Szemtől szemben 60 szakmáról

/ KonnektLife

Jön a Konnekt LIVE, az útkeresők fesztiválja

2022-ben a Konnekt LIVE-ot ismét online szervezzük meg: megújult csapattal és kibővített programokkal jövünk. A rendezvény vezetője, Michelberger Hanna mesél a szervezésről és az újdonságokról.

A Konnekt LIVE-ot január 22-én ötödik alkalommal rendezzük meg. Személy szerint én negyedik éve

szervezem a LIVE-ot, minden évben más és más kihívásokkal nézünk szembe. Azonban a célunk sosem változik: őszintén, tabumentesen és nyitottan beszélünk a pályaválasztás kérdéseiről.

18 évesen nekem is jól jött volna ez a fajta segítség: egy olyan hely, ahol szemtől szemben kérdezhetek az engem érdeklő szakmákról és valós, személyes tapasztalatokon alapuló képet alakíthatok ki róluk. 

Személyes, támogató, közösségi

A LIVE-on egy különleges hangulat és élmény valósul meg, ami már magában a szervezési folyamatban is jelen van: egy őszinte és támogató közeg, amelyben mindenki bátran és nyíltan vállalhatja saját gondolatait és önmagát. Olyan munkakörnyezetet teremtünk az önkéntesek és a munkavállalók számára, ami biztonságot jelent, elismeri az egyéneket, motivál és folyamatosan hajt előre – ez az, ami már 4 éve a Konnekt Egyesületben tart engem is.

Mivel a pandémia bizonytalanságai ránk is hatással vannak, ezért döntöttünk most is az online formátum mellett. Hiszünk abban, hogy ezt a személyességet és közösségi élményt az online térben is át tudjuk adni a résztvevőknek. A tavalyi pozitív visszajelzések pedig ebben még jobban megerősítenek minket.

Az első online Konnekt LIVE kulisszái mögött

Pályaváltók a pályán

A LIVE kicsit meg is újul: extra programokkal készülünk és a célcsoportunkat is bővítjük – a középiskolások és egyetemisták mellett nyitunk a pályaváltók felé is

A saját mikrokörnyezetünkben is érezzük, hogy nemcsak a 18 éves fiatalok számára nagy kérdés a hova tovább, hanem 25 felett is folyamatosan előkerül ez a téma. Igaz kicsit már másként, inkább a hogyan tovább hangzik el többször. Ezért szeretnénk segíteni a pályaváltóknak is: megmutatni, hogy van lehetőség váltani és megerősíteni őket, hogy igenis kell a változás, ha nem találjuk a helyünket a jelenlegi szakmánkban.

Teljesen új formátummal is kísérletezünk: a LIVE Extra szobánkban interakítv workshopokat és fórumbeszélgetések szervezünk, ahol a külföldi élet, a kiégés és a pályaváltás témáit dolgozzuk fel. Szeretnénk megmutatni, hogy senki nincs egyedül a felmerülő kérdésekkel, problémákkal, és mindannyian átmegyünk hasonló folyamatokon. 

Emellett 50 szakmabeli beszélgetéssel készülünk, melyek 5 idősávban és párhuzamosan 10 Zoom szobában zajlanak majd. Több mint 60 különböző szakmát képviselővel dolgozunk együtt, akik januárban őszintén és tabuk nélkül mesélnek a munkájukról, a mindennapjaikról és a felmerülő kihívásokról. Minden évben a legnépszerűbb szakmák közé tartozik a lakberendező, a pszichológus, a rendezvényszervező, a grafikus és a vállalkozó, ők idén sem maradnak ki a programunkból. 

Mellettük viszont olyan szakmákat is felsorakoztatunk, melyek korábban még nem jelentek meg a LIVE palettáján. Így a következő rendezvényre hozunk többek között állatorvost, data scientist, szakácsot, scrum mastert, atomenergetikai mérnököt és légiközlekedési irányítót is.

Az előadótermünkben olyan inspiráló történeteket, világnézeteket mutatunk be, melyek példaként állhatnak a fiatalok előtt. Emellett olyan témákat vesézünk ki, amik a jelenünket és jövőnket is meghatározzák. Beszélgetünk például a jövő szakmáiról és városáról, a vállalkozásindítás kérdéseiről, a mentális egészség fontosságáról, a környezetvédelemről és a világutazásról, mint életformáról is.

A LIVE szíve-lelke: az önkéntes csapatunk

Az előző évhez képest egy szinte teljesen új szervezőcsapat alakult, ami mindig izgalmas egy vezető számára. Viszonylag rövid idő állt rendelkezésre arra, hogy megtaláljuk mindenki erősségét és egy 

csapatot kovácsoljunk az egyénekből. Egy nagyon intenzív szervezési folyamatról van szó: pár hónap alatt kell kialakítani és megszervezni a programot, ami piaci körülmények között teljesen megszokott, viszont egy önkéntes csapat számára nagy kihívás. A csapattagok a 40 órás munkájuk és/vagy az egyetemi tanulmányaik mellett heti szinten 5-10 órát foglalkoznak a LIVE létrehozásával.

Idén egy nagyobb csapattal indultunk, közel 20 önkéntesünk dolgozik a rendezvény előkészítésén. A csapat nagy erőssége, hogy különböző szakterületekről érkezünk – van köztünk pl. bútorasztalos, operatőr, építész, kommunikációs szakember, fizikus, saleses – épp ezért különféle gondolkodásmódok és világnézetek találkoznak, amelyek a végén egy nagy egészet alkotnak. 

Szeptember óta heti rendszerességgel tartunk közös megbeszéléseket, de emellett rengeteg külön egyeztetés is zajlik kisebb csoportokban, hogy a programunkat a lehető legjobban a célcsoportjaink igényeire tudjuk szabni.

Januárban a LIVE megvalósításában a szervezők mellett egy 30 fős önkéntes csapat is segítségünkre lesz, akik nélkül a rendezvény nem jöhetne létre. Ők főként a programok facilitálásában vesznek részt, hiszen az online térben elengedhetetlenek a vezetett beszélgetések.

Találkozzunk január 22-én az online térben: kérdezz, beszélgess és hallgasd meg mások történeteit, alakítsd a saját utadat tudatosan és valós információk alapján.


Regisztrálj még ma, kattints! Az eseményen a részvétel ingyenes, de ha szeretnéd támogatni a munkánkat, akár már egy ebéd áráért vásárolhatsz támogatói jegyet.

Kíváncsi vagy, milyen hangulatra számíthatsz a Konnekt LIVE-on? Nézd meg az előző LIVE összefoglalóját!