Könyvajánló pályaváltáson gondolkodóknak

/ Kincsesláda

Ha foglalkoztat a pályaváltás, vagy egyszerűen csak szeretnéd definiálni, átgondolni a munkához való viszonyodat, az azzal kapcsolatos döntéseidet, akkor ez a könyvajánló neked szól! 

A Konnekt Pályaváltó program két trénere, Anna és Lili osztották meg velünk kedvenc olvasmányaikat a témában.

Lynda Gratton – Andrew Scott: The 100-Year Life – Living and Working in an Age of Longevity

Az elöregedő társadalmunkban az emberek tovább élnek, vagyis tovább is tudnak dolgozni. Az élet megszokott tanulsz-dolgozol-nyugdíjba mész menete egyre kevésbé lesz fenntartható, és az emberek átalakult igényei és a meghosszabbodott aktív évek miatt, egyre kevésbé lineáris. Ha érdekel hogyan alakult át a munkaerőpiac az utóbbi években, akkor ez a könyv biztosan tetszeni fog. 

Lynda Gratton: The Shift: the Future of Work is Already Here

Miért változnak meg ilyen gyorsan a dolgok és hogyan fognak kinézni ezek a változások? Kinek lesznek ezek hasznára és kiket fog hátrányosan érinteni? Hogyan tovább karrierünkben ezek között a változások között?

Héctor García – Francesc Miralles: IKIGAI: The Japanese Secret to a Long and Happy Life

Az ikigai az a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek. Nem könnyű azonban megtalálni azt a tevékenységet, amelyet örömmel végzünk. A japán kultúrát jól ismerő szerzőpáros új könyvében azonban részletesen elmagyarázza, hogyan kerülhetünk ehhez közelebb. Alaposabb önismerettel és az útmutatásokat követve könnyebben ismerjük fel életcélunkat és valósítjuk meg álmainkat, ezáltal mi magunk is boldogabbak lehetünk, ráadásként pedig a világot is boldogabbá tehetjük.

Nedra Glover Tawwab: Set Boundaries, Find Peace: A Guide to Reclaiming Yourself

Határokra az életünk minden területén szükség van: legyen szó munkáról, szabadidőről vagy emberi kapcsolatokról. Mit jelentenek valójában az „egészséges határok” – és hogyan fejezhetjük ki sikeresen szükségleteinket, hogyan mondjunk nemet és legyünk határozottak anélkül, hogy megbántanánk másokat?

David Epstein: Range

Mit veszíthetünk, ha túl fiatalon választunk hangszert, vagy túl korán szakosodunk? Miért engedjünk teret a hibázásra építő, lassú tanulásnak? Miért érdemes vezetőként átfogó tudással rendelkező munkatársakat választani a „robotok korában”? David Epstein, a teljesítménynövelés elismert szakértője a világ legkiválóbb sportolóinak, művészeinek, feltalálóinak és tudósainak életpályáját tanulmányozva megdöbbentő következtetésre jutott: gyakoribb jelenség, hogy a sokoldalúság és a kísérletezés vezet a sikerhez. Érdekfeszítő történetekben bővelkedő könyvében izgalmas kutatási eredményekkel támasztja alá, hogy komplex, kiszámíthatatlan világunkban minél szélesebb spektrumú tudással és készségekkel sokkal nagyobb eséllyel lehetünk sikeresek, mint túlspecializált társaink.


Foglalkoztat egy ideje a pályaváltás gondolata? Ezekre a változásokra érdemes tudatosan készülni: olvasd el Németh Bianka pszichológus írását, amely a pályaváltás dilemmáit taglalja.

Nem is tudod, vajon munkahelyet vagy tényleg pályát kellene váltanod? Akkor Harsányi Kata pszichológus gondolatébresztőjét ajánljuk!