„Most egy hosszabb időt adtam magamnak ahhoz, hogy eldöntsem, végül mibe kezdek bele”

/ Kérdezz!Felelek

Véget ért az első Konnekt Pályaváltó program (Új nevén: Újratervező Program)

Az elmúlt egy évben egyre nőtt azoknak a fiatalok huszonéveseknek a száma a környezetünkben, akik néhány évet már eltöltöttek a munkaerőpiacon, azonban mégsem voltak teljesen elégedettek a jelenlegi helyzetükkel. Voltak olyanok is, akik sok éves tapasztalattal a hátuk mögött kérdeztek minket arról, hogy nekik hogyan tovább az úton. Milyen választ adott erre a Konnekt csapata? Olvass tovább!

Az igényeket felismerve már többször indult el a Konnekten belül gondolkodás arról, hogy az elmúlt évek módszertani tapasztalatait felhasználva hogyan tudnánk az idősebb generációnak segíteni az útkeresésben. A Konnekt LIVE-on időről időre előkerült a téma, de idén tudatosabban szerettünk volna a már nem középsulis korú fiatalok igényeire is reagálni. Például ezért kapta már idén a LIVE az útkeresők fesztiválja alcímet, de pályaváltó workshopot és bizonytalankodóknak szóló előadást is rendeztünk. Emellett a következő évekre vonatkozó stratégiánkban azt is meghatároztuk, hogy szeretnénk új célcsoportok felé nyitni.

De vajon mi kellett ahhoz, hogy a régóta dédelgetett programterv valósággá váljon? A sok kérdés és a LIVE workshopok pozitív visszajelzései mellett a program nem valósulhatott volna meg Anna lelkesedése, Henrik szakmai szeme, Tina és Lili tréneri tapasztalata nélkül. 

Tina, Anna, Rita és Lili az első alkalmak egyikén

Néhány hetes tervezés után 2022 áprilisában 9 résztvevővel elindult a Konnekt Pályaváltó program. A kétheti (legtöbbször) online találkozók mellett házi feladatok, buddy rendszer és egyéni tanácsadások segítették az útkeresést.

A Pályaváltó program módszertana

Nézzük, hogy milyen fázisokon vezették végig a trénerek a pályaváltókat!

  • Az önismereti alkalmak arra fókuszáltak, hogy a résztvevők jobban megértsék az erősségeiket, készségeiket és értékeiket, valamint azt, hogy hogyan tudják ezeket átformálni és új munkakörökben is hasznosítani.
  • A változásmenedzsment kapcsán szó volt a sikerről és a kudarcról, és arról is, hogyan lehet az érzelmeket szabályozni egy bizonytalan időszakban. A programot meglátogatták sikeres pályaváltók is, hogy inspirációt nyújtsanak.
  • A pályaváltók interjúkat is készítettek az őket érdeklő szakmák képviselőivel, hogy minél hitelesebb forrásból tudjanak tájékozódni. 
  • Az utolsó blokkban az addigi tervek megvalósítási folyamatára került a fókusz. A trénerek segítségével a résztvevők lebontották a program utáni időszakot célokra, teendőkre és eredményekre.

Az április és június között tartó időszakban olyan gyakorlatok és témák kerültek terítékre mint az életkerék, a flow élmény, a SMART célok, SWOT elemzés, Odüsszeia terv, IKIGAI.

A pályaváltás gyakorlata

A résztvevők közül Morvayová Andi – aki egyébként mentor és a Konnekt LIVE szervezője is volt – meg is osztotta velünk az ő útját a programig, és azt is elárulta, hogy milyen változásokat tervez a következő időszakra.

Andi épp egy képzés második felében járt, a MOME-n kultúramenedzsmentet tanult, ami elég más irány volt, mint amivel addig foglalkozott. 2010-ben végzett közgázt és menedzsmentet, és több mint 10 év alatt dolgozott multinál, kkv-nál, startupnál és nonprofit szervezetnél is. Kipróbálta magát innovációs konzultánsként, termék- és folyamatfejlesztőként, üzlet- és ügyfélfejlesztőként, ügyféltámogatás és ügyfélsiker területen, programmenedzsment és rendezvényszervezés területen, tudásmenedzserként, facilitálás és mentorálás területeken.

„Főállásban mindig a biztosabb iparágakat, a pénzügyet és az IT-t választottam, viszont mellékállásban vagy önkéntesként oktatási és művészeti projektekkel foglalkoztam. Ez nőtt odáig, hogy tovább képezzem magam a művészeti területen, természetesen úgy, hogy az eddigi tapasztalatokat is hasznosítani tudjam. Így kezdtem el 2020-ban a MMSZKE művészetterapeuta képzését, amiből még 1 év van hátra, illetve 2022-ben a MOME kultúramenedzsment posztgraduális képzését végeztem el. Önismerettel és önfejlesztéssel már elég régóta foglalkozom és nagyon fontos számomra az, hogy amit a nap nagy részében csinálok, tehát amit dolgozom, az engem, a személyiségemet, a mentalitásomat, az értékeimet és valahol a miértet (miért kelek fel nap mint nap) is tükrözze, és motiváljon. 

Mint minden más Konnekt programnál, itt is az tetszett, ahogy fel volt építve az egész program, elindultunk a helyzetfelméréstől és a végén eljutottunk a döntésig. A változáskezelés témáját nagyon fontosnak tartottam, ennek a lelki hátterét is megvizsgáltuk. Nagyon sok hasznos gyakorlatot csináltunk az egyéni alkalmakkor és a házik során is. Én azt gondolom, ezekből annyit lehet kivenni, mint amennyit beleteszünk. 

Úgy indultam neki a folyamatnak, hogy tudtam, szeretnék valamit kezdeni az újonnan tanultakkal, de a régieket sem szeretném veszni hagyni. Nagyon szimpatikus lett számomra az, hogy saját lábra álljak és kipróbáljam a freelancerkedést, amire úgy tekintek, hogy megadja azt a szabadságot, hogy változatos projekteken tudok dolgozni, így tudok egyensúlyozni a biztos projektek, megbízások és az eseti, szerelem projektek között. 

Ahhoz is elég nagy szabadságot ad, hogy ne egy pozícióról szóljon a munkám, hanem több mindenben ki tudjam magam próbálni. S ha úgy alakul, bármikor vissza tudok menni egy biztos állásba, nem örökre választom ezt a felállást. Én azt gondolom, érdemes kipróbálni sok mindent, úgy találja meg az ember az igazán hozzá passzoló irányt, nem beszélve arról, hogy magáról is nagyon sokat tanul és új kapcsolatokat épít. 

Én most egy hosszabb időt adtam magamnak ahhoz, hogy eldöntsem, végül mibe kezdek bele. Időt hagyok, hogy összeálljon és megérjen, nyáron pihenek, összegzem magamban az irányokat és tapasztalatokat, ősztől pedig belevetem magam egy új kalandba, meglátjuk, pontosan mibe.”   

Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy végül Andi útja merre vezetett – reméljük, hamarosan olyan fejleményekről számol majd be, amivel elégedett!:)

Köszönjük a résztvevőknek, hogy bizalmat szavaztak nekünk útjuknak ezen a fontos állomásán! Hamarosan folytatjuk.


A 2022-es Pályaváltó program csapata: Rosero Anna, Bálind Martina, Popper Lili, Kobrehel Rita, Pap Henrik, Stumpf Kata, Papp Édua

2022 őszén indul a második Konnekt Pályaváltó program, amire már itt tudsz is jelentkezni!

Olvass tovább a pályaváltásról