Szakmák nagyító alatt 4.

/ Kérdezz!Felelek

Telekom különkiadás – Data Scientist and Analyst

Bárcsak Data Scientist lehetnék!” Néhány évvel ezelőtt valószínűleg kevés gyerek szájából hangzott el ez a mondat, amikor arról kérdezték, mi leszel ha nagy leszel. Ma azonban ez már egyáltalán nem fikció, így mi is kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen út vezet el idáig.

Erről Szávai Szonja mesélt nekünk, aki 2020. nyarán kezdett el dolgozni a Kickstart karrierprogram keretén belül a Magyar Telekomnál Data Engineer gyakornok pozícióban. Azóta megszerezte a diplomáját, és Data Scientist and Analyst pozícióban folytatta a munkát főállásban. 

Hogyan alakult a te pályaválasztásod? Milyen kérdéseid voltak, mi volt, amiben biztos voltál, és mi volt az, amiben kevésbé? Mi érdekelt?

Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy informatikai pályára készülök. Ezt a vénát apukámtól örököltem. A gimnázium kezdetén gondolkodtam azon is, hogy a nyelvi tárgyakkal mennék tovább, mivel emelt német szakos osztályba jártam. Úgy gondoltam, hogy abban nincs annyi lehetőség, mint az informatikában.

A 10. osztály végén már tudatosan informatika fakultációt választottam, amiből 11. végén meg is csináltam az előrehozott érettségit. Bár a nagybetűs informatika köszönőviszonyban sincs az iskolában ezen a néven futó tantárggyal, ettől függetlenül az egyetemen is viszonylag könnyedén vettem az akadályokat.

Némi bizonytalanság volt bennem azzal kapcsolatban, hogy nem lesz-e túl „fiús” számomra ez a szak. Elképzelni sem tudtam, hogy hol kötök majd ki, milyen jellegű munka fog érdekelni. Ennek ellenére biztos voltam benne, hogy ebbe az irányba kell továbbmennem.

Mennyire volt egyértelmű a felsőfokú tanulmányaid során, hogy milyen karrierutat járhatsz be?

Annak, aki elég jó abban, amit csinál, mindig van lehetősége szép karriert befutni. Ehhez csak meg kell találni azt a területet, ami a leginkább közel áll hozzánk. Nekem az alapképzés során a legnagyobb nehézség az volt, hogy eldöntsem, az informatika mely szakágában találnám meg önmagam. Gazdaságinformatikus szakon egyaránt erősíthettem mind a gazdasági, mind az informatikai vonalat. 

Én pénzintézeti informatikus szakirányra specializálódtam, mert a bankszakmai ismeretek is közel álltak hozzám. A tanulmányaim során mindig kerestem azokat a lehetőségeket, amikben el tudnám képzelni a jövőmet, amit élvezek, így kerültem végül az „adatos” világba.

Akik hasonló területen szeretnének elhelyezkedni mint te, hol tanulhatnak, hogyan képezhetik magukat?

Matematikai és informatikai szakokról egyaránt érkeznek hozzánk kollégák, legtöbben programtervező informatikus, mérnökinformatikus és gazdaságinformatikus szakokat végeznek. Mindegyik szak erős, biztos alaptudást ad annak, aki elég komolyan veszi a tanulást. Az, hogy ebből ki mit tud utána felépíteni, már csak saját magán múlik. Rengeteg továbbképzés van, az interneten vannak ingyenesen elérhető kurzusok is, melyek sokat segítenek a fejlődésben.

A legfontosabb, hogy legyen gyakorlati ismeretünk is. Tapasztalataim szerint azok a hallgatók, akik a tanulmányaik mellett gyakornokként dolgoztak, sokkal könnyebben el tudtak helyezkedni. A munkatapasztalat szerzése nemcsak emiatt fontos, hiszen az iskolában nagyon sok mindent tanul az ember, de a valóban használható szakmai ismereteket a munkahelyen szedi magára. 

Ekkor lehet megtapasztalni, hogy éles környezetben miként mennek a dolgok, hogyan tudjuk hasznosítani mindazt, amit megtanultunk. Egy segítőkész, barátságos mentor pedig minden segítséget megad ehhez a tanulási folyamathoz.

Mi a legjobb része a munkádnak? Mit jelent számodra, amikor valamilyen sikert érsz el a munkahelyen?

Az adatok hosszú utat tesznek meg a forrásrendszerektől az adattárházig, míg elérik a végleges formájukat, átesnek rengeteg transzformáción, melyeket a Data Engineer kollégák végeznek. A kimutatás teszi fel erre a koronát, ami utána ezekből az adatokból készül.

Nekem ez a kedvenc részem, amikor elkészül egy adatvizualizációs felület, esetünkben egy Power BI Dashboard. A legnagyobb elismerés, amikor a megrendelő terület elégedettségét fejezi ki a vizualizáció láttán.

Szerinted mik azok a készségek, amelyek a te szakmádban egy fiatal számára elengedhetetlenek?

A legfontosabb az ambíció. Egy informatikai képzésen minden területhez kapunk egy kis alapot, némi tudást, de az nem elegendő ahhoz, hogy azzal el is tudjunk helyezkedni. A hallgató feladata, hogy ebből a sok kicsiből kiválassza azt, ami neki tetszik és utána autodidakta módon beleássa magát. A munkaerőpiacon csak így lehet érvényesülni.

Szerintem a másik fontos dolog a tanulási hajlandóság, mivel az informatika rohamosan fejlődő terület. Hiába dolgozik valaki a szakmában már több éve, soha nem dőlhet hátra. Folyamatos önképzésre van szükség ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az új technológiákkal.

A harmadik legfontosabb tulajdonságnak a proaktivitást említeném. Csak úgy lehet érvényesülni, ha folyamatosan keressük a lehetőséget, a feladatokat és ég bennünk a tettvágy.

A következő szerdán arról olvashattok majd, hogy mit csinál egy RAN engineer a Magyar Telekomnál!

Ha érdekel a Szakmák nagyító alatt sorozatunk előző része, itt tudod elolvasni, hogy mit csinál Király Noémi UX/UI Specialist!


A Kickstart a Magyar Telekom karrierprogramja gyakornokok számára. Az egyedülálló toborzási megoldással csupán 24 órán belül zajlik le a kiválasztási folyamat – a tehetséges fiatalok egy Insta story élettartama alatt állásajánlatot tudhatnak a magukénak.