, ha jó a termék/szolgáltatás és igazi kihívás, ha nem annyira. 🙂 A marketing egy tág fogalom, sok tevékenységi köre, eszköze és sajátossága van, hiszen mást kíván meg egy digitális tartalomkészítős kampány, mint egy rendezvény, ahol kézzelfogható élményt adunk. Mikor nagy ügynökségnél dolgoztam, megtanultam keretek között a munkamorált, a szakmia know-how-t és a kreatív folyamatokat, itt tanulod meg igazán, hogy mi is a szakma – a gyakorlati rész -, míg az egyetem a biztos alapokat adja. Egy marketing tevékenység rengeteg folyamata van, kezdődik egy piackutatással, folytatódik cél és célcsoport meghatározással, majd egy – éves – stratégiával (stb.) és végül a legjobb esetben, nem zárul, hanem egy folyamatos munkát jelent. A digitális marketing egy folyamatos fejlődés, mivel a fogyasztói szokások változnak, új generációk belépnek, célcsoportok alakulnak és a digitális/social media területén dolgozom – ami folyamatos innovációt jelent -, így ezt egy állandó fejlődés jellemzi. Mióta egyéni vállalkozóként dolgozom, –  ha lehet ilyet mondani – még inkább megoldás orientált vagyok, mint ügynökségi éveim alatt. Hiszen egy freelancer, adott esetben brand manager, tehát nem csak kreatív tervez és kivitelez, hanem együtt gondolkozik az ügyféllel, kezeli a marketing budgetet, a csapat tagja és E/1 beszél a márkáról. Ezzel tudok a legtöbbet segíteni, hogy insider szakértőként vagyok/vagyunk jelen a brand életében.”

Hasznos skillek ehhez a munkához

 • talpraesettség, megoldóképesség
 • erős kommunikációs készség
 • gyors reagálási képesség
 • nyitottság és agilitás
 • up to date-ség (képben lenni a világgal, aktualitásokkal)

UX designer

Vizy Kristóf jogon végzett 2013-ban. Az egyetem elvégzése után egy évet jogászkodott, majd 2014-ben váltott, és UX designerként kezdett el dolgozni egy budapesti szoftverfejlesztő cégnél. 2016 óta szabadúszóként dolgozik magyar és nemzetközi projekteken egyaránt.

Miért jó ez a szakma?

Egyrészt a munkával járó szabadságot nagyon lehet élvezni. A legtöbbször magadnak határozod meg, hogy hogyan állsz neki egy munkának, milyen módszertan mentén dolgozol, mivel foglalkozol. Másrészről majdnem minden projekttel egy teljesen új szakmával, iparággal találkozik az ember, nagyon izgalmas ezekbe belelátni és folyamatosan tanulni.”

Hasznos skillek ehhez a munkához

 • analitikai készség
 • esztétikai érzék
 • kommunikációs készség
 • tanulási képesség
 • problémamegoldó képesség

Product designer

Marjai Ádám 2016-ban végzett az egyesült államokbeli Kenyon College-on, nemzetközi tanulmányok szakon és utána jött haza Magyarországra. Az első munkahelye egy fordítástámogató szoftvercég, a memoQ volt, ahol értékesítőként helyezkedett el. Itt hallott először a UX designról és egyből érezte, hogy ez neki való. Mindent meg akart róla tanulni amit csak lehet, úgyhogy amellett, hogy folyamatosan kérdésekkel nyaggatta a UX-es kollégáját, elvégezte az xLabs nevű UX design tanfolyamot, ami hozzásegítette, hogy a cégen belül a design terület felé orientálódjon. Felvették a marketing csapatba, ahol többek között a cég új honlapján és egy chatboton dolgozott. Az volt az álma, hogy egyszer majd a termék csapatban dolgozhat, és részt tud venni a szoftver tervezésében is, de erre nem volt lehetősége a memoQ-nál, úgyhogy megpályázott egy UX/UI designer állást a MiniCRM nevű cégnél, a termék csapatba, ahova fel is vették. Itt részt vett a szoftver több funkciójának kialakításában illetve egy teljesen új projekt management modul tervezésében is. A sors iróniája, hogy a következő munkahelyére, a LogMeIn-hez, a volt memoQs UX designer kollégája hívta. Azóta itt dolgozik Product Designerként, a LastPass nevű online jelszókezelő szoftveren.

Miért jó ez a szakma?

A munkámban azt szeretem a legjobban, hogy úgy érzem, valami hasznosat készíthetek az embereknek, amit szívesen használnak és megkönnyíti az életüket. Nem is igazán munkának tekintem azt amit csinálok, hanem a hobbimnak, amit valószínű akkor is csinálnék ha nem fizetnének érte. Maga a terület rendkívül szerteágazó és egy csomó más területet ötvöz magába pl. szoftverfejlesztés, grafika, pszichológia, és business. Ezért mindig lehet valami újat tanulni és rengeteg specializálódási lehetőség létezik pl. fókuszálhat az ember inkább a folyamatok kialakítására mint UX designer, a megjelenésre mint UI designer, vagy a felhasználók viselkedésének mélyebb megismerésére mint UX kutató. De lehet generalistának is lenni, pl. én Product Designerként mindegyikkel foglalkozom egy kicsit.”

Hasznos skillek ehhez a munkához

 • A tervezés elsősorban csapatmunka, ahol fejlesztőkkel, product managerekkel és más döntéshozókkal kell együttműködni a siker érdekében. Tehát nem magányos farkasként, a világtól elzárva tologatni a pixeleket a képernyőn, hanem együtt ötletelni, vitázni és megtalálni a közös nevezőt, ami jó a felhasználóknak, az üzletnek és technológiailag is megvalósítható. 
 • Ehhez szükséges, hogy meglegyenek bizonyos hard skillek mint pl. UX kutatási módszerek ismerete, drótvázak és prototípusok tervezése, vizuális megjelenés megtervezése.
 • Hasonlóan fontosak a soft skillek is mint pl. workshopok facilitálása, jó hallgatási készség, kritikus gondolkodás, prezentációs és érvelési készség.

Ha érdekel, hogy milyen lakberendezőként, márkamenedzserként vagy fordítóként dolgozni, olvasd el a Szakmák nagyító alatt 1. részét! Még több karrierútért pedig kattints a Konnekt YouTube csatornájára, ahol megtalálhatod a 2020-as Konnekt LIVE beszélgetéseit is.