A lelkesedéstől a fenntarthatóságig

/ KonnektLife

Miért ajánld fel az adód 1%-át idén is?

Amikor 2015-ben elindítottuk a Konnektet, egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy egyszer ekkorára növünk majd. Azóta már a hetedik Mentorprogramot indítottuk el, öt alkalommal szerveztünk Konnekt LIVE-ot, és egy év leforgása alatt két új programot is indítottunk. De hogyan tudjuk azt biztosítani, hogy a működésünk és a növekedésünk fenntartható legyen?

Tipikus civil szervezeti úton indultunk el: szeretetből és lelkesedésből, rengeteg munkával kezdett el épülni a Konnekt. Alig kellett költségvetéssel foglalkozni, hiszen mindenki önkéntes volt és a programunk minimális költségvetéssel futott. 

Az indulás – a 2015/16-os Mentorprogram résztvevői a zárókonferencián

Aztán elnyertünk egy pályázatot, meg még egyet, amivel egyenes arányban nőtt az adminisztrációnk is. A harmadik évre azon kaptuk magunkat, hogy több programunk fut párhuzamosan, és egyre nagyobb háttérmunkát igényel az, hogy egy megbízható, profi szervezet legyünk. Ekkor kezdtünk el az igazi fenntarthatóságon gondolkodni. Egyértelmű volt, hogy kizárólag pályázatoktól nem függhetünk, mert a programjaink szinten tartásához ez nem lenne elég kiszámítható és stabil.

Volt olyan év, amikor nyertünk, volt amikor nem, és olyan is volt, amikor nyertünk, de a támogatási összeget egy évvel a program vége után kaptuk meg adminisztrációs csavarok miatt. A legnagyobb löket a sok lábon állás felé az volt, amikor először kezdtünk munkavállalói költségeket számolni. Ez öt évvel az indulásunk után történt. 

A fenntarthatóság ma azt jelenti a Konnektnek, hogy a bevételeinkből fedezni tudjuk a kiadásainkat és a növekedésünket. 

Amiért egyértelműen letettünk a voksunkat a fenntarthatóságunk tervezésen, az az volt, hogy a programjaink részvételi díját szeretnénk elérhető szinten tartani és bizonyos programjainkat pedig ingyenesnek meghagyni. Ugyanakkor állandó nagy kérdés, hogy mi a még elérhető szint. Sokszor kérdezzük meg a szülőket, résztvevőket, a visszajelzéseket beépítve alakítjuk az árakat. 

Fenntartható szervezet – hogyan?

A bevételi forrásunk jelentős részét a céges támogatások, a szakmai partnerségek és a pályázatok teszik ki. Az idei évben az MVM a legnagyobb egyesületi támogatónk, emellett programjaink egy részét partnerként támogatta a Richter, az Unilever, az EY és az FGSZ. Ezúton is köszönjük nekik, hogy hozzájárulnak céljainkhoz!

A hét év alatt jelentős szakmai tőkére tettünk szert, amit most már számos partnerségben tudtunk kamatoztatni. Így például mi készítettük fel az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség és az OTDT fiataljait arra, hogy pályaorientációs nagykövetek legyenek. Tartottunk mentorképzést és szupervíziót a Nemzeti Tehetség Program számára, valamint felkészítettünk OTDK nyertes fiatalokat hatékonyabb tudománykommunikációs előadásra.

Bár folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezek az együttműködések minél hosszabb távúak legyenek és megismétlődjenek, ezek gyakorisági sokszor külső tényezőkön is múlik. Elég, ha csak az elmúlt, Covidos időszakra gondolunk.

Az egyéni támogatások is fontos szerepet játszanak a fenntarthatóságunkban. Gondoltátok volna, hogy a Mentorprogramban a mentorok több mint fele fizet támogatást nekünk amellett, hogy idejét és energiáját adja fél éven át? 

Ezek mellett van egy olyan bevételünk, amire minden évben, ugyanakkor számíthatunk: ez az adó 1%. Reméljük, hogy a folyamatosan növekvő elérésünk ezt az összeget is növelni fogja, hogy nagyobb mértékben támaszkodhassunk erre a lábra.

A 2021/22-es Mentorprogram csapata

Fenntartható Konnekt – adó 1%

Az adó 1% stabil. Tudjuk, hogy minden évben van, számolhatunk vele, és reméljük, hogy folyamatosan növekedni fog. Tavaly 385.136 forintot kaptunk a felajánlóktól, amiből a fedezni tudjuk a Mentorprogramunk nyitókonferenciáját, vagy az egész éves tréningjeink költségét. 

Nem mellesleg, számunkra az adó 1% sokkal többet jelent mint bevételi forrás. A felajánlóink elköteleződnek mellettünk, ezáltal az ügyünk mellett is, azaz, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket a világban.

2021-ben indított új programunk, a Konnekt Tehetségprogram, amely a 9-11. korosztályra koncentrál

Az idei célunk az, hogy megduplázzuk a tavalyi összeget. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a legújabb programunk növekedéséhez. A Pályaváltó Programban fiatal felnőtteknek segítünk váltani, igyekszünk az útkeresésben mellettük lenni. Egy anyának, aki visszatérését tervezgeti a munkaerőpiacra, egy frissen diplomázott fiatalnak, aki nem találja a helyét a szakmájában, vagy bárkinek, aki új irányokat keresne és toporog a tanácstalanságban. 

Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület vezetője


Idén se mulaszd el az adó 1% felajánlását! Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan teheted meg, kattints ide!