Külföldi tapasztalatszerzés fiatalként – megéri!

/ Kincsesláda

A különböző kultúrák és szokások megtapasztalása új perspektívákat hozhatnak egy fiatal életébe. A külföldön megszerzett új kapcsolatok színesítik az egyetemi éveket, és szerves részévé válhatnak az életünknek. A külföldi tapasztalatszerzésről Dula Dorina, az AIESEC in Hungary elnöke osztotta meg gondolatait.

 

Az egyetemi éveinkben kétségkívül nagy szabadságot élvezünk: a felnőtt élet küszöbén vagyunk, de még nem korlátoz minket felelősségek sokasága. Ezt az időszakot arra használhatjuk, hogy megalapozzuk a jövőnket, értékes tapasztalatokat és kapcsolatokat kötve. Ezt nemcsak itthon, hanem külföldön is megtehetjük, így tágítva ezzel a látóterünket és a lehetőségeinket.

Lehetőségek tárháza – tényleg végtelen? 

Az, hogy ki milyen formáját választja a külföldi tapasztalatnak, egyén- és helyzetfüggő. 

Azoknak, akik kalandra, valami érdekes élményre vágynak, és azt szeretnék érezni, hogy hasznosat tesznek a világért, az önkéntességet ajánlanám. Ez egy nagyon szabad, de mégis lenyűgöző és önfejlesztő élmény, amely során különböző kultúrákat és szokásokat ismerhetnek meg a fiatalok, ezzel is nyitottabbá válva a külvilágra” – mondja Dorina.

Akik úgy érzik, hogy már megtalálták a helyüket a világban, és tudják mit szeretnének kezdeni a karrierjükkel a jövőben, a külföldi MsC-t vagy a különböző szakmai lehetőségeket javasolnám. Ez egy stabil, de jelentős dobbantó lehet számukra.

Nyitottan a világra

A külföldi tapasztalat egyik legfontosabb előnye azok a kapcsolatok, amelyeket az ott töltött időszak alatt szerzünk. Különböző embereket és kultúrákat, szemléletmódot ismerhetünk meg, és ezekből az egyetemi csoporttársakból, lakótársakból vagy ismerősökből egyszer a leendő munkaadóink, legjobb barátaink lehetnek, vagy akár azok, akik a bajban segítenek. 

Ha egy ilyen kihívás elé állítjuk magunkat, sokat változhatunk: nyitottabbak, elfogadóbbak, sokkal színesebbek leszünk. Mi az AIESEC-nél különös figyelmet fordítunk arra, hogy a programjaink alatt a fiatalok minél nagyobb és pozitívabb fejlődésen menjenek keresztül.

Valljuk, hogy amíg te nyitott vagy a világra, a világ is nyitva fog állni feléd.

Aduász a munkaerőpiacon

Amikor valaki tanulmányai végéhez ér vagy közeledik hozzá, felmerül benne a kérdés: „Hogyan leszek én versenyképes a munkaerőpiacon?”. Tapasztalataim alapján erre az egyik legegyszerűbb, de mégis legjobb válasz a külföldi tapasztalat. 

Jelentős a különbség a különböző országok munkakultúrája vagy módszerei között. Természetesen egy részét meg tudjuk tapasztalni, ha az adott cégnek van egy leányvállalata hazánkban, de valljuk be, az nem feltétlenül nyújt igazi és autentikus élményt. 

Kitéve magunkat ezeknek a változásoknak és kihívásoknak, jelentős fejlődésen mehetünk keresztül, rengeteg soft és hard skill-t sajátíthatunk el, és ezt a recruiterek nagyon is jól tudják.

És hát persze ott van a hírnév. MIt is értek ez alatt? Amikor azt halljuk valakitől, hogy ő külföldön vett részt valamilyen programban, egyből az juthat eszünkbe hogy, ez a személy milyen bátor volt, nem félt szembenézni a kihívással, és megtette az első lépést a személyes fejlődés felé. Ennél vonzóbb személyiség nem is létezik a cégek számára.

Mire érdemes felkészülni?

Sokan ismerhetik a kulturális sokk kifejezést, ami a külföldi tapasztalatszerzés legélénkebb pontja, és nemcsak a kezdetekkor, de akár minden nap átélhetjük. Az AIESEC-ben az egyik alapgondolatunk, hogy lépj ki a komfortzónából! Ez nagyon jól szemlélteti a programjaink, a külföldi tapasztalatszerzés célját.

Hiszen ahány ország, annyi szokás. Van olyan dolog, ami számunkra teljesen magától értetődő, az máshol egy teljes újdonság. Épp ezért támogatjuk és promotáljuk a kultúrák közötti cseréket, hiszen ha jól kihasználjuk ezeket a lehetőségeket, egymás komplementerei lehetünk. 

Ahogy már említettem, azok az életre szóló kapcsolatok, amit egy ilyen időszak alatt alakítunk ki, felejthetetlenek. A környezetemben is azt tapasztaltam, hogy akik ilyen lehetőségbe vágták a fejszéjüket, azok mind hatalmas barátságokat alakítottak ki a helyiekkel vagy akár más programon részt vevő emberekkel. Szerintem a legcsodásabb érzés az, amikor valakiben egy maradandó, pozitív nyomot hagyunk.

Hogyan vágj bele, ha külföldi tapasztalatot szereznél?

Egyszerűbb belevágni mint hinnétek! Az AIESEC-nél azon dolgozunk, hogy a 18 és 30 év közötti fiatalok külföldi szakmai tapasztalatot szerezhessenek. Ha már most belevágnátok, akkor regisztráljatok weboldalunkon, és szervezetünk szorgos tagjai hamarosan fel is veszik veletek a kapcsolatot, hogy mielőbb átélhessétek életetek egyik legmeghatározóbb élményét.


Az AIESEC egy 1948 óta működő globális nonprofit szervezet fiatalok számára, amelynek segítségével nemzetközi szakmai gyakorlatokon és önkéntességen keresztül fejleszthetik vezetői potenciáljukat.

A nemzetközi mobilitási ösztöndíjprogramokról ebben a blogposztunkban olvashatsz. Itt olvass tovább a Konnektesek külföldi sztorijaiért!

Nézd meg lejátszási listánkat YouTube-on, amelyben külföldi tanulással kapcsolatos videókat gyűjtöttünk össze.