Szakmák nagyító alatt 5.

/ Kérdezz!Felelek

Telekom különkiadás – RAN mérnök

Sokan irigykedve tekintenek azokra, akik már egészen fiatalon eldöntötték, hogy mivel szeretnének foglalkozni, és ezt az utat pedig tudatosan, lépésről lépésre építgetik.

Makai Lajos Bence, a Telekom RAN mérnöke – aki jelenleg az MSc tanulmányait végzi – is ezek közé a diákok között tartozott középiskolában, és most abba avatott be minket, hogy ő hogyan finomhangolta igazán határozott elképzeléseit.

Hogyan alakult a te pályaválasztásod?

Abban már elég korán biztos voltam, hogy villamosmérnök szeretnék lenni – édesapám is villamosmérnök, és nagyon sokat szerelgettünk együtt gyerekkoromban – viszont azt még nem tudtam, hogy milyen szakiránnyal szeretnék foglalkozni. Ebbe azért elég nehéz is belelátni, és tájékozódni sokszor még az egyetemen is.

Sokáig nem is tudtam ebben döntést, hozni, de ami biztos volt, hogy a BME Villamosmérnöki Karára jelentkezem és oda is kezdtem el járni. Az egyetem első évében sok új dologgal ismerkedtem meg, és ami érdekesnek tűnt, annak próbáltam minél részletesebben utánaolvasni az interneten. Így kötöttem ki a vezeték nélküli távközlésnél, ami nagyon megtetszett és egyre többet foglalkoztam vele szabadidőmben. 

Később természetesen ezt a szakirányt választottam az egyetemen, valamint jelentkeztem is egy gyakornoki pozícióra a Magyar Telekom RAN fejlesztő csapatába, ahová fel is vettek, és azóta itt dolgozom.

Milyen utat jártál be a középiskola után?

Érettségi után egyből egyetemre mentem, nem volt kitérő, tudtam mi érdekel, mit szeretnék elérni, és ahhoz mit kell tennem. A nehézség ugyanaz volt az esetemben is, mint mindenhol. Ha jól akarsz valamit csinálni, akkor sok időt és energiát kell belefektetni. Nem elég csak az egyetemi órákra és számonkérésekre felkészülni, hanem naprakésznek kell lenni például a legújabb technológiákkal kapcsolatban.

Te hogyan maradsz naprakész?

Amikor csak lehetőségem van rá, próbálok különböző tanfolyamokra vagy workshopokra járni, hogy fejlesszem a tudásom. A távközlés mellett még nagyon érdekelnek a deep learning és az adatelemzési technológiák. Ha ilyen képzésekre van lehetőségem, mindig részt veszek rajtuk.

Mit üzennél a gimis önmagadnak, amikor éppen a pályaválasztáson, a karrierterveken gondolkodik?

Azt, hogy próbáljon meg emberektől tájékozódni, és ne az internetről. Persze nehéz különböző területen dolgozó villamosmérnököket keresni, akivel beszélgetni is van lehetőség, de nem lehetetlen. És sokkal könnyebb lehet a választás, ha egy, az iparban dolgozó személy mondja el mivel foglalkozik.

Szívesen hallgatnád meg te is szakmabeliek tapasztalatait a saját mukájukról? Akkor várunk a következő Konnekt LIVE eseményen, ahol tabuk nélkül, őszintén kérdezheted a különböző szakmák képviselőit! További információ hamarosan.

Ha érdekel, hogyan lett a Noémiből a Telekom UX/UI designere, itt tudod elolvasni.


A Kickstart a Magyar Telekom karrierprogramja gyakornokok számára. Az egyedülálló toborzási megoldással csupán 24 órán belül zajlik le a kiválasztási folyamat – a tehetséges fiatalok egy Insta story élettartama alatt állásajánlatot tudhatnak a magukénak.