Személyes kapcsolódások a 2022-es Konnekt Tehetségprogramban

/ KonnektLife

A tavalyi online debütálás után idén végre a Tehetségprogramban is személyesen kapcsolódhattunk a diákokhoz. A fiatalabb, még nem teljesen a pályaválasztás előtt álló korosztály számára kidolgozott program 2021/22-es évadáról Bálind Martina tréner mesélt.

Az idei évad fő változását természetesen a személyes csapattalálkozók jelentették, így az online térre kidolgozott feladatokat kicsit át kellett szabniuk a trénereknek.

A személyes részvétel elősegítette, hogy már az első alkalommal kialakuljon a kötődés, hamarabb feloldódjanak a diákok és a közösséggé formálódásban is nagy szerepet játszott. Ez is egy lényeges különbség volt a tavalyi programhoz képest – meséli Tina.

Voltak vidéki résztvevők is, ők Nóritól és Renitől kaptak egyéni mentoringot a találkozók tematikája alapján.

Kötetlenül, mégis komolyan a pályaválasztásról

A Tehetségprogram kétheti csapattalálkozókból, illetve az alkalmak közötti házi feladatokból állt, illetve lehetőség volt egyéni konzultációra is. A személyes találkozók során trénereink a diákokat a tudatos pályaválasztás fázisain vezették keresztül.

A programba bekerülést egy motivációs beszélgetés előzte meg, amely segítette a trénerek felkészülését is. Volt olyan diák, aki egészen konkrét elképzelésekkel érkezett, és arra szeretett volna megerősítést, hogy a választott irány tényleg neki való-e. Volt, aki onnan indult, hogy nemtudomhogymiérdekel, majd két-három lehetséges irány kristályosodott ki a program végére.

De hogyan is kerültek közelebb a diákok a tudatos döntéshez? Tina néhány konkrét feladatot is megosztott velünk, amelyet az alkalmak során kipróbáltak.

  • Az egyéni értékrend megismeréséhez a diákok számukra 8-10 fontos tevékenységet vagy tárgyat írtak össze, majd azt is meghatározták, hogy ezek mit szimbolizálnak. Ezekről az értékekről tovább lehet gondolkodni, hogy a tanulás során vagy a munka világában hogyan tudnak megjelenni, és konkrét akciótervet is lehet gyártani ahhoz, hogy a későbbiekben ezeket az értékeket hogyan lehet kimaxolni. 
  • A SMART – konkrét, mérhető, elérhető, releváns, időhöz kötött – célok felállítását általában szeretik a diákok, és ha nem is mindig sikerült az összes szempontot pontosítani, a módszertan elsajátítása segít a keretek közötti gondolkodásban.
  • A Dixit azoknak segíthet vizualizálni például hogy hol látják magukat X év múlva, akik nem igazán tudnak még konkrétumokat megfogalmazni.
  • Az alternatív szakmakereső gyakorlat során az derült ki, hogy a klasszikusnak számító szakmákon (orvos, pszichológus, ügyvéd) belül is mennyi lehetőség és alternatív irány létezik.

A Tehetségprogram segített a résztvevőknek azt a fajta stresszt is csökkenteni, amely a pályaválasztáshoz kapcsolódik. Ezt a helyzetet sok diák egy óriási, egész életre szóló döntésként éli meg, de a program során próbáltuk nekik megmutatni, hogy közben is tudnak váltani, és ez az út nem lineáris” – mesél Tina a program tanulságairól. 

Ehhez például a trénerek és a szakmabeliek személyes sztorijaiból is tudtak meríteni. 

A visszajelzésekből az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon örültek annak, hogy kötetlenül, mégis komolyan beszélgethettek hasonló érdeklődésű társaikkal a pályaválasztásról. Azért is vannak szerencsés helyzetben, hiszen őket még nem sürgeti annyira az idő a döntés meghozatalában. 

Új trénerek a fedélzeten

Idén Dóri és Sára – akik egyébként a Mentorprogram mentorai is voltak – csatlakoztak trénerként a csapathoz. Őket a senior trénerek már az első pillanattól kezdve bevontak minden folyamatba, és minden tréningalkalom után érezhető volt, hogy egyre komfortosabban mozognak a szerepükben. Az új trénereknek lehetőségük volt arra, hogy a saját érdeklődésüknek megfelelően vegyenek részt az alkalmak megtartásában.

Minden alkalom előtt a trénercsapat felkészítő megbeszélést tartott, illetve minden találkozó után élménymegosztást tartott, amely során átbeszélték azt, hogy milyen feladatok váltak be és mik az, amire legközelebb jobban oda kell figyelniük.

Büszke vagyok a Konnekt trénercsapatára, hiszen, ahogy a diákok visszajelzései is megerősítették, egy hiánypótló programot hoztunk össze” – összegezte az évadot Tina. 

A Konnekt Tehetségprogram 2022 csapata
Fotó: Szarka Dávid

Még több fotó a Tehetségprogram alkalmairól Facebook-oldalunkon.

Köszönjük szépen önkéntes trénereink színvonalas munkáját, és lelkesedésüket a fiatalok ügyéért! A Konnekt Tehetségprogram 2021/22-es évadának csapata: Fazekas Nóra, Bálind Martina, Popper Lili, Megyeri Dóri, Hortobágyi Sára, Petneházy Nóri, Szabó Reni

A záróprogram helyszínét az Álmok Álmodói biztosította.