Szakmák nagyító alatt 3.

/ Kérdezz!Felelek

Telekom különkiadás – UX/UI Specialist

Az elmúlt években egyre több nagyvállalatnál nyíltak pozíciók UX és UI designerek számára. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy pályakezdőként milyen lehetőségek vannak azoknak, akik szeretnének egy ilyen székbe beülni.

Király Noémi jelenleg az utolsó félévét végzi az Óbudai Egyetem ipari termék- és formatervező mérnöki szakán. Noémi 2020. szeptemberében kezdte el UX/UI Specialist karrierjét a Magyar Telekom Kickstart programjában, azóta pedig teljes állásban tölti be a pozíciót. 

Hogyan alakult a te pályaválasztásod? Milyen kérdéseid voltak, mi volt, amiben biztos voltál, és mi volt az, amiben kevésbé? Mi érdekelt?

Elég döcögősen indult minden, és kicsit visszább is ugranék az időben. 10-11 éves koromban már Photoshop CS3-mal képeket szerkesztettem, családi videókat készítettem, amiket Sony Vegas-szal

vágtam meg, és akkoriban a Gportal és lapom.hu ingyenes honlapszerkesztőkkel is próbálkoztam, mindig valamelyik agymenésemnek hoztam létre egyet. Ezeken az oldalakon HTML-t lehetett szerkeszteni alapszinten, amihez Google-n kerestem ki a tudnivalókat, így a színeket meg betűtípust és gombokat meg tudtam szerkeszteni valamennyire. Mindig kreáltam valami újat, kerestem a lehetőségeket.

A szakközépiskolában kereskedelem-marketinget tanultam. A 4 év alatt végig volt informatika órám, ahol nagyon jó tanárom volt, és elég sok mindenbe belekóstoltunk az órák keretein belül. Itt minden akadályt viszonylag könnyen vettem, és akkor megfordult a fejemben, hogy ez is lehet egy pályaválasztási opció. 

Nem álltam jól a jegyeimmel, nem érdekelt túlságosan a száraz gazdasági része az oktatásnak, illetve szakközépiskolában például a fizikát, kémiát és egyéb természetismeret tágyakat 1-1 évig tanultuk a gimnáziumhoz képest, és ezen felül matekban sem remekeltem. Ezáltal el is vetettem a továbbtanulás gondolatát. Miután leérettségiztem, olyan jó érzés volt a szabadság, hogy azt gondoltam soha többé iskolapad! Sajnos hamar rá kellett jönnöm, hogy az élet nem fenékig tejfel.

Hogyan alakult a középiskola után az utad? Voltak benne kitérők? Mik voltak benne a nehézségek? Akkor tudtad már, hogy UX/UI-al foglalkoznál szívesen?

Érettségi után vendéglátásban helyezkedtem el, és fokozatosan ébredtem rá, hogy nekem nem ezt kell csinálnom. Mondjuk soha nem is szerettem volna ezt csinálni, de kellett ez a “pofon”. Elkezdtem olyan képzéseket keresni – például sminkelést, műkörömépítést – amik kreativitást igényeltek, de egyiket sem tartottam számomra kielégítőnek. 

Miután elhatároztam, hogy a vendéglátás nem nekem való, megtaláltam az ipari terméktervező egyetemi képzést, amire 2017 februárjában leadtam a jelentkezést. Tudtam, hogy a jegyeim miatt jobb érettségire lesz szükségem, így sok felkészülés után 2017 májusában levizsgáztam újra matekból és emelt infót tettem. Ekkor még nem tudtam, hogy pontosan mit szeretnék kihozni az egészből, a UX/UI szakma még csírájában sem került a gondolataimba.

Mesélj kérlek kicsit a gyakornoki évedről, miket sikerült elsajátítanod? Milyen feladataid voltak, és milyen feladataid vannak most?

Mivel azelőtt nem dolgoztam sem multinál, sem irodai, sem pedig UX/UI környezetben, nagyon be voltam rezelve, hogy nem tudom mit kell csinálni. Mikor megérkeztem a céghez, a vezetőm egyből bedobott a mélyvízbe, és el kellett kezdenem kreálni a képernyőket Figma-ban. Eleinte nem sok sikerrel jártak a próbálkozásaim, az sem segített, hogy home office-ban voltunk, és nem is ismertem eléggé a Telekom környezetét és lehetőségeit. 

Szerencsére kaptam mentort magam mellé, aki folyamatosan vezetett és vezet jelenleg is az úton, hogy minél jobb és gyorsabb legyek. Nagyjából a 3. hónap után mondhattam azt, hogy már picit értem a dolgokat és tudom mit kell tennem, de azt a visszacsatolást kaptam, hogy egy ekkora cégnél nem egyszerű felszedni a tudást a rengeteg folyamatról.

Az első félévben két nagyobb projektet is kaptam, amelyikből az egyik egy meglévő Telekom weboldal áttervezése volt, a másik pedig egy meglévő weboldalhoz tartozó új terv elkészítése. Szerencsére sok időm volt rá, hogy építgessem és iteráljam apránként, senki nem siettetett benne. Ebből a két projektből nagyon sokat tanultam és fejlődtem, de ezen kívül még sok más apróbb tervezéseim is voltak. 

Attól a ponttól, hogy a kezdetleges nehézségeken túl lendültem egyre jobban ment a tervezés, sikerült a Telekom módszertanát alkalmaznom és egyre ügyesebb lettem. A gyakornoki évem vége felé egyre több feladat került rám, amit egyre jobban és gyorsabban oldottam meg, ez lehetővé tette, hogy új dolgokat is bele vigyek a folyamatokba.

Akik hasonló területen szeretnének elhelyezkedni mint te, hol tanulhatnak, hogyan képezhetik magukat?

A UX/UI szakma kitanulására sok online és offline tanfolyam vagy workshop áll rendelkezésre, de azt gondolom, hogy ha valakinek van egy kis affinitása és tettrekészsége, bármilyen területről érkezhet. Erre én is jó példa vagyok, mert ipari termék- és formatervezőként hiába ismerek tervezési módszereket és logikákat, nem fedi le ezt a szakmát, mondanám kacsintgat csak rá.

Ha pályakezdőként valaki eldönti, hogy ez érdekli, érdemes olyan gyakornoki helyet keresni, ahol akár helyben is kitanulhatja a szakma szépségeit, vagy legalább felszedheti az alaptudást és el tud menni továbbképzésekre. Nekem ez így volt a Telekomnál.

Szerinted mi az a három skill ami a munkaerőpiacon ma és a te szakmádban egy fiatalnak elengedhetetlen?

Szerintem fontos, hogy nyitottak legyenek az újdonságokra és fejlődésre. Mind csapatban, mind egyénileg is tudjanak dolgozni, illetve a kommunikációt is kiemelném, hiszen egy ilyen szakmában az ügyfél és felhasználó élménye az elsődleges szempont, nem árt érteni az igényeiket és közölni velük a miénket is!

Milyen terveid vannak a következő évekre, miket szeretnél megvalósítani?

Először is most a szakdogát és államvizsgát szeretném végre magam mögött tudni, utána pedig az első lehetőséggel jelentkezek egy UX/UI képzésre, hogy végre teljesen elmélyedjek ebben a szakmában. Szeretnék megtanulni animálni a webes felületekhez, és hasznosítani ezt a jobb ügyfélélmény érdekében, aztán pedig meglátjuk, hogy mit hoz a jövő! 🙂

Mit tanácsolnál a 18 éves önmagadnak, aki éppen a középiskola utáni hova továbbról gondolkodik?

Először is azt, hogy nyugi! A mai napig azt gondolom, hogy nagyon jót tett elmenni dolgozni középsuli után és megismerni az azzal járó “nehézségeket”, illetve megismerni Önmagamat is. Volt időm átgondolni mit is szeretnék igazán csinálni. Ezen a ponton fontos, hogy időt adjunk magunknak az út megismeréséhez és ne féljünk tőle. Másodszor pedig, hogy megvan hozzá minden képességünk, hogy azt csináljuk, amit szeretnénk, annyi a dolgunk, hogy elhiggyük és tegyünk érte!

A következő szerdán arról olvashattok majd, hogy mit csinál egy Data Scientist and Analyst a Magyar Telekomnál!

Ha érdekel a Szakmák nagyító alatt sorozatunk előző része, itt tudod elolvasni, hogy mit csinál egy online marketinges vagy egy product designer!


A Kickstart a Magyar Telekom karrierprogramja gyakornokok számára. Az egyedülálló toborzási megoldással csupán 24 órán belül zajlik le a kiválasztási folyamat – a tehetséges fiatalok egy Insta story élettartama alatt állásajánlatot tudhatnak a magukénak.