Akik a kulisszák mögött vannak

/ KonnektLife

Így dolgozik a Konnekt szervezőcsapata

„A Konnektben dolgozókra nem önkéntesként tekintek, hanem jó szakemberekként, akik az életük más területén is profin csinálják a dolgukat, ezt pedig a szervezetbe is behozzák” – mondta egy régebbi beszélgetésünk során Pap Henrik, az Egyesület egyik vezetője. De nemcsak szakmai alapokon szeretünk dolgozni, hanem a csapatainkat is így alakítjuk. 

Hány fős csapat áll a LIVE mögött? Hogyan lesz főtámogatónk egy Big4 cég? Mik azok a skillek, amelyekkel valaki középsulikban tarthat tréninget? Most megmutatjuk, hogyan működik a Konnekt szervezői csapata, amely jelenleg 29 fővel működik.

Csapatépítő 2020 nyarán

A Konnekt magja: Mentorprogram

Legrégebbi és egyik legismertebb programunkban 2015 óta közel 250 diák vett részt, akik önkéntes mentorok segítségével haladtak végig módszertanunkon azért, hogy tudatosabban választhassanak pályát. 

A szervezői csapatból ezt a folyamatot a Mentorprogram vezetője fogja össze, a csapatkoordinátorok pedig megszervezik és lebonyolítják a csapattalálkozókat, a mentorokkal és a diákokkal pedig kapcsolatot tartanak. Amivel a csapat tagjai biztosan találkoznak: közösségépítés, projektmenedzsment, rengeteg visszajelzés.

Fun fact: a csapatok neveinek általában csak a fantázia szab határt – voltak itt már Intergalaktikus Influencerek, Alkotó Naplopók, de Wombat Ölelgető Serpák is. 

Olvasd el a Mentorprogram 6. évadának egyik vezetőjével, Kis Ferenccel készült blogposztunkat!

A legszemélyesebb pályaorientációs fesztivál: Konnekt LIVE

A LIVE előtti néhány hónap az egyik legsűrűbb időszak az életünkben, és természetesen rengeteg önkéntest is mozgat meg. Egy nagy csapat dolgozik azon, hogy a legjobb sztorikat hozzák el az érdeklődőknek. A munkát itt is a projektvezető fogja össze, akit a kommunikációs csapattagok, a szakmabeli, a rendezvény és az önkéntes koordinátorok segítenek.

A szakmabeli koordinátor tartja a kapcsolatot a rendezvényre meghívott vendégekkel, akik saját munkájukról beszélnek, felkészíti őket az eseményre és aznap is segítségükre van.

A rendezvény koordinátor összefogja a LIVE előkészületeihez kapcsolodó feladatokat, a rendezvény aznapi teendőit, és segít az utómunkálatok elvégzésében is. 

Az önkéntes koordinátor a 30-40 fős önkéntesekből álló csapatot fogja irányítja, és készíti fel az előkészületek során és a rendezvényen is. 

A 2020-as Konnekt LIVE-on jórészt így folyt a kapcsolattartás a csapaton belül

Kint a terepen: Hova Tovább? és Nagykövet programok

A Hova Tovább? egy középiskolai osztályoknak kifejlesztett három órás tréning, amelynek célja, hogy motiválja a diákokat a tudatos pályaorientációban és módszert adjon számukra ehhez. A 2020-as évtől összeolvadt a Nagykövet programmal, ami a szülők és tanárok pályaorientációs módszertani támogatását segíti.

A Konnekt pályaorientációs trénerei diákoknak vagy szülőknek és pedagógusoknak tartanak workshopokat, emellett részt vesznek a workshopok tematikájának és módszertanának fejlesztésében, a megrendezett alkalmak előkészítésében és utómunkálataiban, amelyek szakmai és adminisztratív feladatokat is jelentenek.

Az itt dolgozók a pályaorientáció témakörében mély tudást, az ifjúsági munka területéről pedig közvetlen tapasztalatot tudnak szerezni. 

Tudtad? Trénereink 2021 első felében a Konnekt Tehetségprogramban vettek részt aktívan, amely a 8-11. osztályos korcsoport pályaorientációval foglalkozik. A projekt a Nemzeti Tehetség Program egymillió forintos támogatásával valósulhat meg.

Akik mindezt támogatják: funkcionális csapatok

Ahhoz, hogy programjaink sikeresen valósulhassanak meg, akárcsak egy vállalatnál, nálunk is működnek támogató területek. 

A HR-es csapat olyan feladatokkal van ellátva mint az önkéntesek személyes motivációjának felmérése – az évadzáró beszélgetések éppen zajlanak -, a csapatépítő események szervezése vagy a Konnekt életút kialakítása. Abban segítenek a szervezőknek, hogy a feladatok megvalósítása mellett minél könnyebben fennmaradjon a személyes motiváció és gördülékenyebb legyen a fejlődés. Az alumnikért – azaz azokért a tagokért, akik már befejezték a munkát a szervezetben – felelős pozíció egy fontos szerep és még pontos kidolgozásra vár – lehet, hogy éppen rád?

A képzés-fejlesztési csapat a programok módszertani fejlesztését, szakmai minőségbiztosítását és képzéseit segíti. Leginkább a Mentoprogramot követik nyomon, szakmai szemmel. Mit jelent ez? Évről évre beépítik az előző évad tanulságait, visszajelzéseit. Igen így a hatodik év után is lehet csiszolni a programot. Év közben figyelik a koordinátorok munkáját, visszajeleznek nekik, segítenek, ha elakadnak egy-egy problémás esettel. Idén nagy munka volt a program módszertanának online formába való átültetése. 

Partneres csapatunk az egyesület pénzügyi fenntarthatóságában játszik kulcsszerepet. Tagjai felkutatják és kiépítik az együttműködéseket, támogatási lehetőségeket, munkájuk során pedig megismerik a hazai vállalatok széles palettáját. Nekik köszönhetően már olyan partnerekkel működtünk együtt mint az EY, az E.ON, az Unilever, a Coca-Cola HBC Magyarország vagy a Green Fox Academy.

Egy csapat, sok lehetőség

A Konnektben végzett munka során fontosnak tartjuk, hogy mindenki megtalálja azokat a feladatokat, amelyek során meglévő tudását hasznosíthatja, esetleg beletanuljon egy teljesen új területbe.

Herjeczki Tomi, aki két év mentorkodás után próbálta ki szervezőként magát, nemcsak a Mentorprogram, hanem a partnerkapcsolati csapatot is erősíti. Csapatkoordinátorként szerette volna visszaforgatni azokat a tapasztalatokat, élményeket, amelyeket korábban mentorként átélt; látva, hogy mik azok a dolgok a csapattalálkozókon, amik hasznosak voltak előzőleg mentoráltjai és számára a mentorálási folyamatban.

„A partnerkapcsolatok kialakítása során azt élveztem a legjobban, hogy teljes mértékben tudtam azonosulni a Konnekt küldetésével, emelett a szakmai életemben megszerzett B2B üzletfejlesztési tapasztalataimat is kamatoztatni tudtam” – mondta el Tomi a partneres munkájáról.


Ha kedvet kaptál, hogy te is a Konnektben kamatoztasd szakmai tudásodat, esetleg szeretnél egy új területbe belelátni, akkor várjuk jelentkezésedet a szervezői csapatba! Ha kíváncsi vagy még bővebben a pozíciók leírására, akkor kattints a linkre.

Kevesebb időt szánnál önkéntességre, esetleg valamilyen speciális területen segítenél szívesen? Akkor az alkalmi önkéntességet neked találták ki, ebbe a csapatunkba is a fenti linken tudsz jelentkezni!