17 tipp a sikeres álláskereséshez

/ KonnektLife

Az álláskeresés mindig nagy ügy, még ha már van is egy kis rutinja
az embernek. Persze egyre jobban bele jössz az interjúk során, viszont van néhány alap dolog, amit szektortól függetlenül fontos szem előtt tartani, és ennek mentén nekiindulni a feladatnak.

Szerző: Kristóf Tímea

 

1. Az első benyomás!

Az életrajz, vagyis CV a belépőd minden szuper pozícióhoz. A szakmai önéletrajzod esetében első és legfontosabb, hogy nagyon figyelj arra, milyen szektorba készül! A CV-d mindig legyen igényes: a tökéletesen megkomponált, helyesírási hibáktól és elgépelésektől mentes, jól tagolt és egy oldal terjedelmű önéletrajz az alapelvárás mindenhol. A kreatív szakmák esetén bátran kísérletezhetsz új formátumokkal is: készíthetsz egyedi videót, vagy dinamikus preziformátumú önéletrajzot (Canvában pl. tök jó alapokat találsz ehhez), beemelheted a portfóliódat, vagy a korábbi alkotásaidból is megmutathatsz párat. A lényeg, hogy lássanak konkrétumokat a jövendőbeli főnökeid, meg egy kis extrát. Social media manager leszel? Csinálj egy Instagram Reels-videót és mutatkozz be ott is! Grafikus pályára készülsz? Bárhol lelhetők fel online a munkáid, a profil link menjen a jelentkezéssel!

2. A szelfit és társait hagyd inkább

A fotó inkább csak itthon divat, a külföldi cégek csak nagyon ritka esetben kérnek fényképes önéletrajzot. Ha mégis kell, akkor egy sima, biznisz hangulatú képet válassz, kerüld a szelfit, a nyaralós, vagy akár egész alakos verziókat! Az nagyon fontos, hogy passzoljon a fotó hangulata ahhoz a területhez, amin dolgozni szeretnél.

3. Figyelj a kronológiai sorrendre!

A szakmai pályafutás és az iskolák (csak felsőfokú, vagy annak hiányában középfokú suli kerüljön be), szakképzések részletezése mindig fordított kronológiai sorrendben történjen, hónapos pontossággal, tehát az aktuálissal kell kezdeni a felsorolást, és így haladni visszafelé. Korábbi munkahelyek esetében mindig csak a pozíció szempontjából releváns kerüljön be, nem feltétlenül van szükség az összes diákmunkád felsorolására.

4. Pályakezdőként sorold fel az egyéb tapasztalataidat is!

Ha pályakezdő vagy, akkor sem kell megijedni, ebben az esetben arra kell a fókuszt helyezni, hogy mekkora lehetőség számodra ez a munka, hogyan passzol a pozíció a tanultakhoz és miért lenne szuper, ha te kapnád meg ezt a munkát. Érdemes beírni az önkéntes munkákat, a diákszervezeteknél töltött időt, a szakkollégiumi szerepvállalásokat és egyéb projekteket, amik relevánsak lehetnek.

5. Kulcsszavakra építsd a CV-d!

Mindig figyelj a jó hívószavak használatára (sokat súg ebben már a pozíció leírása is)! Mivel az érdeklődés felkeltése a cél, ezért kerüld a túlzó, semmitmondó szövegeket, inkább tömören és lényegre törően fogalmazz! Mindent nem kell leírni, az interjún majd úgyis el kell mesélned a részleteket.

6. Legyen naprakész a LinkedIn profilod!

A nagyobb cégeknél és főleg a külföldi munkáltatók esetében a naprakész LinkedIn profil alapelvárás. Sokszor még az is előfordulhat, hogy egy cégnek nem kell CV-t küldened, mivel csak a profilod linkjét és egy rövid bemutatkozást kérnek a jelentkezéshez.

7. Kérj segítséget!

Az álláskereső portálok legtöbbje nagyon sok cikkel és önéletrajz sablonnal segíti a jelentkezést, érdemes körülnézni és inspirálódni ezekből is. Ha van lehetőséged, futtasd meg az életrajzod szakembereknél, esetleg HR-es ismerősöknél, vagy vegyél részt valamilyen egy alkalmas coaching tanfolyamon vagy karriertanácsadáson. De akár a közvetlen környezeted is sokat tud segíteni, rajtuk is megfuttathatod a CV-d.

8.  Nézd át a social felületeidet!

Ha megvan a szuper életrajzod és kész a LinkedIn profil is, érdemes átnézned a social platformjaidat is! Csekkold, hogy ki-mit láthat rólad, mert persze szép meg jó az önazonosság, és azt teszek ki és oda ahova akarom, de nem biztos, hogy egy fesztiválos becsekkoló fotót szeretnél először villantani az interjúztatónak.

9.  Légy pontos, ha mégis késnél, jelezd előre!

Magától értetődőnek tűnik, de azért álljon itt leírva is: az interjún jelenj meg, ha már nem aktuális, vagy meggondoltad magad és nem mész, mindig jelezd feléjük, mert várnak és számítanak rád, ennyi tisztelet ismeretlenül is mindenkinek jár. Akkor is mindenképp szólj, ha késel: ha nem veszik fel a telefont, akkor írj e-mailt vagy SMS-t, de ne legyen az, hogy nem jeleztél.

10.  Készülj fel alaposan az interjúra!

Az interjún olyan benyomást kell tenned, mint aki érdeklődik a megpályázott pozíció iránt, nem olyat, mint aki azt sem tudja, hogy a sok leadott jelentkezésből épp hol van. Épp ezért járj utána a cégnek: nézd meg a weboldalt és a social felületeket! Lesz egy pont, amikor te kérdezhetsz majd, ilyenkor tényleg kérdezz! Érdeklődj a csapatról, a pozíció kapcsán a munkafolyamat menetéről, az előrelépési lehetőségekről. Ezek mind fontos szempontok a jövődet illetően a cégnél, és kiderülhetnek olyan információk, amelyek alakíthatnak a terveiden. Emellett, ha nem kérdezel az az interjúztató számára akár úgy is tűnhet, hogy valójában nem érdeklődsz komolyan a pozíció után.

11.  Ne maradjon ki az a bizonyos önreflexió se!

Az interjú megkerülhetetlen pontja az erősségek és gyengeségek kérdésköre. A felkészültség nélkülözhetetlen, mindenképp számíts ezekre a kérdésekre! Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, a tálalás a fontos: ne legyen arrogáns, sem álszerény a hatás. Példákon keresztül érzékeltesd, hogy mire gondolsz, mert ha általánosságban fogalmazol, az félremehet.

12.  Tudd, hogy mi a pontos fizetési igényed!

Olvass utána, hogy a piac épp milyen fizetési sávokkal dolgozik, ehhez igazítva a szakmai tudásod és a tapasztalatod alapján célozz meg egy összeget! Bátran kérj segítséget ebben is, ha van olyan ismerős vagy szakmabeli, aki képben van az adott szektorral! A külföldi állások esetén kiemelten fontos, hogy alaposan utánanézz milyen költségekkel jár például a lakhatás, az utazás és az étkezés. Gyakorlatilag mi az az összeg, amire egy hónapban szükséged van. Tervezz, számolj, pontosan kalkulálj és úgy árazz!

13.  Légy képben a szakmával!

Manapság már sokkal komplexebb tudást és rálátást várnak a jelentkezőktől a legtöbb szektorban, ezért elengedhetetlen, hogy érdeklődj a szakma iránt. Ne lepődj meg, ha az interjún rákérdeznek, hogy milyen szakmai tartalmakat fogyasztasz. Képezd magad, olvass blogokat, hallgass podcastokat, iratkozz fel szakmai hírlevelekre vagy nézd meg a netes oktató felületeket! Egy szó mint száz: légy naprakész!

14.  Vezesd egy táblázatban a jelentkezéseidet!

Lement az interjú, akár több kör is és várod a visszajelzést, vagy épp elküldted a jelentkezésed, majd csak telnek a napok és egyre kevésbé hiszel az egészben. Normális érzések, nehéz érzések, de van helyük. Nyilván ilyenkor veszít az ember a lelkesedéséből, de nem szabad elfelejteni, hogy a munkáltató oldaláról nagyon “másképp telik az idő”. Hacsak nem azonnal kell valaki, akkor a millió egyéb feladat között csak egy lesz az interjúztatás, ezért simán előfordulhat, hogy akár hetekig tart a folyamat. Érdemes egy táblázatot készíteni és vezetni benne, hogy hova jelentkeztél, ki a kapcsolattartó (ha van), mi a státusz. Így ha hetek is telnek el és sok helyen bent van az életrajzod, könnyen le tudod követni, hogy kivel-hol tartasz.

15.  “Köszönjük a jelentkezést, de nem veled megyünk tovább.”

Manapság már szinte minden cég eljutott odáig, hogy ha nem téged választ, azt is visszajelzi. Ilyenkor profin kell reagálni, mert nem tudhatod, hogy lesz-e még dolgotok egymással. Érdemes esetleg visszajelzést kérni, hogy van-e olyan dolog, amin szerintük dolgoznod kéne, hogy a következő interjúknál már erre is figyelhess. Az elutasítás az ember egóját megtépázza kicsit, de helyén kell kezelni ezeket a dolgokat. Egyrészt nem a munkád határozza meg azt, hogy ki vagy, másrészt ez “csak” egy szelete az életednek. Nem szabad kétségbe esni, aki dolgozni szeretne, az fog is! A motivációt nem könnyű megőrizni, de ne ess az önsajnálat csapdájába, inkább próbáld a hasznodra fordítani a munkakeresés időszakát is: képezd magad, olvass, használd ki, hogy van időd!

16.  “Szeretnénk, ha velünk dolgoznál!”

Ha te vagy a befutó, de bizonytalan vagy, vagy valamiért úgy érzed mégsem ez lesz a te helyed, akkor érdemes mérlegelni, hogy mi szól a hely mellett és mi ellene.
Gondold át a következőket: mit nyerek, ha itt dolgozom, hogyan passzol ez a távlati céljaimhoz, mit tanulhatok ebből és hogyan fejlődhetek. Ha téged választottak, akár több helyen is, ne érezd azt, hogy kellemetlen nemet mondani. Ez a te döntésed, a te életed, a te jövőd. Kérj nyugodtan gondolkodási időt (általában azért egy-két nap mindenhol belefér), és vedd számításba, hogy melyik hely, miért lenne jó számodra, aztán győzzön a jobbik.

17.  Merj nemet mondani!

Ha valahol már az interjú alatt kényelmetlenül érzed magad, esetleg negatív tapasztalat ér, olyan kérdéseket tesznek fel, amik nincsenek rendben (például magánéletre, gyermektervezésre, politikai vagy vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések), akkor az nagy valószínűséggel munkahelyként sem az a hely, ahol a napjaid szívesen töltenéd. Ha kétes érzések vannak benned, akkor mindig hallgass a megérzéseidre és nyugodtan mondj nemet egy ajánlatra!